Garlic confit

Deel met vrienden en familie

Garlic Confit zijn heerlijke, boterzachte teentjes knoflook, die vol en romig smaken, met een zachte en soepele knoflooksmaak. Het duurt even, maar dan heb je ook wat.

Wat is Garlic Confit?

Confit als kookterm wordt gebruikt wanneer voedsel wordt gekookt in vet, siroop of olie, op een lage temperatuur. Bij vlees wordt er confit gemaakt door het langzaam te garen in eigen vet, bijvoorbeeld confit de canard en bij fruit wordt er suiker gebruikt. Bij knoflook gebruiken we olie!

Het is wel goed om te onthouden dat je deze gekonfijte knoflook in de koelkast moet bewaren. Wil je de knoflook dus wat langer bewaren, stop deze dan in een goed schoongemaakte pot.

Garlic Confit

Hoe gebruik je gekonfijte knoflook?

Goed, je hebt een heerlijke batch gekonfijte knoflook gemaakt, maar wat doe je er nu mee? De knoflook is nu zo lekker zacht en romig, dat je hem gewoon direct kan uitsmeren over een geroosterd stukje brood; heerlijk!

Daarnaast kun je het ook gebruiken in van alles waar je normaal gesproken ook knoflook gebruikt. Wat dacht je bijvoorbeeld van aioli, knoflooksaus, hummus of kruidenboter? Maar het is ook ontzettend lekker in sauzen en pasta’s.

Garlic Confit smeerbaar op brood
Garlic confit op brood

Als extra bonus hou je niet alleen gekonfijte knoflook over, maar ook een hemels lekkere knoflookolie, die je zowel in Italiaanse als Aziatische gerechten kunt inzetten. Of natuurlijk als basis van sauzen, dips, je zelfgemaakte knoflooksaus, vinaigrette… Of als een lekkere olie om te dippen bij een stuk brood.

Tips voor het pellen van knoflook

Garlic Confit moet vaak twee uur of meer in de oven, dan wil je natuurlijk een grotere batch maken. Dat betekent dus ook dat er flink wat teentjes gepeld moeten worden.

Er zijn twee technieken die ik hier voor gebruik:

 • Overgiet de teentjes met gekookt water, laat dit 30 minuten staan en schep het dan over in een bak met koud water. De velletjes komen nu heel makkelijk los.
 • Doe alle teentjes in een grote pot of schaal en sluit de deksel. Nu moet je flink schudden, je zult zien dat veel velletjes los geschud zijn.

Teveel werk en wil je echt veel gekonfijte knoflook maken? Dan kun je bij de toko gepelde knoflook teentjes kopen.

Garlic Confit

Garlic Confit zijn heerlijke, boterzachte teentjes knoflook, die vol en romig smaken met een zachte en soepele knoflooksmaak. Het duurt even, maar dan heb je ook wat.
Porties 10 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur

Kookgerei

Ingrediënten

 • 5 bollen knoflook
 • 400 ml olijfolie genoeg om net aan te bedekken

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius.
 • Pel de teentjes knoflook en leg in je ovenschaal. Giet de olie erbij, tot alles net aan bedekt is.
  5 bollen knoflook, 400 ml olijfolie
 • Plaats in de oven en laat dit ongeveer 2 uur staan, tot je prachtige goudkleurige teentjes hebt die boterzacht zijn. Controleer naar 1 en 1.5 uur en schep voorzichtig door.
 • Gaan je teentjes te snel, bedek dan je ovenschaal met een stuk aluminiumfolie.
Auteur: Mariska
Gang: basis recept
Keuken: Frans
Trefwoord: confit, knoflook

Pin dit recept om Garlic Confit te maken!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Gekonfijte knoflook

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Als je ze in de olie laat hoe lang kan je dit dan bewaren?

  1. Mariska Author says:

   Zeker 3 weken in de koelkast, langer als je het invriest

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close