Gewoon goede aardappelpuree

Aardappelpuree

Een goede aardappelpuree kan zo ontzettend lekker zijn! Vandaag laat ik jullie mijn versie zien. In dit recept geen fratsen of extra dure ingrediënten, maar wel de juiste techniek. Zo maak je zelf een overheerlijke puree.

Aardappelpuree is heel simpel te smaken, maar dan moet je wel op deze 4 dingen letten:

  • Aardappels na het afgieten na-stomen en snel werken: hoe warmer je werkt, hoe luchtiger de puree blijft.
  • De room verwarmen, zodat alles goed warm blijft.
  • De knoflook met de room verwarmen, dit haalt het scherpe van de knoflook af.
  • Absoluut geen blender of staafmixer gebruiken, want dan wordt je puree eerder een soort lijm!

Goede Aardappelpuree met peterselie

Waar je aardappelpuree mee kunt combineren is haast eindeloos, maar wat dacht je van:

Ingrediënten goede aardappelpuree

1 kilo kruimige aardappels
250 ml room
3 teentjes knoflook

zout, peper en nootmuskaat

Optioneel: wat verse peterselie of bieslook

Benodigdheden: grote pan, steelpan en stamper (of pureeknijper)

Bereiding

  1. Schil de aardappel en snijd in blokjes van gelijke grootte. Ik vind het in dit geval wel fijn om kleine blokjes te snijden van 1,5 cm.
  2. Spoel af en zet in ruim water met flink zout op. Het water moet koud zijn, dan koken de aardappels beter en gelijkmatiger.
  3. Breng het water aan de kook en kook de aardappelblokjes tot ze gaar zijn, ze zijn dan makkelijk door te prikken met een vork en je kunt natuurlijk ook even proeven.
  4. Giet het water af, doe de deksel terug op de pan en laat de blokjes nog 2 minuten na stomen.
  5. Terwijl de aardappels aan het koken zijn gaan we al aan de slag met de room. Giet alle room in een steelpannetje, met een snuf peper en nootmuskaat. Snijd de knoflook grof en voeg die ook toe. Zet zacht op, zodat het allemaal rustig verwarmt. Het hoeft niet te koken, maar moet wel warm worden.
  6. Als de aardappelen uitgestoomd zijn, gaan we ze meteen stampen. Ik gebruik hier zelf een ouderwetse stamper voor, maar een pureeknijper werkt ook heel erg goed.
  7. Giet in drie delen de warme room erbij. Dit doe je niet alleen om de aardappels goed de kans te geven alles op te nemen, je ziet dan ook makkelijker of je niet net teveel room toevoegt. De stukjes knoflook kunnen achterblijven in de steelpan, die hebben hun werk gedaan.
  8. Proef en breng op smaak met wat peper en zout.

Zelf vind ik dat wat verse kruiden, zoals peterselie of bieslook, het helemaal af maken, maar echt nodig is het niet! Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *