Geroosterde spruitjes met honing en amandel

Deel met vrienden en familie

Geroosterde spruitjes met honing, sinaasappel en amandel zijn misschien wel de lekkerste spruitjes die je ooit hebt gegeten. Niets bitters en saais meer aan. Met dit recept krijg je zelfs de echte spruitjes-haters om!

Grote of kleine spruitjes?

Dat is altijd de vraag hè? De meningen zijn nogal verdeeld. Over het algemeen kun je stellen dat de grotere spruiten wat bitterder zijn dan de kleine. Hierdoor kies ik meestal voor de kleinere variant. Alleen bij dit recept ga ik juiste voor de grotere, want: minder werk om schoon te maken en makkelijk op de plaat te leggen (minder spruitjes…). Door het grillen en het zoete van de honing blijft er weinig van de bittere smaak over.

Spruiten met honing sinaasappel amandel

Ingrediënten geroosterde spruitjes met honing, sinaasappel en amandel

500 gr spruitjes
olie, zout en peper

1,5 eetlepel honing (of ahorn siroop als je het vegan wilt houden)
rasp van de schil van sinaasappel
1,5 theelepel witte wijn azijn
geschaafde amandeltjes

Zelf mag ik het op het moment niet, maar je kunt de sinaasappel ook vervangen door een eetlepel Cointreau!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius, met daarin een schone bakplaat. Het is de bedoeling dat deze ook heet wordt.
  2. Verwijder de kontjes van de spruiten en snijd ze doormidden. Lelijke en losse blaadjes kunnen weg. Meng de gesneden spruiten met olie, zout en peper. Goed omscheppen, zodat alles goed mengt.
  3. Haal voorzichtig de plaat uit de oven en leg hier de spruiten op. Gebruik een vork of een tang om alle spruiten met de platte snijzijde naar beneden te plaatsen.
  4. Rooster de spruiten in 15-17 minuten gaar een sappig.
  5. Meng in een kom de geroosterde spruitjes met honing en witte wijn azijn. Proef een breng op smaak met eventueel nog wat zout en peper. Rasp naar smaak heel fijn sinaasappelschil over de spuitjes. Bestrooi tenslotte met geschaafde amandeltjes.

P.S. Deze spruitjes doen het heel goed als bijgerecht op de Kersttafel

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close