Eton Mess met Koffie en Kersen

Deel met vrienden en familie

Eton Mess met koffie en kersen is een heerlijk Engels nagerecht. We wijken af van de traditionele aardbeien en eenvoudige slagroom en gaan voor lekkere kersen en koffieroom met een vleugje chocolade. Deze aanpassingen geven het geliefde dessert een knus karakter, perfect geschikt voor koude winterdagen!

Eton Mess met koffie en kersen

Eton Mess in een traditioneel Engels toetje dat bestaat uit een mengsel van aardbeien (of soms andere bessen), meringue en slagroom. De aardbeien worden meestal gemacereerd met suiker om hun sappen vrij te maken en een zoete siroop te maken. De meringue wordt vaak in kleine stukjes gebroken en vlak voor het serveren door de slagroom en aardbeien gevouwen, wat resulteert in een heerlijke combinatie van texturen en smaken.

Wij wijken van het traditionele recept af en gaan niet voor aardbei en room, maar voor kersen en een koffieroom, mét een vleugje chocolade. Ontzettend lekker. Dit geeft de Eton Mess ook een wat meer winters karakter. Met aardbeien en room is het natuurlijk al snel een echt zomertoetje.

Op het moment zijn er geen verse kersen te krijgen en maken we gebruik van een pot kersen op siroop. Gebruik liever geen vlaaivulling, dat is te zwaar en een te groot contrast met de luchtige, zachte koffieroom. 

Eton Mess in een glaasje
Eton mess met koffie en kersen

Schuimpjes 

Een essentieel onderdeel van een Eton Mess is meringue, oftewel schuimpjes. Zonder dat is het geen Eton Mess. Het zorgt voor een heerlijke, knapperige textuur, tussen al het zachte room. Schuimpjes zijn meestal erg zoet, daarom houden we de rest van de ingrediënten, zoals bijvoorbeeld de room, minder zoet. 

Je kunt de schuimpjes zelf maken, maar ik kocht deze keer gewoon een zak mini meringues. Vanille, karamel, koffie, of chocolade: het zijn allemaal smaken schuimpjes die erg goed in deze Eton Mess met koffie en kersen passen. 

Eton Mess met Koffie en Kersen

Eton Mess met koffie en kersen is een heerlijk Engels nagerecht. We wijken af van de traditionele aardbeien en eenvoudige slagroom en gaan voor lekkere kersen en koffieroom met een vleugje chocolade. Deze aanpassingen geven het geliefde dessert een knus karakter, perfect geschikt voor koude winterdagen!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

 • 80 gr chocolade ik ga voor puur
 • 350 gr kersen op siroop
 • 200 ml slagroom ongeslagen
 • 1 theelepel oploskoffie / instant koffie
 • 1 eetlepel suiker
 • 50 gr mini meringues

Instructies

 • Schraap de chocolade met een scherp mes om schilfertjes zijn te krijgen. Je kunt ook een grove rasp gebruiken. Giet de kersen af en laat uitlekken. Leg 4 kersen apart.
  80 gr chocolade, 350 gr kersen
 • Doe de suiker samen met de oploskoffie in een vijzel en stamp fijn, tot je een poeder krijgt. Meng dit door de room heen. Klop met de mixer tot de slagroom lobbig is.
  1 theelepel oploskoffie / instant koffie, 1 eetlepel suiker, 200 ml slagroom
 • Sprenkel in elk glaasje een klein beetje chocolade, verdeel hierover de helft van je koffieroom. Verdeel nu de kersen en de meringues over de glaasjes. Bewaar een paar meringues.
  50 gr mini meringues
 • Schep nu de rest van de room er overheen. Verdeel er nog wat mini meringues en wat chocolade overheen. Top af met de 4 kersjes die je apart gelegd hebt!
Auteur: Mariska
Gang: Dessert, nagerecht, toetje
Keuken: Engels
Trefwoord: glutenvrij, kerst dessert

Pin dit recept voor Eton Mess met koffie en kersen!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan een foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Eton Mess met koffie en kersen

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Uhm, FF, zet er lekker uit, maar waar is het recept?

  1. Mariska Author says:

   Hi, er was vanmiddag een tijdelijk technisch euvel, waardoor het recept niet werd getoond. Is inmiddels verholpen en gebeurt hopelijk niet meer!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close