Gele curry

Deel met vrienden en familie

Maak in een handomdraai een heerlijke Thaise gele curry met kip, aardappelen en tomaten, in een verwarmende kokossaus. Makkelijk binnen 30 minuten klaar en veel lekkerder dan van de afhaal. Eet de curry zo, als maaltijdsoep, of serveer er een kom heerlijk geurende jasmijnrijst bij. 

thaise gele curry

Thaise gele curry

Gele curry is niet de bekendste curry uit Thailand. Vaak wordt deze curry verward met massaman curry, maar die is weer net even anders. Massaman curry is ook wel gelig van kleur, maar de currypasta bevat net even andere ingrediënten en de curry zelf bevat pinda’s. Iets dat je in een gele curry niet tegen zal komen. Waar de groene en rode curry hun kleur vooral krijgen van de gebruikte chilli’s, komt de kleur van gele curry van kurkuma.

Dat wil trouwens niet zeggen dat deze curry niet pittig is. Er zitten namelijk wel gedroogde chili’s in een gele curry. Gelukkig heb je de pittigheid zelf in de hand, door meer of minder currypasta toe te voegen. Nog meer controle heb je als je zelf je eigen currypasta maakt. Dit is super makkelijk en veel lekkerder. Alle ingrediënten zijn goed te koop in de supermarkt. 

Ga je voor kant-en-klare currypasta uit de supermarkt, let dan op de hoeveelheid zout. Sommige merken bevatten erg veel zout en dan kun je beter het halve bouillonblokje uit dit recept weglaten!

gele curry soep

Variaties

Wij gaan in dit recept voor de vrij traditionele combinatie van kip en aardappel. Maar zoals bij zoveel gerechten uit de Thaise keuken kun je heel makkelijk variëren. Vervang de kip bijvoorbeeld eens door garnalen of door stevige tofu!

Gele curry

Maak in een handomdraai een heerlijke Thaise gele curry met kip, aardappelen en tomaten, in een verwarmende kokossaus. Makkelijk binnen 30 minuten klaar en veel lekkerder dan van de afhaal. Eet de curry zo, als maaltijdsoep, of serveer er een kom heerlijk geurende jasmijnrijst bij. 
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 400 ml kokosmelk
  • 400 ml water net zoveel als het blik dus
  • 2-4 eetlepels gele currypasta naar smaak
  • 300 gr aardappels
  • 200-300 gr kippendijen
  • 1 ui
  • 2 stuks tomaten
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel palmsuiker bij voorkeur Thaise
  • 2 theelepels tamarinde sap/concentraat
  • limoen optioneel

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd in blokjes. Snijd de kippendijen in repen.
  • Pel de ui en snijd deze, en de tomaten, in partjes.
  • Verwarm in een wok of een diepe pan de helft van de kokosmelk. Bak totdat de kokosmelk dikker wordt en de olie vrijkomt. Als je bang bent dat het echt aan gaat branden, voeg je een scheutje kokosmelk toe.
  • Voeg de gele currypasta toe en bak de currypasta in de kokosmelk. Klinkt misschien vreemd, maar het werkt, geloof me. 
    Tip: dit is de techniek die in Thailand veelal wordt gebruikt voor het maken van deze curry. Voel je je niet helemaal op je gemak, dan kan het ook anders. Neem dan een klein beetje olie en bak hier eerst de currypasta in. Voeg vervolgens de kokosmelk toe.
  • Voeg de kip toe aan de pan en roer goed door, zodat de kip bedekt is met het curry.
  • Schenk het water, de overige kokosmelk, vissaus, tamarinde en palmsuiker erbij en eventueel een half blokje bouillon. Roer goed door.
  • Nu mogen ook de aardappels en ui erbij. We brengen de gele curry aan de kook en laten het 15 minuten zachtjes koken, tot zowel de kip, als de aardappels gaar zijn.
  • Schep de tomaten er doorheen en proef. Breng eventueel op smaak met meer vissaus, palmsuiker of limoensap.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Thais
Trefwoord: curry, thaise curry

Pin dit recept voor Gele curry!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

gele curry  

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close