Frisse tomatensalade met burrata

Burrata tomaten salade zomers en fris

Deze tomatensalade is op zichzelf al heel erg lekker, maar de hemelse romigheid van de burrata maakt het helemaal af. Deze salade met burrata is koolhydraatarm en glutenvrij.

Burrata

Burrata is een verse Italiaanse kaas, gemaakt van mozzarella en room. De buitenste ‘schil’ is stevig, terwijl de binnenkant ontzettend romig en zacht van structuur is. Zowel de Albert Heijn als de Jumbo hebben burrata in hun assortiment, maar het loont zeker om (als je de mogelijkheid hebt) even langs te gaan bij een goede Italiaanse traiteur. Kun je meteen kijken voor een goede balsamico, een absolute must in de Italiaanse keuken!

Kun je geen burrata vinden, maar heb je toch trek gekregen in deze salade? Neem dan een flinke bol buffelmozzarella van goede kwaliteit.

Pure ingrediënten

Deze tomatensalade bevat maar weinig ingrediënten, het is dus moeilijk verschuilen en verbloemen. En dus moet je voor een goed resultaat bouwen op goede ingrediënten. Ga voor rijpe tomaten, de snoeptomaatjes zijn vaak lekker zoet. Dit is dus niet echt een recept om in de winter te maken, als de tomaten niet optimaal zijn. Het kan natuurlijk wel, maar het resultaat is absoluut niet hetzelfde.

Neem een extra virgin olijfolie die zacht en een beetje fruitig is (ik ben momenteel weer fan van deze). Hetzelfde geldt voor de balsamico. Als het kan, gebruik er dan eentje van hogere kwaliteit, het liefst een die niet teveel toegevoegde suikers bevat.

Zomerse Burrata salade voor bij de bbq

Ingrediënten Frisse tomatensalade met burrata

voor 2-3 personen

400 – 500 gr gemengde tomaten
1 flinke bol burrata
bosje verse basilicum
1,5 – 2 eetlepels extra virgin olijfolie
1 eetlepel balsamico
citroen
zeezout & peper

En als je niet op de koolhydraten let vandaag: een lekker stuk rustiek stokbrood of ciabatta.

Bereiding

  1. Was de tomaten met koud water en laat goed uitlekken. Snijd de tomaten doormidden of in partjes als je grotere tomaten gebruikt. Plaats in een schaal.
  2. Voeg olijfolie, balsamico, een goede snuf zeezout en peper toe. Roer rustig door en proef.
  3. Pluk de blaadjes van de basilicum en scheur grotere blaadjes doormidden. Meng door de tomatensalade.
  4. Haal de burrata uit zijn vocht en leg deze bovenop de tomatensalade.
  5. Rasp er met een fijne, scherpe rasp tenslotte wat citroenschil overheen; dit draagt bij aan de frisheid en geeft een heerlijke geur aan je salade. Probeer alleen het gele van de schil mee te raspen, het witte kan best bitter zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *