Gezondere versie van een Shepherd’s pie

Gezondere versie sheppard pie met kippengehakt een zoete aardappel
Shepherd’s pie is een heerlijk winters comfort-food gerecht. Alleen kan hij wel erg machtig zijn. Tijd dus voor een lichtere en gezondere versie van een Shepherd’s pie, met kippengehakt en zoete aardappels.

Shepherd’s pie is van origine een ovenschotel die gemaakt wordt met lamsgehakt (behoorlijk vettig!) met daar bovenop een goede laag aardappelpuree, met daarop ook nog eens kaas. De ovenschotel heeft ook een broertje, namelijk de cottage pie, die gemaakt wordt met rundergehakt in plaats van lams. Beiden zijn Britse gerechten die vooral in de pub gegeten worden, vandaar waarschijnlijk ook de vettigheid 😉

Door kippengehakt en zoete aardappel te gebruiken wordt de maaltijd een stuk lichter en gezonder, maar behoudt deze nog steeds het warme, kruidige en vullende dat je bij winter comfort-food verwacht. Absoluut één van mijn favoriete maaltijden in de koudere maanden.

Het fijne van dit gerecht is ook nog eens dat je het makkelijk één of zelfs twee dagen van tevoren kunt maken. Zelf maak ik het meestal meteen voor twee dagen, lekker makkelijk!

Benodigdheden Gezondere versie van een Shepherd’s pie

500 – 800 g zoete aardappelen
10 gr boter (kamertemperatuur)
1 eierdooier

2 kleine uien (gesnipperd)
2 teentjes knoflook (fijn gesnipperd of geperst)
300 g kippengehakt
200 g winterwortel (in kleine blokjes)
2 eetlepels worcestersaus
1 eetlepel oregano
1/4 eetlepel tijm
1/2 eetlepel gedroogde selderij
150 ml tomaten frito
250 ml kippenbouillon

Extra nodig: Ovenschaal van ongeveer 25 bij 25

Bereiding

  1. Schil de zoete aardappelen en verwijder alle rare plekjes. Was ze goed en snijd ze in stukjes. Kook in ruim water tot ze gaar zijn. Giet ze goed af en laat ze nog even na stomen. Voeg boter en de eierdooier toe en stamp tot puree.
  2. Bak in een flinke braadpan het kippengehakt met een klein beetje olie mooi bruin. Haal het kippengehakt uit de pan en laat het gehakt wat uitlekken. Voeg de ui nu toe aan de pan en bak deze in 2 à 4 minuten fruitig. Voeg vervolgens de stukjes wortel en knoflook toe. Roer goed door en bak die ongeveer 5 minuten mee.
  3. Voeg worcestersaus toe. Roer door en voeg vervolgens de overige ingrediënten toe (oregano, tijm, gedroogde selderij, tomaten frito en kippenbouillon) en tot slot ook het kippengehakt dat we eerder gebakken hebben. Laat het geheel sudderen tot je een dikke saus begint te krijgen. Proef en voeg eventueel wat zout toe, waarschijnlijk is dit niet nodig, vanwege de bouillon.
  4. Vul je ovenschaal met het kippengehakt mengsel en verdeel de aardappelpuree erover.

Deze stappen kun je allemaal van tevoren doen, zelfs een dag van tevoren. Zodra je wilt gaan eten, verwarm je de oven voor op 180 graden Celsius en bak je de gezondere Shepherd’s pie in 30 minuten af.

1 Comment

  • Renee schreef:

    Dit gerecht klinkt echt heerlijk! Hij staat voor volgende week op het menu. Ik gooi er nog wat tuinerwten doorheen voor wat extra groenten denk ik. Het water loopt me nu al in de mond 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *