Franse Crème Brûlée

Deel met vrienden en familie

Voor de perfecte crème brûlée hoef je het huis niet meer uit, die maak je namelijk heel simpel helemaal zelf. Doe je ogen dicht, neem een hapje en waan je even in een romantische bistro in Parijs!

Franse Crème Brûlée

Als je zegt: “Noem een Frans dessert”, dan is crème brûlée het eerste wat bij mij naar boven komt. Dit rijke toetje wordt gemaakt van room, eieren en suiker en krijgt zijn smaak van vanille.

Het meest kenmerkende is toch wel het knapperige laagje bovenop. Dit geeft een lekker contrast met de romige crème eronder.

creme brulee drie met sterrren

Klassiek toetje

Crème brûlée is echt een klassiek toetje voor tijdens de feestdagen. Niet zo gek ook, want naast dat het natuurlijk super lekker is, ga je ook lekker in de weer met een gasbrander. Wie is er nou niet gek op een beetje vuur bij zijn toetje!

En je kunt je crème brûlée ook heel goed van tevoren maken. Je volgt alle stappen, maar bewaart het toevoegen van het suikerlaagje en het branden ervan tot vlak voor het serveren. Zorg er wel voor dat je geen sterke kaas open hebt liggen in de koelkast, want anders heb je kans dat de smaak in je crème brûlée trekt. Dit geldt trouwens voor alle zuiveltoetjes!

Close up creme brulee met lepel er in
meerdere Crème brûlée toetjes in kerst setting

Crème brûlée maken zonder brander

Bij crème brûlée hoort natuurlijk dat knapperige toplaagje, wat je voor de eerste hap kapot tikt. Dit is heel makkelijk te maken door wat suiker te karamelliseren met een kleine brander. Die zijn tegenwoordig vrij makkelijk te verkrijgen, je hoeft er niet helemaal voor naar een horecaspeciaalzaak.

Mocht je toch geen brander hebben, of je gasflesje blijkt net op het moment suprême leeg te zijn: je kunt dit Franse toetje ook afmaken in de oven. Je verwarmt de grill en pas als deze echt goed warm is, zet je de crème brûlée er kort in, tot de toplaag gekarameliseerd is.

Veelgestelde vragen

De Franse crème brûlée bestaat helemaal uit room, kan dat ook minder vet?

Ja, dat kan door een deel van de room te vervangen door melk, maar je levert dan wel in op smaak.

Kan ik de vanillepasta ook door vanille-extract of een echt vanillestokje vervangen?

Ja, dat kan! Wij vinden vanillepasta een goede middenweg, wanneer vanillestokjes moeilijk te verkrijgen zijn of heel duur zijn.

Kan ik ook andere suiker gebruiken voor het suikerkorstje?

Ja, ook dit kan. Rietsuiker karamelliseert snel mooi bruin, maar je kunt ook gewoon witte kristalsuiker gebruiken.

Wat wordt bedoeld met room?

Met room bedoelen wij ongeslagen (slag)room.

Wat voor schaaltje gebruik je voor Crème Brûlée?

Zelf gebruik ik vaak ramekins, daar heb ik er meerdere van en die gebruik ik ook voor andere toetjes. Officieel hoor je lagere bakjes te gebruiken, omdat dan de verdeling tussen crème en het knapperige suikerlaagje beter is.

Franse Crème Brûlée

Voor de perfecte crème brûlée hoef je het huis niet meer uit, die maak je namelijk heel simpel helemaal zelf. Doe je ogen dicht, neem een hapje en waan je even in een romantische bistro in Parijs!
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 45 min

Kookgerei

Ingrediënten

  • 500 ml room ongeslagen
  • 1 theelepel vanillepasta
  • 75 gr kristalsuiker
  • 5 eidooiers

Brûlée laag

  • 2 theelepels rietsuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius, boven- en onder warmte (geen hete lucht!)150 °C
  • Scheid de eierdooiers en klop de suiker er doorheen.
    5 eidooiers, 75 gr kristalsuiker
  • Verwarm de slagroom met de vanillepasta in een steelpannetje, tot het net niet kookt.
    500 ml room, 1 theelepel vanillepasta
  • Giet een klein scheutje warme room bij de eieren en roer goed door. Giet daarna de rest er doorheen en roer goed door.
  • Verdeel over je bakjes en schep of brand eventueel de luchtbelletjes weg.
  • Zet op de bakplaat, giet wat water op de plaat en bak de bakjes ongeveer 40-45 minuten. Ze mogen nog een beetje wiebelen in het midden, ze worden nog stijver tijdens het afkoelen.
  • Laat even afkoelen en zet in de koelkast om op te stijven, zeker 3 uur.
  • Haal na het opstijven, vlak voor het serveren, de crème brûlée uit de koelkast en bestrooi met een dun laagje ruitsuiker. Brand deze met je brander, tot de suiker gesmolten is en je een mooi knapperig laagje hebt.
    2 theelepels rietsuiker

Notities

Serveer direct, als je het namelijk te lang laat staan neemt de suikerlaag vocht op uit de crème en wordt deze weer zacht, dat is zonde!
Auteur: Mariska
calorieën: 386kcal
Gang: Dessert, toetje
Keuken: Frans
Trefwoord: kerst

Nutrition

Calorieën: 386kcal | Carbohydrates: 17g | Protein: 5g | Fat: 34g | Saturated Fat: 21g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 9g | Cholesterol: 257mg | Sodium: 30mg | Potassium: 97mg | Sugar: 17g | Vitamin A: 1449IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 75mg | Iron: 1mg

Pin deze Franse Crème Brûlée!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Franse Crème brûlée uit de oven

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close