Garnalenragout

Deel met vrienden en familie

Garnalenragout is een echte klassieker onder de Hollandse recepten en perfect als voorgerecht voor je kerstdiner. Denk aan een heerlijk romige saus, gevuld met extra veel smaakvolle garnalen, geserveerd in knapperige pasteibakjes van bladerdeeg. Na de feestdagen geef je dit gerecht eenvoudig een twist door er een Pot Pie met garnalen van te maken! Dit gerecht mag dan misschien ouderwets klinken, het is nog steeds ontzettend populair en altijd een succes!

Garnalenragout

Garnalenragout kent zowel Franse, als Nederlandse invloeden. De term “ragout” komt uit de Franse keuken, waar romige sauzen en delicate smaken centraal staan. Maar het gebruik van Hollandse garnalen en het serveren in pasteibakjes zijn typisch Nederlands. De combinatie maakt het gerecht ideaal als luxe bijgerecht of voorgerecht tijdens feestdagen, zoals met Kerst en Pasen.

kerst voorgerecht met vis Pasteibakjes met garnalen ragout:

Pasteibakjes met garnalenragout: een gouden combinatie

Het serveren van garnalenragout in bladerdeegbakjes is een typisch voorbeeld van ouderwetse gerechten die nooit uit de mode raken. Pasteibakjes kun je eenvoudig kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar zelf maken is ook een optie, en wel extra lekker. Wil je ze zelf bakken? Bekijk dan mijn recept voor homemade pasteibakjes. Vul de bakjes met warme, extra romige ragout en je hebt een indrukwekkend en heerlijk voorgerecht op tafel staan!

Pot Pie met garnalen

Na de feestdagen kun je dezelfde garnalenragout gebruiken om een snelle en heerlijke Pot Pie met garnalen te maken. Vul ovenbestendige schaaltjes met de ragout en dek af met bladerdeeg. Bak in de oven tot het deeg mooi goudbruin is. Voor een feestelijke touch kun je het bladerdeeg versieren met sesamzaadjes of gedroogde kruiden. Dit gerecht is een heerlijk warm hapje, dat perfect past bij koude winterdagen.

Garnalen Pot Pie met garnalen ragout en prei

Hoe maak je extra romige ragout?

De garnalenragout krijgt zijn rijke, romige smaak door niet alleen room toe te voegen, maar ook een eidooier. Dit zorgt voor een fluweelzachte structuur en een mooie glans. Maak je geen zorgen: de eidooier wordt volledig gegaard door de warmte van de saus, waardoor je een veilige én heerlijke ragout hebt.

Garnalenragout

Garnalenragout is een echte klassieker onder de Hollandse recepten en perfect als voorgerecht voor je kerstdiner. Denk aan een heerlijk romige saus, gevuld met extra veel smaakvolle garnalen, geserveerd in knapperige pasteibakjes van bladerdeeg. Na de feestdagen geef je dit gerecht eenvoudig een twist door er een Pot Pie met garnalen van te maken! Dit gerecht mag dan misschien ouderwets klinken, het is nog steeds ontzettend populair en altijd een succes!
Porties 4 voorgerechten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten

Kookgerei

  • Fijne rasp Microplane

Ingrediënten

Garnalenragout

  • 250 gr Hollandse garnalen
  • 100 gr prei
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 125 ml melk
  • 125 ml visbouillon of schaaldierenbouillon
  • 1 snuf witte peper
  • 1 snuf zout
  • rasp van de schil van een kwart citroen met een fijne rasp
  • 1 eidooier
  • 25 ml slagroom ongeslagen

Voor pasteibakjes

  • 4 pasteibakjes

Of voor Pot Pie

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • losgeklopt ei
  • sesamzaad optioneel
  • kruiden optioneel

Instructies

  • Lees het recept eerst door. Plan goed wanneer je je bakjes opwarmt en wanneer je ragout klaar is.
    Snijd de prei over de lengte in vier gelijke delen en vervolgens in kleine (kwart) reepjes. Bak deze even kort in een pan, tot het rauwe er vanaf is. Zet opzij.
    100 gr prei
  • Smelt in een pan de boter. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en roer goed door. Laat de roux 1 à 2 minuten garen. Zodra de bloem goud van kleur is en hij loslaat van de bodem van de pan is deze klaar.
    50 gr boter, 50 gr bloem
  • Voeg nu beetje bij beetje de melk en bouillon toe, blijf goed roeren, totdat alles opgenomen is. Je hebt nu een mooie crêmekleurige vulling. Laat deze nog even zachtjes doorgaren, tot het mooi glanst en de smaak van de bloem is verdwenen. Dit duurt een paar minuten.
    125 ml melk, 125 ml visbouillon
  • Voeg nu de eidooier en de slagroom toe en roer goed door. Let op, gelijk roeren als je de eidooier erin gooit, anders gaat deze stollen en dat is niet de bedoeling - de dooier moet goed oplossen.
    1 eidooier, 25 ml slagroom
  • Roer de garnalen, prei en de rasp van de citroenschil er doorheen. Proef en breng op smaak met witte peper, cayennepeper en een snufje zout.
    250 gr Hollandse garnalen, 1 snuf zout, rasp van de schil van een kwart citroen, 1 snuf witte peper

Voor de pasteibakjes

  • Bereid de pasteibakjes zoals aangeven op de verpakking of bak ze zelf. Schep de warme ragout erin en serveer direct.
    4 pasteibakjes

Voor de pot pie

  • Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius.
  • Verdeel de ragout over je ovenbestendige schaaltjes en dek af met bladerdeeg. Smeer in met losgeklopte ei en bestrooi optioneel met sesamzaadjes en/of kruiden.
    4 plakjes bladerdeeg, losgeklopt ei, sesamzaad, kruiden
  • Bak de pot pie in 8-10 minuten goudbruin in het midden van de oven
Auteur: Mariska
Gang: Appetizer, hapje, tapas, Voorgerecht
Keuken: Europees, Frans, Nederlands, Westers
Trefwoord: garnalen, ragout

Pin dit recept voor Garnalenragout!

Wil je dit recept niet kwijt raken? Bewaar deze pagina of pin de foto op een van je Pinterest borden. Zo kun je altijd terugkomen naar dit klassieke gerecht en andere Hollandse recepten ontdekken!
Garnalen Ragout in pasteibakje als kerst voorgerecht

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close