Garlic Confit zijn heerlijke, boterzachte teentjes knoflook, die vol en romig smaken, met een zachte en soepele knoflooksmaak. Het duurt even, maar dan heb je ook wat.
Wat is Garlic Confit?
Confit als kookterm wordt gebruikt wanneer voedsel wordt gekookt in vet, siroop of olie, op een lage temperatuur. Bij vlees wordt er confit gemaakt door het langzaam te garen in eigen vet, bijvoorbeeld confit de canard en bij fruit wordt er suiker gebruikt. Bij knoflook gebruiken we olie!
Het is wel goed om te onthouden dat je deze gekonfijte knoflook in de koelkast moet bewaren. Wil je de knoflook dus wat langer bewaren, stop deze dan in een goed schoongemaakte pot.
Hoe gebruik je gekonfijte knoflook?
Goed, je hebt een heerlijke batch gekonfijte knoflook gemaakt, maar wat doe je er nu mee? De knoflook is nu zo lekker zacht en romig, dat je hem gewoon direct kan uitsmeren over een geroosterd stukje brood; heerlijk!
Daarnaast kun je het ook gebruiken in van alles waar je normaal gesproken ook knoflook gebruikt. Wat dacht je bijvoorbeeld van aioli, knoflooksaus, hummus of kruidenboter? Maar het is ook ontzettend lekker in sauzen en pasta’s.
Als extra bonus hou je niet alleen gekonfijte knoflook over, maar ook een hemels lekkere knoflookolie, die je zowel in Italiaanse als Aziatische gerechten kunt inzetten. Of natuurlijk als basis van sauzen, dips, je zelfgemaakte knoflooksaus, vinaigrette… Of als een lekkere olie om te dippen bij een stuk brood.
Tips voor het pellen van knoflook
Garlic Confit moet vaak twee uur of meer in de oven, dan wil je natuurlijk een grotere batch maken. Dat betekent dus ook dat er flink wat teentjes gepeld moeten worden.
Er zijn twee technieken die ik hier voor gebruik:
- Overgiet de teentjes met gekookt water, laat dit 30 minuten staan en schep het dan over in een bak met koud water. De velletjes komen nu heel makkelijk los.
- Doe alle teentjes in een grote pot of schaal en sluit de deksel. Nu moet je flink schudden, je zult zien dat veel velletjes los geschud zijn.
Teveel werk en wil je echt veel gekonfijte knoflook maken? Dan kun je bij de toko gepelde knoflook teentjes kopen.
Pin dit recept om Garlic Confit te maken!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Als je ze in de olie laat hoe lang kan je dit dan bewaren?
Zeker 3 weken in de koelkast, langer als je het invriest