Echte Franse uiensoep

Franse uiensoep
Echte Franse uiensoep is een heerlijke, luxe soep die eigenlijk heel goedkoop te maken is. Uien en bouillon zijn immers geen dure ingrediënten en veel meer heb je niet nodig!

Een echte Franse uiensoep vergt vooral wat geduld; je bent bijna 2,5 uur verder voordat je van je soep kunt genieten. Gelukkig hoef je zelf niet de hele tijd bij je pan te blijven. Het meeste werk is het snijden van je uien, maar met hulp van een mandoline is dat ook zo geregeld. Heb je geen mandoline? Dan is het een goede oefening om je snijdkunsten te oefenen.

Door de eenvoudige ingrediënten is de soep vrij goedkoop te maken. De wijn en gruyère kaas maken het misschien iets duurder, maar mocht je op je budget willen letten, dan kun je de wijn weglaten en de gruyère kaas vervangen door gewone jonge- of belegen kaas.

Franse uiensoep

Ingrediënten Franse uiensoep

750 gr ui
1 eetlepel olie
50 gr roomboter

1 theelepel zout
1 theelepel suiker

40 gr bloem

2 liter warme bouillon (voor de echt Franse smaak gebruik je runderbouillon)
scheut witte wijn of vermouth

stokbrood (mag oud zijn)
gruyère kaas

Bereiding

  1. Pel de uien, verwijder de kop en kont en snijd in dunne ringen. Dit gaat heel makkelijk met een mandoline.
  2. Smelt de boter samen met de olie in de stevige pan (zoals een Creuset) op laag vuur. Roer de uien er goed doorheen en laat met de deksel op de pan 15 minuten zacht fruiten.
  3. Haal de deksel van de pan en zet het vuur midden hoog, roer het zout en de suiker er doorheen. Laat de uien in 30 tot 40 minuten goudbruin worden, terwijl je de boel regelmatig door schept.
  4. Voeg de bloem toe, schep goed door en laat 2 tot 3 minuten garen.
  5. Blus af met een flinke scheut wijn en roer de warme bouillon er doorheen.
  6. Laat de Franse uiensoep zo’n 30 minuten pruttelen. Mocht er schuim komen bovendrijven, dan kun je dit afschuimen met een schuimspaan.

Optioneel extra, maar wel heel erg lekker: 

Snijd het stokbrood in dikke plakken en bestrooi met geraspte kaas. Zet de oven op grillstand en bak de broodjes in een paar minuten, tot de kaas goed gesmolten is en knapperig begint te worden. Serveer de kaasbroodjes op de Franse uiensoep.

 

Klinkt deze soep toch als teveel werk? Probeer dan eens onze luie versie voor de uiensoep.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *