Echte Franse uiensoep

Deel met vrienden en familie

Echte Franse uiensoep is een heerlijke, luxe soep die eigenlijk heel goedkoop te maken is. Uien en bouillon zijn immers geen dure ingrediënten en veel meer heb je niet nodig!

Franse uiensoep

Een echte Franse uiensoep vergt vooral wat geduld; je bent bijna 2,5 uur verder voordat je van je soep kunt genieten. Gelukkig hoef je zelf niet de hele tijd bij je pan te blijven. Het meeste werk is het snijden van je uien, maar met hulp van een mandoline is dat ook zo geregeld. Heb je geen mandoline? Dan is het een goede oefening om je snijdkunsten te oefenen.

Klinkt deze soep toch als teveel werk? Probeer dan eens onze luie versie voor de uiensoep.

Budget Soep

Door de eenvoudige ingrediënten is de soep vrij goedkoop te maken. De wijn en gruyère kaas maken het misschien iets duurder, maar mocht je op je budget willen letten, dan kun je de wijn weglaten en de gruyère kaas vervangen door gewone jonge- of belegen kaas.

Echte Franse uiensoep

Echte Franse uiensoep is een heerlijke, luxe soep die eigenlijk heel goedkoop te maken is. Uien en bouillon zijn immers geen dure ingrediënten en veel meer heb je niet nodig!
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 750 gr ui
  • 1 eetlepel olie
  • 50 gr roomboter
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 40 gr bloem
  • 2 liter warme bouillon voor de echt Franse smaak gebruik je runderbouillon
  • 1 scheut witte wijn of vermouth
  • stokbrood mag oud zijn
  • gruyère kaas

Instructies

  • Pel de uien, verwijder de kop en kont en snijd in dunne ringen. Dit gaat heel makkelijk met een mandoline.
    750 gr ui
  • Smelt de boter samen met de olie in de stevige pan (zoals een Creuset) op laag vuur. Roer de uien er goed doorheen en laat met de deksel op de pan 15 minuten zacht fruiten.
    1 eetlepel olie, 50 gr roomboter
  • Haal de deksel van de pan en zet het vuur midden hoog, roer het zout en de suiker er doorheen. Laat de uien in 30 tot 40 minuten goudbruin worden, terwijl je de boel regelmatig door schept.
  • Voeg de bloem, suiker en zout toe, schep goed door en laat 2 tot 3 minuten garen.
    1 theelepel zout, 40 gr bloem, 1 theelepel suiker
  • Blus af met een flinke scheut wijn en roer de warme bouillon er doorheen.
    2 liter warme bouillon, 1 scheut witte wijn
  • Laat de Franse uiensoep zo'n 30 minuten pruttelen. Mocht er schuim komen bovendrijven, dan kun je dit afschuimen met een schuimspaan.

Optioneel extra, maar wel heel erg lekker

  • Snijd het stokbrood in dikke plakken en bestrooi met geraspte kaas. Zet de oven op grillstand en bak de broodjes in een paar minuten, tot de kaas goed gesmolten is en knapperig begint te worden. Serveer de kaasbroodjes op de Franse uiensoep.
    gruyère kaas, stokbrood
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Europees, Frans, Westers
Trefwoord: kerst, kerst vegetarisch, kerst voorgerecht, low budget, uien

Pin deze Echte Franse uiensoep

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Franse uiensoep kerst pin

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Hoi Mariska

    Wat ’n geweldige blog heb je toch! Ik maak zeker 1a2 per week ’n gerecht van je blog!

    1. Super leuk om te horen Wim! Heb je een favoriet recept of ga je iedere keer voor iets anders?

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close