Friet stoofvlees uit de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Een heerlijk frietje stoofvlees uit de Instant Pot. Klaar in een handomdraai en je hebt er bijna geen omkijken naar. Deze versie maken we lekker op de Belgische manier met bier.

Friet of patat stoofvlees?

Altijd een discussie, is het nou friet of patat? Hoe noordelijker, hoe vaker men patat zegt, ga je naar het zuiden, is het juist weer vaker friet. Het Flying Foodie team bestaat uit allemaal geboren en getogen Amsterdammers en wij zeggen dan ook eigenlijk altijd patat! Omdat we deze keer onze gefrituurde aardappelstokjes serveren met stoofvlees met Belgisch bier, gaan we voor deze keer voor friet stoofvlees. Friet of patat stoofvlees, het is allebei super lekker!

Instant Pot friet stoofvlees-2

Friet stoofvlees uit de Instant Pot

Wij zijn gek op de Instant Pot, je maakt super snel het lekkerste stoofvlees, dat ook nog eens boterzacht is. Hele avond en nacht opstaan? Dat is nu niet meer nodig! Mocht je nog niet helemaal bekend zijn met deze multicooker, kijk dan ook eens op onze pagina met Nederlandse Instant Pot recepten.

Wel zin in friet stoofvlees, maar geen zin in bier in je stoofvlees? Geen probleem, je kunt ook dit recept, of deze Italiaanse versie maken. Verlaag bij beiden dan wel het vocht naar 250 ml. Normaal gesproken houden wij wel van veel jus bij ons stoofvlees, dat smaakt zo lekker bij aardappelpuree of een stamppot, maar bij friet moet het juist niet te nat worden.

Andere multicooker?

Heb jij geen Instant Pot, maar wel een andere multicooker, zoals bijvoorbeeld de Crockpot Express of de Ninja Foodi? Het recept werkt hiervoor ook prima, zolang je multicooker maar een hoge druk functie heeft!

Friet stoofvlees uit de Instant Pot

Een heerlijk frietje stoofvlees uit de Instant Pot. Klaar in een handomdraai en je hebt er bijna geen omkijken naar. Deze versie maken we lekker op de Belgische manier met bier.
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
HP in de Instant Pot 30 minuten
Totale tijd 40 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

Voor het stoofvlees

  • 700 gr rundvlees combinatie van rib- en sukadelappen
  • 250 ml bier wij gaan voor Belgisch
  • 1 ui
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 1 theelepel balsamico
  • 1 blaadje laurier
  • 8 stuks peperkorrels
  • olijfolie
  • boter
  • zout
  • peper
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 eetlepel water koud!!

Voor de friet

  • 1 portie friet per persoon

Instructies

  • Dep het vlees droog met wat keukenrol en bestrooi ruim met zout.
  • Snipper je ui en teentjes knoflook. Leg apart.
  • Verwarm de Instant Pot (SAUTE op hoog) of een koekenpan (vaak wat groter en daardoor makkelijker) met olie. Bak hierin alle stukken vlees, tot ze aan de buitenkant mooi bruin zijn. Dit kan dus best op hoog vuur. Als de pan te droog wordt kun je wat extra olie toevoegen. Het bruinen van het vlees geeft uiteindelijk veel smaak aan het gerecht.
  • Haal al het vlees uit de pan. Zet het vuur of de Instant Pot lager en smelt er een klontje boter in. Fruit hier het uitje in en voeg op het laatst de knoflook toe. Laat deze een minuut mee fruiten. Blus af met klein scheutje bier. Giet nu alles in de Instant Pot, als je in een aparte pan gewerkt hebt. Zorg dat je alle restjes en schraapsels in je pot stopt, deze geven veel smaak af!
  • Plaats ook alle overige ingrediënten in de Instant Pot. Sluit de deksel en controleer of je ventiel dichtstaat.
  • Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 30 minuten. Nu heb je mooi je handen vrij om de rest van je eten klaar te maken.
  • Laat de druk op de pan na de 30 minuten nog 12 minuten vanzelf afbouwen en haal daarna handmatig de rest van de druk eraf door het ventiel voorzichtig te openen.
  • Schep het vlees uit de pan en trek uit elkaar met twee vorken.
  • Gebruik om de saus in te dikken de SAUTE optie en breng de boel aan de kook. Meng een eetlepel maizena eerst met een eetlepel koud(!!) water en meng dat papje door je jus, zodat deze verder bindt.
  • Schep beetje bij beetje de jus bij je vlees tot je een mooie verhouding hebt. De overgebleven jus kun je goed invriezen.
  • Schep je vlees op je friet en je bent klaar om te smullen!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch, Westers
Trefwoord: friet, Instant Pot, patat, pressure cooker, rundvlees, Stoofvlees

Pin deze Friet stoofvlees uit de Instant Pot!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

friet stoofvlees uit de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Klopt het dat je het vlees in stukken had moeten snijden? Ik heb het gemaakt zoals de beschrijving maar het is best taai

    1. Mariska Author says:

      Nee dat moet niet, mag wel. Als je vlees nog taai is bij 30 minuten HP, is er denk ik wat anders aan de hand. Heb je mager vlees gebruikt? Of een ingrediënt weggelaten?

      1. Ik heb geen idee, het waren riblappen en heb bier gebruikt van Hertog Jan met 10% alcohol. Uiteindelijk nog gesneden en 2 uur op slowcook high gezet en dat maakte het wel mals gelukkig. Het was wel lekker!

  2. Heerlijk! Net stoofvlees uit de friettent 😁 ik heb rundstoofvlees gebruikt en mirin. Aanrader

  3. Ik wil 2 kilo vlees gebruiken in dit recept en dan zal ik alle hoeveelheden van de ingrediënten aanpassen. Maar moet ik dan ook de hoeveelheid bier vermeerderen naar ongeveer 750 ml? Ik heb ooit iets gelezen over dat vocht in een Instant Pot niet altijd in dezelfde hoeveelheden verhoogd moeten worden.

    1. Mariska Author says:

      Ik zou op het vlees na alle ingrediënten verdubbelen.

      1. Mirthe Verhagen says:

        Hi Mariska, die snap ik even niet. Bedoel je op het bier na? Anders wordt het wel heel interessant haha. Hoor het graag 🙂

  4. F. Gerrits says:

    Net de Instant Pot ontvangen en voor het eerst de stoofvlees gemaakt, omdat wij van een beetje smeuïge stoofvlees houden doen we op 900gr stoofvlees 200ml bier, 2 eetlepels water en 2 eetlepels maizena, 1 eetlepel bruine bastardsuiker en 1 eetlepel ketjap manis voor kleur en wat zoetere smaak.

  5. Wat zijn de verhoudingen als je een kilo stoofvlees gaat gebruiken?

    1. Mariska Author says:

      Ik zou in dat geval alles het zelfde houden alleen een snufje zout extra voor het extra vlees

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close