Burrata salade met tomaat is simpel, maar heel erg lekker. De hemelse romigheid van de burrata maakt het namelijk helemaal af. Deze salade met burrata is koolhydraatarm en glutenvrij.
Burrata salade
Burrata is een verse Italiaanse kaas, gemaakt van mozzarella en room. De buitenste ‘schil’ is stevig, terwijl de binnenkant ontzettend romig en zacht van structuur is. Zowel de Albert Heijn als de Jumbo hebben burrata in hun assortiment, maar het loont zeker om (als je de mogelijkheid hebt) even langs te gaan bij een goede Italiaanse traiteur. Kun je meteen kijken voor een goede balsamico, een absolute must in de Italiaanse keuken!
Kun je geen burrata vinden, maar heb je toch trek gekregen in deze salade? Neem dan een flinke bol buffelmozzarella van goede kwaliteit.
Andere recepten die ook heel lekker zijn met burrata:
- Pizza met burrata en tomaat
- Gegrilde paprika risotto met burrata!
- Pasta met artisjok, tomaatjes en burrata
Pure ingrediënten
Deze tomatensalade bevat maar weinig ingrediënten, het is dus moeilijk verschuilen en verbloemen. En dus moet je voor een goed resultaat bouwen op goede ingrediënten. Ga voor rijpe tomaten, de snoeptomaatjes zijn vaak lekker zoet. Dit is dus niet echt een recept om in de winter te maken, als de tomaten niet optimaal zijn. Het kan natuurlijk wel, maar het resultaat is absoluut niet hetzelfde.
Neem een extra virgin olijfolie die zacht en een beetje fruitig is (ik ben momenteel weer fan van deze). Hetzelfde geldt voor de balsamico. Als het kan, gebruik er dan eentje van hogere kwaliteit, het liefst een die niet teveel toegevoegde suikers bevat.
Ingrediënten Frisse tomatensalade met burrata
voor 2-3 personen
400 – 500 gr gemengde tomaten
1 flinke bol burrata
bosje verse basilicum
1,5 – 2 eetlepels extra virgin olijfolie
1 eetlepel balsamico
citroen
zeezout & peper
En als je niet op de koolhydraten let vandaag: een lekker stuk rustiek stokbrood of ciabatta.
Bereiding
- Was de tomaten met koud water en laat goed uitlekken. Snijd de tomaten doormidden of in partjes als je grotere tomaten gebruikt. Plaats in een schaal.
- Voeg olijfolie, balsamico, een goede snuf zeezout en peper toe. Roer rustig door en proef.
- Pluk de blaadjes van de basilicum en scheur grotere blaadjes doormidden. Meng door de tomatensalade.
- Haal de burrata uit zijn vocht en leg deze bovenop de tomatensalade.
- Rasp er met een fijne, scherpe rasp tenslotte wat citroenschil overheen; dit draagt bij aan de frisheid en geeft een heerlijke geur aan je salade. Probeer alleen het gele van de schil mee te raspen, het witte kan best bitter zijn.
Pin deze Burrata salade met tomaat!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.