Voor de perfecte crème brûlée hoef je het huis niet meer uit, die maak je namelijk heel simpel helemaal zelf. Doe je ogen dicht, neem een hapje en waan je even in een romantische bistro in Parijs!
Franse Crème Brûlée
Als je zegt: “Noem een Frans dessert”, dan is crème brûlée het eerste wat bij mij naar boven komt. Dit rijke toetje wordt gemaakt van room, eieren en suiker en krijgt zijn smaak van vanille.
Het meest kenmerkende is toch wel het knapperige laagje bovenop. Dit geeft een lekker contrast met de romige crème eronder.
Klassiek toetje
Crème brûlée is echt een klassiek toetje voor tijdens de feestdagen. Niet zo gek ook, want naast dat het natuurlijk super lekker is, ga je ook lekker in de weer met een gasbrander. Wie is er nou niet gek op een beetje vuur bij zijn toetje!
En je kunt je crème brûlée ook heel goed van tevoren maken. Je volgt alle stappen, maar bewaart het toevoegen van het suikerlaagje en het branden ervan tot vlak voor het serveren. Zorg er wel voor dat je geen sterke kaas open hebt liggen in de koelkast, want anders heb je kans dat de smaak in je crème brûlée trekt. Dit geldt trouwens voor alle zuiveltoetjes!
Crème brûlée maken zonder brander
Bij crème brûlée hoort natuurlijk dat knapperige toplaagje, wat je voor de eerste hap kapot tikt. Dit is heel makkelijk te maken door wat suiker te karamelliseren met een kleine brander. Die zijn tegenwoordig vrij makkelijk te verkrijgen, je hoeft er niet helemaal voor naar een horecaspeciaalzaak.
Mocht je toch geen brander hebben, of je gasflesje blijkt net op het moment suprême leeg te zijn: je kunt dit Franse toetje ook afmaken in de oven. Je verwarmt de grill en pas als deze echt goed warm is, zet je de crème brûlée er kort in, tot de toplaag gekarameliseerd is.
Veelgestelde vragen
Ja, dat kan door een deel van de room te vervangen door melk, maar je levert dan wel in op smaak.
Ja, dat kan! Wij vinden vanillepasta een goede middenweg, wanneer vanillestokjes moeilijk te verkrijgen zijn of heel duur zijn.
Ja, ook dit kan. Rietsuiker karamelliseert snel mooi bruin, maar je kunt ook gewoon witte kristalsuiker gebruiken.
Met room bedoelen wij ongeslagen (slag)room.
Zelf gebruik ik vaak ramekins, daar heb ik er meerdere van en die gebruik ik ook voor andere toetjes. Officieel hoor je lagere bakjes te gebruiken, omdat dan de verdeling tussen crème en het knapperige suikerlaagje beter is.
Pin deze Franse Crème Brûlée!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.