Gebruikt een slowcooker minder stroom dan een multicooker?

Deel met vrienden en familie

Wat gebruikt er minder stroom, een slowcooker of een multicooker? Wellicht iets waar je voorheen nooit aan gedacht hebt, maar gezien de stijgende energieprijzen is het natuurlijk een goed idee om daar eens naar te kijken. En misschien helpt het je in de keuze te maken tussen een slowcooker of een multicooker, zoals de Instant Pot.

Wat is het verschil, kort uitgelegd?

Voor we beginnen over wie er meer stroom gebruikt is het handig om nog even te kijken wat het verschil is tussen een slowcooker en een multicooker. In een slowcooker gaar en stoof je het gerecht heel langzaam en zacht, het staat uren op. De smaken trekken langzaam, maar wel heel lang, in (bijvoorbeeld) je vlees. Vooral populair onder mensen die graag ‘s ochtends dingen klaar zetten, zodat wanneer ze thuis komen ook het eten klaar staat. Een van de meest gebruikte slowcookers is een Crockpot.

Een multicooker, zoals bijvoorbeeld de Instant Pot of de Crockpot Express, heeft meerdere functies (waaronder ook slowcooken), maar de meestgebruikte functie is die van hogedruk. Hiermee bouw je in de pot, in korte tijd, een hoop druk op en die druk zorgt ervoor dat je gerecht supersnel gaar wordt en smaken snel intrekken. Deze optie is vooral populair onder mensen die graag snel resultaat willen. 

Watt

Wanneer we praten over stroomverbruik moeten we kijken naar het wattage van de apparaten. Dit geeft aan hoeveel elektrisch vermogen een apparaat heeft. Een slowcooker (we gebruiken in onze vergelijking dit model) is 220 Watt. Een multicooker (we gebruiken in dit geval de veelgebruikte Instant Pot Duo60) is 1000 watt. Zoals je kunt zien zit er een duidelijk verschil in: de multicooker heeft een veel hoger vermogen dan de slowcooker.

Gebruikt een slowcooker minder stroom dan een multicooker?

Als je alleen naar het wattage zou kijken, zou je de conclusie trekken dat de slowcooker minder stroom gebruikt. Maar dat is in dit geval wat te kort door de bocht. Bij een slowcooker staat de pot namelijk bijna de hele dag aan (dat is immers het idee van slowcooking), waar het gebruik bij een multicooker zelden boven een uur uit komt. Met dit recept maak je bijvoorbeeld al heerlijk stoofvlees in 20 minuten. 

De Insta-Pot DUO60 is 1000 Watt en gebruikt een thermostaat om het water aan de kook te brengen om de druk op te vouwen. De Instant-Pot verwarmt de binnenpan om een ​​bepaald drukniveau te behouden. Bij langdurig koken is de verwarming bijna 40% van de kooktijd uitgeschakeld: al het stoom, inclusief de warmte, blijft in de pot zitten. Als we ruim meten en ervan uitgaan dat de multicooker 75% van de tijd verwarmt op maximaal vermogen, dus 45 minuten lang, zou dat 0.75 kilowattuur (kWh) verbruiken. Een slowcooker die 8 uur lang op 220 Watt draait, zit daar dan ver boven.

8 uur slowcooken: 1.7 kilowattuur (kWh)
45 minuten hogedruk: 0.75 kilowattuur (kWh)

Je ziet dus dat de duur van verwarmen behoorlijk van invloed is op het verbruik! Natuurlijk zullen cijfers verschillen per apparaat en per toepassing, maar hopelijk geeft dit toch een beetje een beeld van het stroomverbruik van beide apparaten.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close