Dit recept is voor een heel gewoon kaas uienbrood. Bijzonder is zijn eenvoud. Zacht, bijna fluffy brood met een goede laag ui en kaas. Lekker hartig, met een vleugje zoet van de uien. Zoals je wilt dat een kaas uienbrood is!
Begrijp me niet verkeerd, ik ben gek op uitgebreide recepten en variaties. Zo heb ik al minimaal drie variaties in gedachten voor niet zo gewone kaas uienbroden, maar soms wil je gewoon iets simpels. Dit recept is weinig anders dan deeg, kaas en uien. Het enige wat misschien wat extra is, is een half blokje bouillon dat je toevoegt bij het bakken van de uien, dat geeft het net even dat zetje smaak. Breid dit recept gerust uit met andere soorten kaas en (verse) kruiden. Tijm en peterselie smaken hier bijvoorbeeld heerlijk bij!
Welke uien gebruik je voor kaas uienbrood
Je kunt alle soorten uien gebruiken voor kaas uienbrood. Van rode tot zoete witte. Zelfs lente- of bosui kun je gebruiken. Zelf vind ik het het lekkerste om voor deze gewone versie een combinatie van uien te gebruiken. In dit geval gewone uien, rode uien en sjalotjes.
Let wel op, rode uien kunnen na het afkoelen een beetje grauwig uitslaan. Zelf vind ik dit niet zo’n probleem, het heeft geen effect op de smaak.
Brood bakken met melk of water?
Beide is mogelijk. Dus als je graag een vegan versie wilt maken van dit kaas uienbrood, vervang dan de melk gerust door dezelfde hoeveelheid water en vervang de kaas dor vegan kaas (of laat het weg, een uienbrood is ook heel lekker!). Ik kies ervoor om mijn brood te maken met melk, dit geeft het net een wat vollere en rijkere smaak, dan wanneer je het met water maakt.
Vind je het leuk om brood te maken, probeer dan ook eens onze andere broodrecepten.
Pin dit recept voor kaas uienbrood!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.