Eieren koken in de Instant Pot

Je kunt in je Instant Pot heel goed eieren koken, maar waarom zou je dat eigenlijk willen doen? Hoe lang moeten ze er dan in? En heb je hier nog extra accessoires voor nodig? Vandaag leg ik het jullie uit!

Laten we met het goede nieuws beginnen: je hebt niets extra’s nodig om eieren te koken in je Instant Pot. Er zijn wel speciale rekjes te koop, maar ik kon ze gewoon zonder deze extra’s maken. Je kunt dus gewoon beginnen met experimenteren.

Hier vind je trouwens een hele pagina vol met lekkere Instant Pot recepten. Ben je op deze pagina gekomen, maar totaal geen idee wat een Instant Pot eigenlijk is? Dat leggen we hier helemaal aan je uit.

Eieren koken in de Instant Pot hoelang

Wat zijn de voordelen van het koken van eieren in je Instant Pot?

Goede vraag, om eerlijk te zijn heb ik mijzelf dit ook afgevraagd. De volgende voordelen ben ik zelf tegengekomen:

 • Consistentie: altijd hetzelfde resultaat.
 • Eenvoud: je hoeft niet op te letten wanneer het water kookt, je dumpt het gewoon in de pot en wanneer het klaar is piept je Instant Pot.
 • Het maakt niet uit of je één of een dozijn eieren klaar maakt.

Ben je met een gezin waar de een zijn ei het liefst zo zacht mogelijk heeft, de ander medium en de volgende alleen een hard gekookt ei lust, zoals vroeger bij mij thuis? Dan zou ik gewoon een pannetje gebruiken! Daar kun je namelijk steeds een ei uit halen, met dus een andere kooktijd.

Eieren koken in de Instant Pot

Benodigdheden: 
eieren
water
Instant Pot + bijhorend trivet / rekje

 1. Vul de pot met 250 ml water.
 2. Plaats het rekje dat standaard bij je Instant Pot zit in de pot en zet hier je eieren op.
 3. Sluit de pot en het ventiel. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en zet je de timer op de juiste tijd:2 minuten voor zacht
  3 tot 4 minuten voor medium
  7 minuten voor hard
 4. Zodra de timer afgaat druk je op CANCEL en zetten we meteen het ventiel open. Hiermee halen we handmatig de druk eraf, ook wel ‘quick release’ genoemd. Pas op dat je handen niet in aanraking komen met de stoom.
 5. Laat de eieren meteen schrikken in een ijsbak of in een bak met ijskoud water.

Deze tijden werken voor mij perfect.
 Er is alleen wel een aantal factoren dat de kooktijd beïnvloedt, waardoor jouw eieren net even anders kunnen worden. Ten eerste de grootte van je eieren en hoe vers ze zijn; dit is ook van invloed wanneer je eieren gewoon in een pannetje kookt. Mijn eieren liggen altijd in de koelkast en zijn medium tot large van formaat. Ik gebruik altijd de Rondeel eieren en die hebben niet altijd hetzelfde formaat is mij opgevallen. Ik heb geëxperimenteerd met eieren uit de koelkast en eieren op kamertemperatuur, dit gaf geen verschil bij bereiding in de Instant Pot, terwijl dit in een steelpan wel het geval is.

Eieren gekookt in instant pot met tijdenOp de foto zie je het resultaat voor zacht (links) en hard (rechts). De zachte eieren waren met twee minuten al helemaal perfect. Het eiwit was helemaal gaar en het geel perfect zacht. De wat donkere stolling die je ziet komt doordat ik wat tijd nodig had voor de foto en het dus wel even lag.

Wat mij betreft is het dus een prima manier om je eieren te bereiden, maar ik zou voor twee eitjes zelf niet helemaal mijn Instant Pot tevoorschijn halen.

Join the Conversation

 1. HET artikel waar iedereen op zit te wachten! I love it, snel proberen. 🙂

 2. Ron de Groot says:

  Hoi Mariska, ideaal alleen ging het de eerste 2 keer goed, de keren erna zijn de eieren opengebarsten….tips?

  1. Hi Ron, zelf heb ik hier nooit last van maar ik hoor het wel vaker. Gebruik je andere eieren dan de vorige keren? Bewaarde je ze eerst in de koelkast of juist er buiten? Je kan proberen een theelepel azijn toe te voegen aan het water.

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close