Dulce de leche van gecondenseerde melk

Deel met vrienden en familie

Dulce de leche van gecondenseerde melk is een super simpel recept om een heerlijke karamelsaus te maken, die niet kan mislukken. Echt een recept dat elke kookliefhebber zou moeten kennen of in ieder geval eens zou moeten uitproberen.

Het was alweer jaren geleden dat ik voor het laatst Dulce de leche van gecondenseerde melk had gemaakt. Niet zo gek dus dat het recept nog niet op mijn blog te vinden was. Laatst at ik bij een vriendin en die had Dulce de leche verwerkt in een heerlijk pushpop toetje met onder andere banaan. Dit inspireerde mij om zelf ook weer eens aan de slag te gaan! Toeval wil dat ik nog een blikje gecondenseerde melk in de voorraadkast had staan.

Dulce de leche karamelsaus van gecondenseerde melk

Misschien vraag je je af waar Dulce de leche lekker bij is. Simpel: overal waar karamelsaus ook lekker bij is! Denk aan taart, koekjes, cupcakes, ijs en ga zo maar door. En gewoon zo, op een beschuitje is ook heerlijk.

Dulce de leche van gecondenseerde melk

Let wel op. Gecondenseerde melk bestaat er in twee varianten, namelijk gezoet en ongezoet. Voor dit recept is het belangrijk dat je de gezoete versie gebruikt, anders komt er niets van dit recept terecht. De suikers en melk vormen namelijk samen de karamel.

Er zijn twee manieren om Dulce de leche van gecondenseerde melk te maken. Namelijk in de pan en in de oven. Zelf geef ik de voorkeur aan de bereiding in de pan. Waarschijnlijk omdat ik daar de meeste ervaring mee heb. Het is daarbij wel handig dat je een grote pan hebt, zodat je niet te vaak water hoeft bij te vullen. Ik maak daarom graag gebruik van een soeppan 🙂

Benodigdheden Dulce de leche van gecondenseerde melk

1 blikje gecondenseerde melk (gezoet)

Bereiding Dulche de leche van gecondenseerde melk in de pan

 1. Zet het blikje gecondenseerde melk rechtop in een pan en vul deze met water. Het is de bedoeling dat het blikje geheel onder water staat. Is je pan lekker groot? Vul hem dan gerust met nog meer water.
 2. Breng het water net aan de kook en laat het zo 2 uur lang zachtjes pruttelen (ik geloof dat je het sudderen noemt?). Neem regelmatig een kijkje om te zien of het blik nog onder water staat, zo niet, vul het dan aan.
 3. Giet het water af en haal voorzichting met een tang of een ovenhandschoen het blikje gecondenseerde melk uit de pan. Laat nog even afkoelen voordat je hem open trekt en taadaaa, je gecondenseerde melk is omgetoverd tot Dulce de leche.

Laat je het blikje dicht, dan kan je het wel een paar maanden bewaren op een koele donkere plek. Maak je hem open, dan blijft de Dulche de leche ongeveer een week goed in de koelkast.

Bereiding Dulce de leche van gecondenseerde melk in de oven

 1. Voor deze methode heb je twee ovenschalen nodig. Een grotere en een kleinere die in de grotere past. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
 2. Vul de kleinste ovenschaal met de inhoud van het blikje gecondenseerde melk en dek deze goed af met aluminium folie. Plaats deze ovenschaal in de grotere ovenschaal en vul deze ovenschaal met water tot ongeveer de helft van de hoogte van de kleine schaal.
 3. Plaats de ovenschalen in de oven en laat deze 1,5 uur staan. Check regelmatig of er nog genoeg water in de schaal zit en vul eventueel aan.
 4. Haal de schaal uit de oven en en roer de inhoud goed door, tot je een mooie gladde saus hebt gekregen.

Nou dat was makkelijk toch?

Hou je van Salted Caramel? Voeg dan gewoon een klein beetje zeezout toe aan het einde van de bereiding!

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Zelf vind ik gezoete gecondenseerde melk een raar nasmaakje hebben. Als je dit gedaan hebt, proeft het dan meer naar caramel? Of heb je dan nog zo’n gecondenseerde nasmaak eraan zitten?
  (Ik besef me dat dit wellicht een rare vraag kan zijn ;))

  1. Mariska Author says:

   Ik vind persoonlijk van niet. Ik vind gecondenseerde melk ook niet lekker en deze dulce de leche wel !

  2. tipje, er kunnen bij mij 4 blikjes (ook van een ander goedkoper merk) in de pan.
   het blijft heel lang goed.
   ik doe er meestal een leuk papiertje of stofje om en geef het als presentje.
   Mijn kleinkinderen vinden het o.a. superlekker op de boterham

 2. Onwijs lekker zeg, ik HOUD echt van karamel dus dit recept ga ik zeker onthouden! <3

  1. Mariska Author says:

   Dan vind je deze ook zeker lekker!

 3. Heerlijk is dit gewoon! Ik leerde het een hele tijd geleden kennen dankzij Laura Vitale. Snel en heeft een grote inpact op bezoek ook altijd 🙂

 4. Wij hebben het ook een keer op de barbecue geprobeerd, zaten ons echt al helemaal te verkneukelen, maar het ging toch niet helemaal goed. Grote teleurstelling! Weet wat je ook echt zo’n guilty pleasure is. In Spanje geleerd, gewoon een klein beetje gecondenseerde melk onder in de koffie. My Oh my!!!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close