Gehaktbrood uit de Instant Pot is super simpel én super lekker. Met dit recept maak je zonder veel moeite een gehaktbrood in je multicooker. Een leuke manier om je pot eens heel anders te gebruiken, dan voor bijvoorbeeld een stoofpot of soep!
Je hebt geen speciale Instant Pot accessoires nodig voor dit recept, maar een siliconen sling maakt het wel makkelijker.
Gehaktbrood uit de Instant Pot
Normaal gesproken wordt gehaktbrood in de oven gemaakt, maar je kunt het dus ook in een Instant Pot maken. Het vlees blijft super sappig en er zit ontzettend veel smaak aan. Nooit meer kans op droog, taai of saai gehaktbrood.
In dit recept maken we een gehaktbrood met Italiaanse smaken, echt super lekker, maar je kunt natuurlijk allerlei soorten gehaktbrood maken in de Instant Pot. Een aantal andere goede tips voor gehaktbrood zijn bijvoorbeeld:
- Spaans gehaktbrood met tomatensaus
- Grieks gehaktbrood met feta, olijven, paprika en spinazie
- Indonesisch gehaktbrood met pindasaus
- Mexicaans gehaktbrood met chorizo
Je gebruikt dan alleen de bereiding van dit recept, maar de ingrediënten van de andere recepten.
Afmaken met de Crisp of in de oven
Anders dan wanneer je een gehaktbrood op de traditionele manier maakt, kan je gehaktbrood uit de Instant Pot er wat bleek uitzien. Je werkt immers met hoge druk om het te garen, zonder directe hitte. Dit maakt helemaal niets uit voor de smaak, maar qua looks kan het beter. Je kunt dit heel simpel oplossen door de bovenkant van je gehaktbrood kort te verhitten, met of zonder ‘glaze’.
Wanneer je een Instant Pot Crisp hebt kun je dit doen door de Crisp deksel op de pot te plaatsen en een paar minuten te verwarmen. Een andere optie is je gehaktbrood een paar minuten onder een hete grill van je oven te plaatsen.

Gehaktbrood uit de Instant Pot
Equipment
- Instant Pot of andere elektrische hogedruk pan
- Instant Pot Crisp optioneel
- Oven optioneel
- Instant Pot Sling optioneel, maar wel handig
- Bakblik of ovenschaal check of deze in je pot past!
Ingrediënten
Optionele 'glaze'
- 2 eetlepels ketchup
- 0.5 theelepel oregano
- 0.5 theelepel bruine suiker
Instructies
Voorbereiden gehakt
- Pureer de sjalot, knoflook en ei tot een papje en meng dit door het gehakt heen. Uiteraard kun je de knoflook en ui ook heel fijn snijden of raspen.1000 gr half-om-half gehakt, 2 kleine sjalotten, 2 eieren, 4 teentjes knoflook
- Pluk de blaadjes van de takjes tijm en meng samen met de Parmezaan, zout en peper door je gehakt.4 takjes tijm, 2 handjes Parmezaanse kaas, 0.25 theelepel zout, 0.5 theelepel peper
- Voeg beetje bij beetje paneermeel toe, tot je een mooi samenhangend gehaktmengsel hebt. Vorm tot een brood en leg dit in je bakblik.2 handjes paneermeel
Bereiding in Instant Pot
- Giet water onderin de pot en zet het trivet of sling in de pot. Plaats hierop je gehaktbrood in bakblik.250 ml water
- Sluit het deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je 'high pressure' en set je de timer op 25 minuten.
- Zodra de timer afgelopen is, geef je het minimaal 10 minuten om natuurlijk leeg te lopen, een NR dus.
- Ga je voor een glaze, meng de ingrediënten dan met elkaar en strijk dit over je gehaktbrood.2 eetlepels ketchup
Afmaken met de Crisp
- Giet het vocht uit de pan. Besprenkel met wat extra kaas en plaats de Crisp-deksel op de pan. Druk op de GRILL knop en gril 4 minuten op de hoogste stand.
Afmaken met de oven
- Verwarm de grill voor. Plaats je gehaktbrood in de oven en gril tot de bovenkant mooi bruin is.
Pin deze Gehaktbrood uit de Instant Pot!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden, bijvoorbeeld op een bord met allemaal lekkere Instant Pot Recepten! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.