Gegrilde paprika risotto met burrata!

Voor deze gegrilde paprika risotto met burrata mag je mij ’s nachts wakker maken. Neem de tijd om echt van dit gerecht te genieten. De burrata maakt de risotto hemels romig .De gegrilde paprika houd het heerlijk fris en in balans en geeft het natuurlijk die fantastische diep oranje kleur. Een feest om te serveren (en op te eten natuurlijk!)

Net zoals de meeste risotto’s staat ook deze versie met gegrilde paprika en burrata niet binnen 30 minuten op tafel. Toch is het niet veel werk om dit recept te maken, want zeg nou zelf, het grootste gedeelte van de tijd ben je een beetje dromerig door een pan aan het roeren!

Ik krijg de laatste tijd veel vragen over welke pan ik gebruik voor het maken van mijn risotto’s. Ik gebruik graag een grote koekenpan met een dikke bodem, deze om precies te zijn. Door het grotere oppervlakte wordt de warmte goed verdeeld over alle rijst. Bij een klein steelpannetje, wat je veel mensen ziet gebruiken, krijg je een dikke laag risotto bovenop elkaar, hierdoor wordt de onderste laag veel warmer dan de bovenste. Een hapjes pan zou ook goed werken, deze vind ik zelf erg mooi en dit is een goedkoper model.

Warme borden maken dit gerecht helemaal af. Verwarm de oven op de laagste stand en zet daar je borden in terwijl je de risotto maakt. Dit maakt het eten van de risotto niet alleen lekkerder om te eten, het geeft ook nog eens een restaurantgevoel.

Gegrilde paprika risotto met burrata

Voor deze gegrilde paprika risotto met burrata mag je mij ’s nachts wakker maken. Neem de tijd om echt van dit gerecht te genieten. De burrata maakt de risotto hemels romig en de paprika houdt het fris.
Porties 2 a 3 personen (hoofdgerecht)
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 23 min
Totale tijd 28 min

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gr risottorijst
  • 1 scheut droge witte wijn (*zie notities)
  • 400-600 ml bouillon
  • 230 gr geroosterde paprika (uit pot)
  • zout, peper en olijfolie (van goede kwaliteit)
  • 1 a 2 handjes vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 bosje basilicum
  • 1 bol burrata (via de link vind je mijn favoriete merk!)

Instructies

  • Snipper de rode ui fijn en doe hetzelfde met de knoflook.
  • Pureer de geroosterde paprika met aanhangend vocht tot een gladde saus.
  • Verwarm olie in een grote koekenpan met een dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Voeg de risottorijst toe en roer die ongeveer 2 minuten door, tot de korrels glanzen en glazig zijn. Blus af met een flinke scheut witte wijn.
  • Voeg de gegrilde paprikasaus toe en laat het vocht een beetje verdampen.
  • Voeg nu regelmatig een soeplepel bouillon toe. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken.
  • Herhaal stap 6 totdat je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.  Het is moeilijk om precies te voorspellen, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde, rauwe kern meer in de risotto korrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Zodra het gaar is, stop je met het toevoegen van bouillon.
  • Haal de risotto van de warmte bron en roer de Parmezaanse kaas er doorheen. Proef en breng de risotto op smaak met zout en peper.
  • Serveer de risotto met de burrata bovenop, met daarop vers gemalen peper en een kleine scheutje extra virgin olijfolie. Paar verse blaadjes basilicum erbij en klaar ben je! Eet direct op en roer de burruta heerlijk door je paprika risotto heen. Hmmmm.

Notities

*Liever geen alcohol in je gerecht om het bijvoorbeeld zwangerschaps of kidsproof te maken, vervang het dan met een scheut water en een kneepje citroensap.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: kerst, risotto, vegetarisch

 

Pin deze gegrilde paprika risotto met burrata!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Risotto met Burrata

Join the Conversation

  1. Wooehoooeee, dit ziet er echt heerlijk uit!!

  2. Dit is zooooo gruwelijk LEKKER!!!

    1. Wat een fantastische reactie om te krijgen! Bedankt Annemiek 🤗

  3. Welke boullion gebruik je?

    1. Meestal groentebouillon

  4. Voor hoeveel personen is dit recept?

    1. 2 tot 3 personen als hoofdgerecht.

    2. Suzanne says:

      Om het kidsproof te maken: wat kan ik gebruiken ipv de wijn?

      1. Extra bouillon en een klein beetje citroensap

  5. Dit gerecht is terecht een van de favorieten van mijn maaltijdafhaal-klanten!

  6. Gebruik je gegrilde paprikas die zoetzuur zijn uit de pot? Lijkt me heerlijk, morgen ga ik je recept maken

  7. Wat was dit HEERLIJK!!!! Echt,,,niet normaal zo lekker. Dank!

    1. Graag gedaan! Altijd leuk om mensen gelukkig te maken met eten.

  8. Het is een super lekker recept, alleen de stap waar je de parmezaanse kaas moet toevoegen mist in het recept! Wel heel blij dat ik dit recept gevonden heb!!

    1. Nouja, nu je het zegt! Dat het nog niet eerder is opgevallen. Het moet bij stap 8 er bij. Ik ga het recept aanpassen

  9. Waar koop jij Burrata? Mijn plaatselijke AH verkoopt het niet 🙁

    1. Ik koop het bij de AH, die van Zanetti is het lekkerste. Heb het ook een paar keer bij een Italiaanse speciaalzaak gekocht, die was helaas een stuk minder romig (en wel een stuk duurder. Je kunt altijd vragen aan je AH of ze het willen op nemen in hun assortiment. Bij de jumbo en de Lidl schijnen ze ook het te verkopen, die heb ik zelf nog niet geprobeerd

  10. Ik ben een hele grote fan van dit recept!!! Dankjewel!

    1. Leuk om te horen 😀 !

  11. Geweldig recept!! Maak dit vaak voor mijn gasten. Vraagje: hoe lang van tevoren kan je dit recept al maken? Ik wil dit met oudejaarsavond maken, maar alvast in de middag voorbereiden zodat ik ‘s avonds niet in de keuken hoef te staan.

    1. Hi Marie, wat super om te lezen dat je zo enthousiast bent. Helaas heb ik wat betreft voorbereiding slecht nieuws voor je, risotto is en blijft het allerlekkerste als je hem klaar maakt en direct serveert.

      Er zijn mensen die vinden dat je het een dag van tevoren net niet gaar kan maken en dan op de avond zelf, opwarmen en dan nog 1 à 2 keer bouillon erbij scheppen om het af te maken. Ik sta daar niet achter, de tweede keer gaart die rijstkorrel toch anders. De buitenkant wordt nog zachter voordat de binnenkant eindelijk zacht begint te worden. Dit is vaak ook waarom risotto in veel restaurants een teleurstelling is.

      Je kunt natuurlijk wel de uitjes snijden, kaas raspen, paprika pureren, bouillon klaarzetten etc.

  12. Ha! Oeps… de parmezaanse kaas staat niet (meer?) op je ingrediëntenlijstje 🙂

    1. Oeps! Ik heb gisteren het recept omgezet naar een nieuw format en zo te zien is de Parmezaanse kaas niet goed overgekomen. Ik ga het aanpassen, bedankt!

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close