Flammkuchen calzone met kip en aubergine

flammkuche calzones met aubergine en kip
Mijn recept voor Flammkuchen calzone met kip en aubergine is per toeval ontstaan. Met een soort mystery box challenge daagde ik mezelf uit en het resultaat beviel zo goed, dat ik het recept nu met jullie deel. Klaar binnen 30 minuten!

Wie mij volgt op Instagram of Snapchat had al kunnen zien dat ik vorige week een Foodybox van ‘Kroon op het werk’ mocht ontvangen. Ik besloot er, geheel in Masterchef style, een mystery box van te maken en te proberen een volwaardig recept te bedenken met voornamelijk ingrediënten uit de box.

Een aantal ideeën werd verworpen, zoals pasta met aubergine en tomatensaus (te saai) en een kaas plankje (niet echt een gerecht natuurlijk), voordat we bij het idee van een calzone aan kwamen. Enthousiast gingen we aan de slag. Het was de eerste keer dat ik aan de slag ging met Flammkuchen deeg, maar ik was wel al bekend met het pizzadeeg van hetzelfde merk. Ik moet zeggen: het deeg is mij heel erg goed bevallen. Lekker snel gaar, goed knapperig en smaakvol. Ik ga het zeker vaker gebruiken!

Voor het recept speelde ik wel een beetje vals, ik maakte namelijk voor de vulling gebruik van kippengehakt en dit zat niet in de Foodybox. Ik had het gehakt de avond ervoor al uit de vriezer gehaald en wilde het niet laten bederven. Er zaten in de box wel kant-en-klare kipstukjes van Stegeman die je ook zou kunnen gebruiken. Dat maakt de bereidingstijd wel een stukje korter, hoewel ik denk dat mijn eigen kippengehakt wel lekkerder is!

flammkuche calzones met aubergine en kip
Benodigdheden Flammkuchen calzone met kip en aubergine

Voor twee calzones
1 rol Flammkuchen deeg (ik gebruikte kant-en-klaar deeg van Tante Fanny)
1 halve aubergine
200 ml tomatensaus (aanrader:  Basilico saus)
2 plakken kaas (ik gebruikte Maaslander kruid & pit met fenegriek en rucola)
1 teen knoflook
125 – 150 gr kipstukjes / kipgehakt
groene tabasco

Optionele extra’s:
beetje melk om te bestrijken
sesamzaadjes
maldron zoutvlokken

Bereiding Flammkuchen calzone met kip en aubergine

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Snijd of knip je flammkuchen deeg doormidden, je heb nu ongeveer 2 vierkante lappen. Leg in het midden van elke lap een plak kaas.
  2. Snijd de aubergine in kleine blokjes en pers of snijd de knoflook fijn.
  3. Mocht je met rauwe kip of kippengehakt werken, bak dit dan eerst met een beetje olie in de pan. Zodra de buitenkant bruin is, schuif je het opzij en voeg je de knoflook en aubergine blokjes toe. Bak voor 2 á 3 minuten. Voeg de tomatensaus toe en laten even borrelen tot je een wat dikkere saus hebt gekregen. Breng op smaak met zout en wat groene Tabasco.
  4. Verdeel de vulling over het flammkuchen deeg en vouw het dicht in een driehoek. Rol de randjes op en stop de hoekjes van het deeg onder je calzone. Steek er wat gaatjes in, zodat de warme lucht straks kan ontsnappen en je calzone niet uit elkaar klapt.
  5. Bestrijk je flammkuchen calzone met een beetje melk en strooi er sesamzaadjes en zoutvlokken over. Bak de flammkuchen calzone is 15 minuten mooi goudbruin, gaar en knapperig.

Eet smakelijk!

4 Comments

  • Dagmar schreef:

    Wat een leuk, lekker èn origineel idee! Ik zie dat je een aantal ingredienten uit de foodybox hebt gebruikt in dit recept, dat koken in Masterchef stijl is jou wel toevertrouwd. Je moest je maar snel opgeven voor Masterchef!:)

    • Mariska schreef:

      Wat een lief compliment 🙂 Denk alleen niet dat ik zo snel zou doen, ben niet zo’n fan van camera’s. Voel me altijd heel erg ongemakkelijk als ik gefilmd word.

  • Vetexbart schreef:

    Ik heb hem gisteren gemaakt en hij was erg lekker en makkelijk! Ik had er nog spinazie extra bij gedaan. Gaat zeker mijn favorieten-boekje in! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *