Feestelijk voorgerecht: Gazpacho met Jenever!

Deel met vrienden en familie

Op zoek naar een heerlijk en feestelijk voorgerecht? Kijk niet verder, maar verras je tafelgenoten met deze ontzettend lekkere gazpacho met jenever! Leuk detail: gazpacho kun je heel goed een dag van tevoren maken, dat komt de smaak alleen maar ten goede en zo heb je zelf ook een ontspannen Kerst.

Op de foto zie je een spiesje garnalen in de gazpacho, maar dit is echt een extraatje. Je kunt het makkelijk weglaten en het recept daarmee vegan houden.

Distillateurs sinds 1872

Toen ik onlangs werd benaderd door Rutte, was ik gelijk enthousiast. Rutte bestaat al bijna 150 jaar; het werd in 1872 opgericht door Simon Rutte in Dordrecht. Van generatie op generatie zijn de recepten doorgegeven. Ze gebruiken enkel natuurlijke ingrediënten en smaken uit fruit, verse kruiden, specerijen en noten, zonder toevoeging van kunstmatige smaak- of kleurstoffen. Daarbij zijn ze bij Rutte super geïnteresseerd in foodpairing; iets dat we bij Flying Foodie zeker ook waarderen. Ik kreeg al snel allerlei inspiratie en ging aan de slag met een heerlijke gazpacho, maar daarover later meer.

Ze zitten nog steeds in Dordrecht, waar ze ook een heus proeflokaal hebben waar je  terecht kunt voor workshops en proeverijen.

Rutte Old Simon Jenever Gin Genever

Gin of toch Jenever?

Jenever, ook wel Genever, is de voorvader van Gin, uit Nederland. Het is hier (en in België) al ruim 400 jaar (!) populair. Er wordt soms gezegd dat Gin de moderne versie van Jenever is, maar anderen zeggen weer dat Jenever een soort Gin is. De drankjes lijken dan ook erg op elkaar: zo moeten beiden jeneverbessen bevatten, die zorgen voor de kenmerkende smaak. De basis van Jenever is echter moutwijn (een mix van granen, zoals rogge, mais en gemoute gerst), waar Gin een basis heeft van neutrale graanalcohol (96%). Jenever heeft over het algemeen een complexere smaak dan Gin, die ligt ergens tussen Gin en ‘unaged’ Whisky.

In dit recept kies ik zelf voor Jenever en niet voor Gin. De rokerigheid van de Old Simon Jenever maakt het naar mijn mening uitermate geschikt om te combineren met gazpacho. Het haalt de smaak van de tomaat helemaal op en maakt van deze simpele klassieker iets bijzonders. Je natuurlijk natuurlijk ook Gin gebruiken in je gerecht.

Gazpacho met drank kerst voorgerecht

Ingrediënten Gazpacho met Gin

Voor 600 – 700 ml koude soep

325 gr kerstomaatjes
1 rode paprika
0.5 komkommer
1 teentje knoflook
1 lente ui
30 gr stevig wit brood (mag oud zijn!)
1,5 – 2 eetlepels goede, lekkere olijfolie
snuf zout & peper
Old Simon Jenever naar smaak (zie tips)

Overige extra’s: Hollandse garnaaltjes, chili flakes, zeekraal, tabasco, olijfolie, tuinkers

Bereiding

  1. Was de groenten en pluk de kroontjes van de tomaatjes. Verwijder de kroon, zaadjes en zaadlijsten uit de paprika en snijd grof in stukken. Snijd ook de komkommer, lente ui, knoflook en het brood grof in stukken.
  2. Doe dit allemaal in een blender en pureer tot je een gladde massa hebt. Voeg per halve eetlepel de olijfolie toe, tot je de juiste consistentie (structuur en dikte) hebt.
  3. Breng op smaak met een snuf zout en peper.

Roer vlak voor het serveren de jenever of gin er doorheen.

Tip 1: Serveer je de gazpacho als amuse, dan mag hij wat sterker zijn dan als hij geserveerd wordt als voorgerecht. Voor een amuse (in een amuse glaasje) zou ik gaan voor ongeveer 10 – 15 ml en voor een voorgerecht zo’n 20-30 ml (per persoon). Maar je kunt dit helemaal naar smaak doen: minder gek op de sterke smaak van Gin of Jenever, doe dan een paar druppeltjes en proef steeds!

Tip 2: Je kunt er ook voor kiezen de Gin of Jenever en de extra’s, zoals de chili flakes, zeekraal en garnaaltjes, los te serveren, zodat iedereen zelf zijn eigen gazpacho kan pimpen!

 

Pin deze Gazpacho met Gin !

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Gazpacho met Jenever kerst pin

 

Deze post is gemaakt in samenwerking met Rutte. Ik heb de vrijheid om zelf te bepalen met welke merken ik samenwerk en kies voor merken die bij Flying Foodie passen.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close