Feestelijke hartige banketletter

Sinterklaas hartige banketletter
Deze feestelijke en hartige banketletter is perfect voor iedereen die zoet is geweest, maar trek heeft in iets hartigs! Dus iedereen die naast alle pepernoten, chocolade en spijs ook wel iets met minder suiker op tafel wilt zetten kan aan de slag met dit eenvoudige recept.
Is het net Sinterklaas geweest en heb je toch heel veel trek in deze letter? Maak dan in plaats van een letter een rondje en je hebt een hartige banketkrans! Hij is net zo lekker met Kerst 😉

Saucijs letter hartig banket

Ingrediënten hartige banketletter

1 rol bladerdeeg (ik gebruikte een rol van Albert Heijn)
300 gr gemengd gehakt
1 sjalot of kleine ui
1 ei
0.5 theelepel Worcestershire saus
2 theelepels oregano
1 theelepel mosterd
paneermeel
zout & peper

ei om mee te bestrijken

Bereiding

  1. Rasp de ui met een fijne rasp. Meng dit samen met het gehakt, ei, oregano, Worcestershire saus en de mosterd. Breng op smaak met een goede snuf zout en wat peper. Als je tijd hebt, verpak het vlees dan goed en laat het een paar uur of zelfs een nacht lekker intrekken in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bedek een bakplaat met een stuk bakpapier. Ga je geen S maken, dan is het misschien handig om de letter alvast op het papier te schetsen.
  3. Maak een lange rol van het gehakt en plaats deze in de lengte op je bladerdeeg.Laat een beetje ruimte over aan de uiteinden. Rol het deeg op zodat al het gehakt is bedekt en een beetje overlapt.
  4. Snijd het overtollige bladerdeeg weg, dit gaat heel makkelijk met een pizzasnijder. Je zult nu misschien zien dat je rol niet helemaal mooi rond is. Je kun nu zachtjes rollen, zoals je vroeger vast wel gedaan hebt met klei en hem langzaam ronder te makken. Dit helpt ook met het verdelen van het gehakt, mocht dat niet helemaal netjes gelukt zijn.
  5. Knijp de uiteinden dicht en vouw netjes onder de rol.
  6. Plaats de rol op de bakplaat met de naad naar beneden en vorm je letter. Zelf gebruikte ik twee kookringen om de rondingen van de S mooi rond te krijgen en houden tijdens het bakken.
  7. Kwast in met wat losgeklopt ei en bak in 25 tot 30 minuten mooi goudbruin.

Tip: Kun je geen rol bladerdeeg krijgen maar alleen bevroren vierkantjes? Geen probleem. Je kunt dit op twee manieren oplossen. De simpelste (maar niet de mooiste) is de plakjes iets overlappend naast elkaar te leggen en op elkaar te drukken met je vinger. Een andere optie is een werkblad te besprenkelen met wat bloem en alle plakjes op elkaar te stapelen (wel even het plastic verwijderen ;)). Goed aan drukken en dit met een deegroller uit te rollen tot een rechthoekige lap.

Tip 2: Wees voorzichtig met de letter als hij nog warm is en laat hem niet van de plaat glijden, anders zit je net als ik met een gescheurde letter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *