Aardappelpuree (basisrecept)

Deel met vrienden en familie

Een goede aardappelpuree kan zo ontzettend lekker zijn! Vandaag laat ik jullie mijn versie zien. In dit recept geen fratsen of extra dure ingrediënten, maar wel de juiste techniek. Zo maak je zelf een overheerlijke puree.

Aardappelpuree

Aardappelpuree is heel simpel te smaken, maar dan moet je wel op deze 4 dingen letten:

  • Aardappels na het afgieten na-stomen en snel werken: hoe warmer je werkt, hoe luchtiger de puree blijft.
  • De room verwarmen, zodat alles goed warm blijft.
  • De knoflook met de room verwarmen, dit haalt het scherpe van de knoflook af.
  • Absoluut geen blender of staafmixer gebruiken, want dan wordt je puree eerder een soort lijm!
Goede Aardappelpuree met peterselie

Lekker met aardappelpuree

Waar je aardappelpuree mee kunt combineren is haast eindeloos, maar wat dacht je van:

Veel gestelde vragen

Aardappelpuree

Een goede aardappelpuree kan zo ontzettend lekker zijn! Vandaag laat ik jullie mijn versie zien. In dit recept geen fratsen of extra dure ingrediënten, maar wel de juiste techniek. Zo maak je zelf een overheerlijke puree.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 250 ml room
  • 2-3 teentjes knoflook
  • zout
  • peper
  • 1 snuf nootmuskaat

optioneel

  • verse peterselie of bieslook

Instructies

  • Schil de aardappel en snijd in blokjes van gelijke grootte. Ik vind het in dit geval wel fijn om kleine blokjes te snijden van 1,5 cm.
    1 kilo kruimige aardappels
  • Spoel af en zet in ruim water met flink zout op. Het water moet koud zijn, dan koken de aardappels beter en gelijkmatiger.
    zout
  • Breng het water aan de kook en kook de aardappelblokjes tot ze gaar zijn, ze zijn dan makkelijk door te prikken met een vork en je kunt natuurlijk ook even proeven.
  • Giet het water af, doe de deksel terug op de pan en laat de blokjes nog 2 minuten na stomen.
  • Terwijl de aardappels aan het koken zijn gaan we al aan de slag met de room. Giet alle room in een steelpannetje, met een snuf peper en nootmuskaat. Snijd de knoflook grof en voeg die ook toe. Zet zacht op, zodat het allemaal rustig verwarmt. Het hoeft niet te koken, maar moet wel warm worden.
    250 ml room, peper, 1 snuf nootmuskaat, 2-3 teentjes knoflook
  • Als de aardappelen uitgestoomd zijn, gaan we ze meteen stampen. Ik gebruik hier zelf een ouderwetse stamper voor, maar een pureeknijper werkt ook heel erg goed.
    1 kilo kruimige aardappels
  • Giet in drie delen de warme room erbij. Dit doe je niet alleen om de aardappels goed de kans te geven alles op te nemen, je ziet dan ook makkelijker of je niet net teveel room toevoegt. De stukjes knoflook kunnen achterblijven in de steelpan, die hebben hun werk gedaan.
  • Proef en breng op smaak met wat peper en zout.
    zout, peper
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Westers
Trefwoord: aardappel, kerst, kerst bijgerecht, puree

Pin dit recept voor aardappelpuree!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Goede Aardappelpuree met peterselie

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close