Filodeeg plaattaart met venkel, dragon en geitenkaas is zo lekker! Een heerlijke plaattaart die zowel knapperig, licht ziltig en soms een heel klein beetje zoet is. Woorden schieten me te kort. Lees verder voor het recept, de inspiratie en wat je nog meer met dragon kunt doen!
De inspiratie voor dit recept deed ik op tijdens een aflevering van Masterchef Australië. Degenen die mij al wat langer volgen, zullen wel denken: ‘Alweer Masterchef Australia?!’.
Ja, inderdaad, ik liet ik mij eerder al inspireren door MA bij de recepten voor Brookies en Zoet brood gemaakt van ijs.
Tijdens één van de afleveringen maakt een deelnemer een heerlijke combinatie van garnaal, venkel en dragon. Plots viel bij mij het kwartje en bedacht ik me dat dragon precies hetgeen was wat de plaattaart met venkel waar ik mee bezig was nog miste. Met het resultaat was ik meer dan tevreden. De hele tafel zat te smullen. De Filodeeg plaattaart met venkel, dragon en geitenkaas is sindsdien een hit bij ons thuis.
Dragon wordt in Nederland nog maar weinig gebruikt. Zelf kom ik er ook te vaak niet op, maar ik ga proberen meer te koken met dragon, want het is zo lekker! Eerder maakte in wel Dragon Mayonaise. Dus mocht je na dit recept nog wat dragon over hebben, maak er mayo mee!
Benodigdheden Filodeeg plaattaart met venkel, dragon en geitenkaas
Voor één plaattaart
0.5 bosje dragon
1 teentje knoflook
citroenrasp van de schil van een kwart citroen
100 gr milde zachte geitenkaas
250 gr ricotta
2 kleine stronkjes venkel
olijfolie
1 flinke eetlepel honing
zout & peper
5 lapjes filodeeg (ontdooid)
Bereiding Filodeeg plaattaart met venkel, dragon en geitenkaas
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd het harde kontje van de venkel, halveer de venkel over de lengte en snijd in halve ringen. Was goed, want er kan nog wel eens flink zand tussen zitten en laat goed uitlekken.
- Bak in een koekenpan de venkel met wat olijfolie en zout tot het zacht wordt, ongeveer 5 minuten. Voeg een flinke eetlepel honing toe.
- Rits de blaadjes dragon van hun takjes en hak fijn. Rasp de citroen en knoflook en vermeng dit alles met de geitenkaas. Klop los met een vork, garde of handmixer. Roer de ricotta er goed doorheen. Mix de ricotta niet te hard.
- Leg een lap filodeeg uitgevouwen op een met bakpapier bedekte bakplaat en smeer in met een zeer dun laagje olie. Plak het volgende vel filodeeg er bovenop. Herhaal tot alle vellen op zijn.
- Smeer het filodeeg in met een royale laag van het geitenkaas, ricotta, dragon mengsel en verdeel hier de venkel over.
- Bak in 15 à 20 minuten goudbruin en gaar.
Eet smakelijk!
Waar halen jullie zoal je inspiratie vandaan?
oh dit ziet er verrukkelijk uit! je hebt er een nieuwe volger bij liefs
Leuk om te horen 👌🏼🎈