Dulce de Leche IJs is mega-romig en fantastisch lekker ijs – karamelijs in dit geval. Maak het lekker zoet, of ga voor een gezouten variant. Wie had gedacht dat je met een blikje gecondenseerde melk zoveel lekkers kunt maken? Ik weet zeker dat dit je favoriete ijs gaat worden. Of je het nu zo eet, combineert met een affogato of tussen twee chocolate chip cookies sandwicht, dit ijs is een winnaar!
Dulce de Leche IJs
Het zal je niet verbazen dat je voor het maken van Dulce de Leche IJs, ook dulce de leche nodig hebt. Dit is in Nederland niet eenvoudig kant-en-klaar te koop, maar gelukkig maak je het gemakkelijk zelf met een blikje gecondenseerde melk, een grote pan met water en dit recept voor dulce de leche. Heb je een Instant Pot, dan kan het ook sneller met ons Instant Pot recept.
Ninja Creami of IJsmachine
Kun je voor dit recept een Ninja Creami gebruiken? Jazeker! Kun je ook een gewone ijsmachine gebruiken? Dat kan ook. Beide machines werken prima voor dit recept. Het is wat je zelf het makkelijkst vindt werken. Persoonlijk kies ik meestal voor de Creami. Dan heb ik wat meer controle over wanneer het ijs precies klaar is. Je zou het zelfs zonder ijsmachine kunnen maken en gewoon in de vriezer kunnen zetten.
Pin dit recept voor Dulce de Leche IJs!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest-borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terugvinden.
Something didnt turn out quiet right with this one for me. I didnt make my own dulce de leche because who has time for that these days? I used some De Ruijter Bebogeen caramel from AH instead and followed the rest of the recipe. But what is strange is that after 12 hours in the freezer, the mixture was still very soft and could be scooped with a spoon straight from the freezer. I put it into the creami and after it finished spinning it was very very runny, impossible to scope it. It was more like a slushy or when icecream has almost fully melted. The taste though was pretty nice so this recipe has that going for it. Out of curiosity i tried it without spinning it in the creami and it was still very nice but didnt not have a creamy texture so the machine still adds value (just a little bit). Im still getting into the world of icecream making but i think the reason it didnt turn out hard like icecream was because either the eggs werent cooked correctly (which is something you can fix in this recipe to include proper, detail instructions on how to do that correctly so the eggs become a proper emulsifier). Or else the De Ruijter Bebogen caramel substitute had something in it that prevented solidifying when frozen (my mistake and laziness. But even if its because of De Ruijter Bebogen caramel, i would honestly eat the icecream soup it makes instead of spending 4 hours making dulce de leche myself). Overall a nice enough ice cream recipe but the egg tempering instructions really should be better (give specific temperatures for specific amount of time, ect).
Thank you so much for your detailed feedback! I think the main issue came from using Bebogeen instead of real dulce de leche. Bebogeen contains added water, thickeners, more sugar, and less fat — all of which affect how the mixture freezes and can make it too soft, especially in the Ninja Creami. With homemade or pure dulce de leche, you’ll get that rich, creamy texture. That said, I’m glad to hear you still enjoyed the flavor!