Gebakken Feta (Feta Saganaki) – een soort Griekse kaassoufflé

Deze gebakken feta is precies wat je denkt het is: heerlijk smeuïge feta met een knapperig korstje. In het Grieks heet het Feta Saganaki, dat klinkt al heerlijk, toch? En ik kan je vertellen, het is ook heerlijk. Zo lekker, dat ik zelf met mijn beentjes even moest trappelen. Een soort van volwassen, extra ziltige kaassoufflé.

Goed om te weten: in feta zit lactose, dus kun je daar net als ik niet zo goed tegen, dan moet je het links laten liggen of er een lactase pilletje bij innemen. Ik vind het zelf zo lekker, dat ik met liefde een pilletje slik.

Ben jij gek op de Griekse Keuken? Probeer dan ook eens onder andere Griekse recepten.

Feta Saganaki met Griekse feta

Voor gebakken feta kun je het beste Griekse feta gebruiken. Nu je het zo leest denk je wellicht: wat een overbodige melding! Maar wist je dat veel ‘feta’s’ helemaal geen feta zijn? Officieel mogen ze zo ook niet meer heten. Alleen kaas die uit bepaalde gebieden in Griekenland komt en minimaal uit 70% schapenmelk en aangevuld met geitenmelk bestaat, mag feta heten. Vaak wordt het nu verkocht als witte kaas. Mocht je denken: dat is toch hetzelfde, maar dan net uit een ander gebied? Mijn ervaring is dat deze ‘witte kaas’ veel minder smaak heeft. Op het moment ben ik fan van Dodoni Feta.

Gebakken Feta (Feta Saganaki)

Gebakken feta

Het recept is zo simpel, dat ik het jammer vind dat ik het niet eerder ontdekt heb. Een plak feta bedekt met laagjes bloem en ei, gebakken in olie. Zo simpel kan het soms zijn! Heerlijk als onderdeel van een goede borrelplank of bij de mezze. Het is naast lekker vullend ook echt een smaakbommetje, dus je hebt niet veel nodig om er lekker van te kunnen genieten.

Gebakken Feta

Deze gebakken feta is precies wat je denkt het is: heerlijk smeuïge feta met een knapperig korstje. In het Grieks heet het Feta Saganaki, dat klinkt al heerlijk, toch? En ik kan je vertellen, het is ook heerlijk. Zo lekker, dat ik zelf met mijn beetjes even moest trappelen. Een soort van volwassen, extra ziltige kaassoufflé.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 6 min

Ingrediënten

  • 1 blok feta
  • 1 ei
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 snuf cayennepeper (optioneel)
  • olijfolie

Instructies

  • Haal de feta uit de verpakking en dep voorzichtig droog met een stuk keukenrol. Besprenkel optioneel met wat cayennepeper.
  • Klop het ei los in een bord. Schep wat bloem in een ander bord. Handig is even kijken of je feta er wel in past, dat maakt het bloemen straks makkelijker!
  • Haal licht door bloem en klop het overtollige bloem er een beetje af. Nu door het ei, nog een keer door de bloem, weer door het ei en tenslotte door de bloem.
    Je feta gaat in totaal dus 3 keer door de bloem en 2 keer door het ei.
  • Verwarm een dikke laag olie in een kleine koekenpan, ongeveer de helft van je feta moet onder staan als je gaat bakken.
  • Bak de feta op middelhoog vuur ongeveer 3 minuten per kant.

Notities

Vind je het korstje het lekkerste? Snijd de feta dan doormidden, zodat je een dunnere plak krijgt. Dan heb je ook minder olie nodig.
Auteur: Mariska
Gang: Snack
Keuken: Grieks
Trefwoord: feta, kaas, mezze

Pin dit recept voor Gebakken Feta (Feta Saganaki) !

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan bovenstaande foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close