Erwtensoep (Snert)

Deel met vrienden en familie

Erwtensoep is niet voor niets een favoriet tijdens de koude maanden. Deze zelfgemaakte soep, ook wel bekend als snert, is een klassiek gerecht vol smaak en traditie. Als stevige maaltijdsoep is deze Hollands soep niet alleen lekker vullend, maar ook perfect om samen met vrienden of familie van te genieten. Je maakt namelijk nooit een kleine pan als je aan de slag gaat met erwtensoep. Met eenvoudige ingrediënten, zoals spliterwten, zet je een heerlijke, verwarmende soep op tafel, die zo dik is dat je lepel recht op blijft staan.

Erwtensoep

Dikke snert met rookworst en krabbetjes als maaltijdsoep

Erwtensoep of snert, is een dikke, hartige maaltijdsoep gemaakt van spliterwten en andere groenten, zoals prei en knolselderij, aangevuld met rookworst en varkenspootjes. Het is vooral populair in de winter en wordt vaak geserveerd met roggebrood en katenspek. Het staat echt voor winterse gezelligheid, lekker als koek-en-zopie bij de schaatsbaan en zelfs bij de Nieuwjaardsduik wordt het geserveerd.

De soep kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot 500 v.Chr. en kreeg in de 16e eeuw een vaste plek in de Nederlandse keuken. Iedereen heeft zo zijn eigen favoriete recept, vaak doorgegeven van generatie op generatie.

Verschil Snert en Erwtensoep

Heb jij je altijd al afgevraagd wat het verschil is tussen Snert en Erwtensoep? De termen worden in Nederland nogal eens door elkaar gebruikt. Nou, eigenlijk is er niet zoveel verschil, dus het is niet gek dat er wat verwarring over bestaat. Kort samengevat: snert is altijd erwtensoep, maar niet elke erwtensoep is snert! Wanneer je deze maaltijdsoep maakt en direct serveert, is het erwtensoep. Zet je het een dagje in de koeling, dan noem je het snert.

Snert is vaak wel een stuk dikker, doordat de soep en met name de spliterwten een dag rusten in de koeling.

Kan dit ook in de Instant Pot?

Deze vraag komt steeds vaker voorbij wanneer we op Flying Foodie een recept delen. Jullie weten het inmiddels al, Flying Foodie staat bekend om haar Nederlandse Instant Pot recepten. Dit recept kun je ook heel goed in de Instant Pot maken.

Je vindt het Instant Pot recept in mijn boek “Flying Foodie’s Multicooker Kookboek” samen met nog 70 andere heerlijke recepten die je allemaal in je Instant Pot / Multicooker met hoge druk kan maken!

Cover Flying Foodie's multicooker kookboek

Welk vlees gebruiken we?

Zelf kies ik graag, naast gerookt spek en rookworst, voor een varkenspoot en krabbetjes. Dit geeft de soep echt een heerlijk krachtige smaak en het is gewoon te koop bij de slager. Liever iets makkelijkers? Gebruik dan schouderkarbonades.

Erwtensoep (Snert)

Erwtensoep is niet voor niets een favoriet tijdens de koude maanden. Deze zelfgemaakte soep, ook wel bekend als snert, is een klassiek gerecht vol smaak en traditie. Als stevige maaltijdsoep is deze Hollands soep niet alleen lekker vullend, maar ook perfect om samen met vrienden of familie van te genieten. Je maakt namelijk nooit een kleine pan als je aan de slag gaat met erwtensoep. Met eenvoudige ingrediënten, zoals spliterwten, zet je een heerlijke, verwarmende soep op tafel, die zo dik is dat je lepel recht op blijft staan.
Porties 12 porties
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 3 uur

Ingrediënten

Ingrediënten fase I

  • 3 preien
  • 2 wortels
  • 20 gr selderij
  • 1 ui
  • 5 kruidnagels
  • 1 blaadje laurier
  • 1 varkenspoot *
  • 400 gr krabbetjes of schouderkarbonade
  • 100 gr gerookt buikspek
  • 500 gr spliterwten
  • 0.5 theelepel zout
  • 1 snuf zwarte peper
  • 3.5 liter water

Ingrediënten fase II

  • 1 winterpeen
  • 1 knolselderij
  • 4 aardappelen
  • 1 slagersrookworst

Instructies

Bereiding fase I

  • Verwijder de schil van de ui en prik hierin je laurier vast met de kruidnagels. Snijd de wortels en prei in de lengte doormidden en was goed. Gebruik bindtouw om de wortels, prei en selderij samen te binden tot een boeket.
    3 preien, 2 wortels, 1 ui, 5 kruidnagels, 1 blaadje laurier, 20 gr selderij
  • Was de spliterwten met koud water, giet af en plaats in de pan met alle andere ingrediënten voor fase I en breng aan de kook. Laat dit 1.5 tot 2 uur sudderen en schuim het regelmatig af.
    1 varkenspoot, 400 gr krabbetjes, 100 gr gerookt buikspek, 500 gr spliterwten, 0.5 theelepel zout, 1 snuf zwarte peper, 3.5 liter water
  • Verwijder de ui en boeketjes met prei, wortel en selderij. Haal het vlees er ook uit en laat dat afkoelen, pluk het vlees daarna van de botten.

Bereiding fase II

  • Schil en was alle groenten, snijd in dobbelsteentjes. Voeg samen met de rookworst en het vlees dat je van de botten hebt geplukt in de pan.
    1 winterpeen, 1 knolselderij, 4 aardappelen, 1 slagersrookworst
  • Laat dit 45 minuten zachtjes koken. Haal de worst eruit en snijd in plakken. Proef en breng eventueel extra op smaak met met zout en peper
  • Zet de soep in de koelkast (of buiten!), zodat deze snel afkoelt. Je hebt nu erwtensoep, morgen zal het een stuk dikker zijn en kun je het echt ‘snert’ noemen!

Notities

*varkenspoot koop je gewoon bij de slager, gebruik je dit liever niet? Neem dan wat extra schouderkarbonade.
Auteur: Mariska
calorieën: 442kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees, Nederlands
Trefwoord: maaltijdsoep, Soep

Nutrition

Calorieën: 442kcal | Carbohydrates: 73g | Protein: 22g | Fat: 8g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 3g | Trans Fat: 0.02g | Cholesterol: 14mg | Sodium: 444mg | Potassium: 1507mg | Fiber: 21g | Sugar: 10g | Vitamin A: 4489IU | Vitamin C: 35mg | Calcium: 129mg | Iron: 5mg

Pin dit recept voor Oud Hollandse Snert!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Erwtensoep met rookworst en spliterwten geserveerd roggebrood

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close