Feestelijke beenham in rode wijn

Deel met vrienden en familie

Een heerlijke en feestelijke beenham in rode wijn, lekker zacht gesudderd in een soort van glühwein. Perfect voor een diner waar je eens wat bijzonders wilt maken voor je gasten!

Ziet deze beenham er niet heerlijk uit? Door hem zachtjes te garen voorkom je dat de beenham droog wordt. Dat is namelijk het laatste wat je wilt na een lange bereiding van een groot stuk vlees.

Bijgerechten
Een hammetje alleen is natuurlijk geen maaltijd. Met een paar kleine extra’s kun je er een echte feestmaaltijd van maken. Aangezien de beenham zelf al lekker veel smaak mee krijgt van de wijn en kruiden zou ik de bijgerechten wat neutraler houden. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Beenham in rode wijn recept

Ingrediënten Beenham in rode wijn

voor 3-4 personen
800 gr beenham (ongeveer)
een flinke hoeveelheid kruidnagels
500 ml rode wijn
125 gr bruine suiker
4 x steranijs
3 stokjes kaneel
1 eetlepel venkelzaad
0.5 eetlepel peperkorrels

Overige benodigdheden: braadpan en keukenthermometer

tip 1: Haal de beenham ruim van tevoren uit de koelkast, zodat deze goed op temperatuur kan komen.
tip 2: Kijk eerst of je braadpan daadwerkelijk in je oven mag en past 😉

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet het rooster op de laagste stand, zodat straks de pan (met deksel!) in de oven past.
  2. Snijd met een scherp mes in de bovenkant van je ham een ruitjespatroon. Druk in het midden van elke ruit een kruidnagel. Dus niet tussen de ruitjes, maar in het hart van de ruitjes.
  3. Verwarm in de braadpan 1/3 van de wijn, alle kruiden en de suiker en roer door tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en voeg de rest van de wijn toe.
  4. Plaats de beenham in de pan en zet de pan met de deksel erop in de oven. Bak de hele ham zo’n 40 tot 60 minuten. Elke 15 minuten keer je de beenham om en giet je de wijn er overheen.
  5. Als de kern van de ham een temperatuur heeft bereikt van 65 graden is de ham klaar.
  6. Haal de pan uit de oven en zet deze op het fornuis. Haal de ham eruit en leg deze apart. Pas op, de pan is super heet!
  7. Kook de overgebleven wijn al roerend in, tot je een mooie saus krijgt. De saus moet zo dik en plakkerig worden, dat deze duidelijk aan je lepel blijft hangen. Lak de beenham af met deze heerlijke, plakkerige saus.
  8. Laat de beenham nu zeker 15 tot 20 minuten rusten voordat je deze warm eet. Koud eten kan ook, pak de ham in en laat deze helemaal afkoelen. Haal de kruidnagels eruit, voordat je de ham eet :).

Eet smakelijk!

 

Pin deze Beenham in rode wijn!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Kerst hele beenham in rode wijn

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close