Gestoomde eieren met sojasaus is een eenvoudig, smakelijk en voedzaam gerecht, dat populair is in veel Aziatische keukens. Met maar een paar eenvoudige ingrediënten maak je zijdezachte eieren, die je op elk moment van de dag kunt eten. We geven je een basisrecept voor gestoomde eieren met sojasaus, zodat je daarna zelf aan de slag kunt gaan met variaties. Ontzettend budgetvriendelijk!
Gestoomde eieren met sojasaus
Gestoomde eieren komen voor in bijna alle Aziatische keukens, maar toch zijn ze allemaal net even anders. Wij gaan voor de makkelijke Chinese variant. De structuur heeft iets weg van custard, maar het is natuurlijk niet zoet, maar hartig. In Azië wordt het vaak bij het ontbijt gegeten, dit vind ik zelf ook erg lekker. Ik hou wel van een hartig begin van de dag. Vaak met een klein beetje rijst, bijvoorbeeld van de vorige avond.
Nu snap ik dat dit voor sommige mensen misschien een beetje te ver van hun bed staat. Je kunt dit gerecht ook prima als lichte lunch eten, of als onderdeel van een avondmaaltijd in combinatie met rijst, groente en vlees. Je maakt dan wel een grotere portie.
Water of bouillon?
Voor de gestoomde eieren kies je een verhouding van 1:2 (ei op water), maar je kunt dus ook bouillon gebruiken, voor meer smaak. Zelf kies ik daar voor.
Hoe stoom je eieren?
Je kunt deze heerlijke eieren eigenlijk op alle manieren stomen. In Azië gebruiken ze vaak een wok, met daarin een stoomrekje. Je kunt ook heel goed een stoompan, of stoommandje gebruiken. Het belangrijkste is dat je kommetje erin past en de deksel er nog op kan. Zelf gebruik ik meestal mijn Instant Pot, dan hoef ik niet op de tijd te letten.
Je moet de eieren ongeveer 12 minuten stomen, maar het is wel afhankelijk van de vorm van je kommetjes, diepe kopjes moeten vaak 15 à 16 minuten. De eieren mogen in het midden nog een beetje drillen als je het kommetje schudt, maar moeten zeker niet vloeibaar zijn.
Pin dit recept voor Gestoomde Eieren met Sojasaus!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.