Gestoomde Eieren met Sojasaus

Deel met vrienden en familie

Gestoomde eieren met sojasaus is een eenvoudig, smakelijk en voedzaam gerecht, dat populair is in veel Aziatische keukens. Met maar een paar eenvoudige ingrediënten maak je zijdezachte eieren, die je op elk moment van de dag kunt eten. We geven je een basisrecept voor gestoomde eieren met sojasaus, zodat je daarna zelf aan de slag kunt gaan met variaties. Ontzettend budgetvriendelijk!

Gestoomde eieren met sojasaus

Gestoomde eieren komen voor in bijna alle Aziatische keukens, maar toch zijn ze allemaal net even anders. Wij gaan voor de makkelijke Chinese variant. De structuur heeft iets weg van custard, maar het is natuurlijk niet zoet, maar hartig. In Azië wordt het vaak bij het ontbijt gegeten, dit vind ik zelf ook erg lekker. Ik hou wel van een hartig begin van de dag. Vaak met een klein beetje rijst, bijvoorbeeld van de vorige avond.

Nu snap ik dat dit voor sommige mensen misschien een beetje te ver van hun bed staat. Je kunt dit gerecht ook prima als lichte lunch eten, of als onderdeel van een avondmaaltijd in combinatie met rijst, groente en vlees. Je maakt dan wel een grotere portie.

Chinees gestoomde eieren met sojasaus en rijst

Water of bouillon?

Voor de gestoomde eieren kies je een verhouding van 1:2 (ei op water), maar je kunt dus ook bouillon gebruiken, voor meer smaak. Zelf kies ik daar voor. 

Hoe stoom je eieren?

Je kunt deze heerlijke eieren eigenlijk op alle manieren stomen. In Azië gebruiken ze vaak een wok, met daarin een stoomrekje. Je kunt ook heel goed een stoompan, of stoommandje gebruiken. Het belangrijkste is dat je kommetje erin past en de deksel er nog op kan. Zelf gebruik ik meestal mijn Instant Pot, dan hoef ik niet op de tijd te letten.

Je moet de eieren ongeveer 12 minuten stomen, maar het is wel afhankelijk van de vorm van je kommetjes, diepe kopjes moeten vaak 15 à 16 minuten. De eieren mogen in het midden nog een beetje drillen als je het kommetje schudt, maar moeten zeker niet vloeibaar zijn.

Gestoomde eieren met sojasaus

Gestoomde eieren met sojasaus is een eenvoudig, smakelijk en voedzaam gerecht, dat populair is in veel Aziatische keukens. Met maar een paar eenvoudige ingrediënten maak je zijdezachte eieren, die je op elk moment van de dag kunt eten. We geven je een basisrecept voor gestoomde eieren met sojasaus, zodat je daarna zelf aan de slag kunt gaan met variaties. Ontzettend budgetvriendelijk!
Porties 1 portie
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 17 minuten

Kookgerei

  • stoompan
  • Plasticfolie
  • maatbeker

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • lauw water of bouillon
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 0.5 theelepel sesamolie

Optionele toppings

  • lente-ui
  • sesamzaadjes
  • chili
  • gebakken paddenstoelen
  • gebakken garnalen

Instructies

  • Bereid je stoompan voor. Kijk goed of het schaaltje waarin je de eieren gaat stomen erin past en de deksel er dan nog op past.
  • Klop twee eieren los in een maatbeker. Meet de hoeveelheid eieren af en voeg 2x zoveel water (of bouillon) toe en roer dit goed door. Stel je hebt 100 ml ei, dan voeg je 200 water toe.
    2 eieren, lauw water
  • Haal dit door een zeef en schenk in je kommetje. Schep eventuele bubbeltjes eraf en bedek je kom met plastic olie. Zet in je stoompan.
  • Stoom je eieren ongeveer 12 minuten. De eieren mogen in het midden nog een beetje drillen als je het kommetje schudt, maar moeten zeker niet meer vloeibaar zijn.
  • Meng de sojasaus met de sesamolie en schep deze over je gestoomde eieren heen. Snijd eventueel met een mesje een ruitjespatroon in je ei, zodat de saus extra goed kan intrekken!
    1 eetlepel sojasaus, 0.5 theelepel sesamolie
  • Versier met je toppings, naar smaak!
    lente-ui, sesamzaadjes, chili, gebakken paddenstoelen, gebakken garnalen
Auteur: Mariska
calorieën: 156kcal
Gang: Bijgerecht, lunch, ontbijt
Keuken: Aziatisch, Chinees
Trefwoord: eieren, stomen

Nutrition

Calorieën: 156kcal | Carbohydrates: 2g | Protein: 13g | Fat: 10g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 4g | Trans Fat: 0.03g | Cholesterol: 327mg | Sodium: 1141mg | Potassium: 176mg | Fiber: 0.3g | Sugar: 1g | Vitamin A: 535IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 63mg | Iron: 2mg

Pin dit recept voor Gestoomde Eieren met Sojasaus!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Gestoomde eieren met soja

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close