Een gewoon kaas uienbrood

Dit recept is voor een heel gewoon kaas uienbrood. Bijzonder is zijn eenvoud. Zacht, bijna fluffy brood met een goede laag ui en kaas. Lekker hartig, met een vleugje zoet van de uien. Zoals je wilt dat een kaas uienbrood is!

Begrijp me niet verkeerd, ik ben gek op uitgebreide recepten en variaties. Zo heb ik al minimaal drie variaties in gedachten voor niet zo gewone kaas uienbroden, maar soms wil je gewoon iets simpels. Dit recept is weinig anders dan deeg, kaas en uien. Het enige wat misschien wat extra is, is een half blokje bouillon dat je toevoegt bij het bakken van de uien, dat geeft het net even dat zetje smaak. Breid dit recept gerust uit met andere soorten kaas en (verse) kruiden. Tijm en peterselie smaken hier bijvoorbeeld heerlijk bij!

Welke uien gebruik je voor kaas uienbrood

Je kunt alle soorten uien gebruiken voor kaas uienbrood. Van rode tot zoete witte. Zelfs lente- of bosui kun je gebruiken. Zelf vind ik het het lekkerste om voor deze gewone versie een combinatie van uien te gebruiken. In dit geval gewone uien, rode uien en sjalotjes.

Let wel op, rode uien kunnen na het afkoelen een beetje grauwig uitslaan. Zelf vind ik dit niet zo’n probleem, het heeft geen effect op de smaak.

gesneden kaas uienbrood

Brood bakken met melk of water?

Beide is mogelijk. Dus als je graag een vegan versie wilt maken van dit kaas uienbrood, vervang dan de melk gerust door dezelfde hoeveelheid water en vervang de kaas dor vegan kaas (of laat het weg, een uienbrood is ook heel lekker!). Ik kies ervoor om mijn brood te maken met melk, dit geeft het net een wat vollere en rijkere smaak, dan wanneer je het met water maakt.

Vind je het leuk om brood te maken, probeer dan ook eens onze andere broodrecepten.

Kaas uienbrood

Dit recept is voor een heel gewoon kaas uienbrood. Bijzonder is zijn eenvoud. Zacht, bijna fluffy brood met een goede laag ui en kaas. Lekker hartig, met een vleugje zoet van de uien. Zoals je wilt dat een kaas uienbrood is!
Porties 2 broden
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Rijzen 1 uur 30 min

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje gist (ongeveer 8 gram)
  • 1 eetlepel suiker
  • 275 ml melk
  • 75 ml olie
  • 300 gr ui
  • 0.5 blokje bouillon
  • 150 gr kaas geraspt
  • zwarte peper

Instructies

  • Meng het zout en de bloem even kort door elkaar.
  • Verwarm de melk tot deze lauwwarm is, samen met de suiker. Meng het gist er doorheen en laat even staan, tot de gist actief wordt.
  • Maak een kuiltje in het midden van je bloem en giet hier je melkmengsel en olie bij. Meng er beetje bij beetje bloem doorheen, tot je een plakkerig deeg krijgt.
  • Kneed dit soepel. Met de hand ongeveer 10 tot 15 minuten, met een machine met deeghaken veel sneller.
  • Vet een kom in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg deze in de kom. Dek af met een stukje plastic folie en laat om een warme plek 1 uur rijzen of tot het deeg verdubbeld is in omvang.
  • Snijd ondertussen de uien en bak deze in een pan met een scheutje olie en een verkruimeld half blokje bouillon tot ze zacht zijn. Voeg eventueel een scheutje water toe als ze dreigen aan te bakken. De uien moeten mooi zacht blijven!
  • Verdeel het deeg in twee bollen. Bedek een bakplaat met bakpapier en druk hier het deeg op plat, tot je twee broden hebt. Verdeel de uien en de kaas er over. Maak het af met wat zwarte peper. Laat ongeveer 30 minuten afgedekt rusten. Dit kan gewoon met een schone theedoek.
  • Verwarm de oven voor op 195 graden Celsius.
  • Bak de kaas uien broden in het midden van de oven, tot ze mooi goudbruin zijn en het deeg gaar. Ongeveer 18 tot 25 minuten.
Auteur: Mariska

Pin dit recept voor kaas uienbrood!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Gewoon kaas uienbrood

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close