Gevulde paprika’s met Quinoa & Bulgur

Recept gevulde paprika met Quinoa en Bulgur

Quinoa kent iedereen inmiddels wel, maar zijn jullie ook bekend met Bulgur? Samen maken ze een heerlijke combinatie. Ik kreeg veel vragen over hoe je Quinoa het lekkerste kan klaarmaken zonder al teveel gedoe. Het antwoord is duidelijk: in een gevulde paprika! Vandaag deel ik mijn recept met jullie.

Quinoa

Quinoa (van mij mag je zelf weten hoe je het uitspreekt ;)) komt van origine uit Zuid-Amerika, maar is tegenwoordig ook hier enorm populair. Niemand die nog opkijkt wanneer je het tegenkomt op een menukaart. De zaadjes lijken sterk op graan, maar zijn het niet. Quinoa bevat alle negen essentiële aminozuren; dit zijn de eiwitten die het lichaam niet zelf aan kan maken en dus via de voeding binnen moet krijgen. Daarnaast is het rijk aan vitamine B2 en E, magnesium, ijzer en koper.

Bulgur

Bulgur is in Nederland een stuk minder bekend dan Quinoa, maar ook echt super lekker. Het is een graanproduct waarbij de tarwekorrels eerst gestoomd worden, daarna worden gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken. Bulgur komt net als couscous uit het Midden-Oosten. Bulgur heeft een hoog gehalte gezonde vezels en ijzer en een hoog proteïnegehalte.

Quinoa en Bulgur; waar koop je dat?

Gewoon in de supermarkt! Zelf maak ik gebruik van de Quinoa en Bulgur mix van Artisan Grains, handig zo samen in de verpakking. Er zijn tegenwoordig in de supermarkt ook flink wat andere merken te vinden. Wil je dit gerecht maken, kun je er ook voor kiezen zelf je Quinoa en Bulgur te mixen!

Benodigdheden 4 gevulde paprika’s

4 grote paprika’s
2 teentjes knoflook (geperst)
1 klein uitje (gesnipperd)
1 courgette (in kleine blokjes)
200 gram Quinoa & Bulgur mix
1 bouillonblokje
Gekookt water
Geraspte kaas
Crème fraîche (optioneel)
Verse Kruiden (optioneel, bijvoorbeeld munt, koriander of peterselie)
Olijfolie
Zout & Peper.

Ik gebruik het liefste rode paprika’s. Lekker zoet! Je kan natuurlijk ook andere kleuren paprika’s gebruiken.

Bereiding gevulde paprika’s

  1. Verwarm de oven voor 180 graden Celcius. Snijd voorzichtig de kapjes van de paprika’s en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Bewaar de kapjes wel!
  2. Fruit in een koekenpan de ui en knoflook met een flinke scheut olijfolie.
  3. Bak de courgette even mee totdat deze gaar begint te worden en voeg de Quinoa & Bulgur toe. Even goed omroeren.
  4. Verkruimel een bouillonblokje over het mengsel en voeg een flinke scheut gekookt water toe tot alles onderstaat.
  5. Laat het geheel pruttelen tot het meeste vocht weg is. Je kunt dit een paar keer herhalen, zodat de Quinoa & Bulgur  vast wat garen.
    Je mengsel mag uiteindelijk wel vochtig zijn, maar niet nat. Haal je pan van het vuur en indien je verse kruiden gebruikt, roer je die er nu doorheen.
  6. Proef de vulling en voeg eventueel wat zout en peper toe naar smaak.

Tijd om de paprika’s te vullen!

  1. Op de bodem van de paprika doe je een klein lepeltje crème fraîche (roer deze eerst even goed los), vervolgens wat geraspte kaas en daarop een laag van je Quinoa & Bulgur mengsel. Druk het stevig aan met de achterkant van een lepel.
  2. Herhaal dit tot je paprika vol zit en eindig met wat geraspte kaas. Er mag best een flinke kop op zitten.
  3. Plaats je paprika’s in de oven en bak ze in ongeveer 30 minuten sappig en gaar.

10 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *