Erwtensoep is niet voor niets een favoriet tijdens de koude maanden. Deze zelfgemaakte soep, ook wel bekend als snert, is een klassiek gerecht vol smaak en traditie. Als stevige maaltijdsoep is deze Hollands soep niet alleen lekker vullend, maar ook perfect om samen met vrienden of familie van te genieten. Je maakt namelijk nooit een kleine pan als je aan de slag gaat met erwtensoep. Met eenvoudige ingrediënten, zoals spliterwten, zet je een heerlijke, verwarmende soep op tafel, die zo dik is dat je lepel recht op blijft staan.
Erwtensoep
Erwtensoep of snert, is een dikke, hartige maaltijdsoep gemaakt van spliterwten en andere groenten, zoals prei en knolselderij, aangevuld met rookworst en varkenspootjes. Het is vooral populair in de winter en wordt vaak geserveerd met roggebrood en katenspek. Het staat echt voor winterse gezelligheid, lekker als koek-en-zopie bij de schaatsbaan en zelfs bij de Nieuwjaardsduik wordt het geserveerd.
De soep kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot 500 v.Chr. en kreeg in de 16e eeuw een vaste plek in de Nederlandse keuken. Iedereen heeft zo zijn eigen favoriete recept, vaak doorgegeven van generatie op generatie.
Verschil Snert en Erwtensoep
Heb jij je altijd al afgevraagd wat het verschil is tussen Snert en Erwtensoep? De termen worden in Nederland nogal eens door elkaar gebruikt. Nou, eigenlijk is er niet zoveel verschil, dus het is niet gek dat er wat verwarring over bestaat. Kort samengevat: snert is altijd erwtensoep, maar niet elke erwtensoep is snert! Wanneer je deze maaltijdsoep maakt en direct serveert, is het erwtensoep. Zet je het een dagje in de koeling, dan noem je het snert.
Snert is vaak wel een stuk dikker, doordat de soep en met name de spliterwten een dag rusten in de koeling.
Kan dit ook in de Instant Pot?
Deze vraag komt steeds vaker voorbij wanneer we op Flying Foodie een recept delen. Jullie weten het inmiddels al, Flying Foodie staat bekend om haar Nederlandse Instant Pot recepten. Dit recept kun je ook heel goed in de Instant Pot maken.
Je vindt het Instant Pot recept in mijn boek “Flying Foodie’s Multicooker Kookboek” samen met nog 70 andere heerlijke recepten die je allemaal in je Instant Pot / Multicooker met hoge druk kan maken!
Welk vlees gebruiken we?
Zelf kies ik graag, naast gerookt spek en rookworst, voor een varkenspoot en krabbetjes. Dit geeft de soep echt een heerlijk krachtige smaak en het is gewoon te koop bij de slager. Liever iets makkelijkers? Gebruik dan schouderkarbonades.
Pin dit recept voor Oud Hollandse Snert!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.