Gegrilde inktvis met gember, peper en knoflook

Deel met vrienden en familie

Gegrilde inktvis met gember, peper en knoflook is een supersnel recept, bomvol smaak. Heerlijk fris met een vleugje pittig. En het hele jaar door lekker. Gewoon zo als bijgerecht bij de BBQ of straks in de winter als fancy voorgerechtje bij het Kerstdiner.

Inktvis is bij de meeste visboeren en ook in de luxere supermarkten goed te koop. Op Youtube vind je heel veel filmpjes die je kunnen helpen met het schoonmaken van de inktvis. Het is heel simpel en geeft je echt het gevoel dat je echt aan koken bent. Ik vind het altijd erg leuk om te doen en de eerste keer is het prachtig om te zien hoe een inktvis in elkaar zit. Mocht je dat toch niet aandurven, dan kun je ook vragen of de visboer deze voor je schoonmaakt. Kun je ze niet vers vinden? Geen probleem, uit de vriezer is inktvis ook heel erg goed.

Als je de tentakels erbij kunt krijgen, zou ik dat zeker doen. deze zijn namelijk ontzettend lekker. In de ingevroren variant vind je de tentakels meestal verstopt in de kop.

Inktvis gember witte peper

Thais recept voor Inktvis

Bij Thaise recepten zullen de meeste eerst denken aan de klassiekers zoals:

Voor wie wat vaker Thais eet zullen Thaise viskoekjes en kip met holy basil ook bekend voor komen. Net zoals de Nederlandse keuken niet alleen stampot is, heeft de Thaise keuken ook nog veel meer te bieden dan de meest bekende recepten.

Wat dit recept Thais maakt is de basis van gember, knoflook en witte peper. Dat komt in bijna alle Thaise recepten in de basis voor. Daarnaast zijn zuur, zoet, zout en pittig helemaal in balans. Iets waar Thaise recepten bekend om staan. Vaak gebruik je in Thaise recepten limoen, maar in dit geval citroen. Je hebt namelijk iets meer zuur nodig dan limoen meestal geeft. Het zoete komt van een vleugje palmsuiker en het zoutige van vissaus.

Gegrilde inktvis met gember, peper en knoflook

Gegrilde inktvis met gember, peper en knoflook is een supersnel recept, bomvol smaak. Heerlijk fris met een vleugje pittig. En het hele jaar door lekker. Gewoon zo als bijgerecht bij de BBQ of straks in de winter als fancy voorgerechtje bij het Kerstdiner. 
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten

Ingrediënten

voor de inktvis

 • 250-300 gr inktvis
 • witte peper
 • zout
 • olie om te bakken

voor de gember dressing

 • 2 tenen knoflook (3 als ze klein zijn)
 • 1 duim gember
 • 2 kleine groene chilli's (naar smaak, zie notitie)
 • 1 theelepel palmsuiker (bruine suiker kan ook)
 • 1 citroen (alleen het sap)
 • 2 eetlepels goede vissaus

Instructies

 • Rasp de knoflook en gember fijn. Meng dit met het sap van 1 citroen, de vissaus en een beetje palmsuiker. Snijd de chili fijn en roer deze er door.
 • Dep de inktvis goed droog. Scheid de tentakels van de rest van het lichaam.
 • Maak een inkeping zodat je de inktvis plat kunt drukken. Kerf met een scherp mes een ruitjespatroon in de inktvis. Doe dit met een lichte hand en een scherp mes, zodat je de inktvis niet doorsnijdt. Bestrooi alles royaal met witte peper en een beetje zout.
 • Verwarm een koekenpan op middenhoog en gril de inktvis. Niet teveel inktvis tegelijk in de pan, je wilt niet dat de pan afkoelt. Eerst de niet-gekerfde kant, daarna die met het ruitjespatroon. Meestal is rond de 2 minuten genoeg, als je ze te lang bakt wordt inktvis namelijk taai en we zijn Thaise inktvis aan het maken, niet taaie inktvis 😉
 • Besprenkel de gegrilde inktvis zeer royaal met de dressing. Zelf vind ik het het lekkerste om eerst alle inktvis in een aparte kom te mengen met de gemberdressing en het daarna pas op de bordjes te scheppen.

Notities

Proef altijd een klein beetje van je chili voor je ze toevoegt. In Nederland kan de pittigheid van chili's enorm verschillen.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Side Dish
Keuken: Aziatisch, Thais
Trefwoord: bbq, inktvis, thais, vis

Pin deze Gegrilde inktvis met gember, peper en knoflook!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Thaise inktvis gember peper chili pin

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close