Gezondere Shepherd’s Pie

Deel met vrienden en familie

Shepherd’s Pie is een heerlijk winters comfort-food gerecht. Maar deze schotel kan wel erg machtig zijn. Tijd dus voor een lichtere en gezondere versie van een Shepherd’s pie, met kippengehakt en zoete aardappels!

Het fijne van dit gerecht is ook nog eens dat je het makkelijk één of zelfs twee dagen van tevoren kunt maken. Zelf maak ik het meestal meteen voor twee dagen, lekker makkelijk!

Gezondere Sheppards pie-3

Engelse ovenschotel

Shepherd’s Pie is van origine een ovenschotel uit de Engelse keuken, die gemaakt wordt met lamsgehakt (behoorlijk vettig!) met daar bovenop een goede laag aardappelpuree, met daarop ook nog eens kaas. De ovenschotel heeft ook een broertje, namelijk de Cottage Pie, die gemaakt wordt met rundergehakt in plaats van lamsvlees. Beiden zijn Britse gerechten die vooral in de pub worden gegeten, vandaar waarschijnlijk ook de vettigheid 😉 De namen worden nogal eens door elkaar gebruikt, dus het zou zo maar kunnen zijn dat je een Shepherd’s Pie geserveerd krijgt met rundergehakt.

Gezondere Shepherd’s Pie

Door kippengehakt en zoete aardappel te gebruiken wordt de maaltijd een stuk lichter en gezonder, maar behoudt deze nog steeds het warme, kruidige en vullende dat je bij winter comfort-food verwacht. Absoluut één van mijn favoriete maaltijden in de koudere maanden. En officieel mag het dus geen Shepherd’s Pie heten, maar ja, dat bepalen we stiekem zelf wel.

Sheppards pie met kip en zoete aardappel

Gezondere Shepherd's Pie

Shepherd’s Pie is een heerlijk winters comfort-food gerecht. Maar deze schotel kan wel erg machtig zijn. Tijd dus voor een lichtere en gezondere versie van een Shepherd’s Pie, met kippengehakt en zoete aardappels!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
In de oven 20 minuten

Kookgerei

  • Ovenschotel of
  • Ovenbestendige braad- of koekenpan

Ingrediënten

  • 500-800 gr zoete aardappels
  • 10 gr boter
  • 1 ei
  • 300 gr kipgehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gr wortel (in kleine blokjes)
  • 1 stengel bleekselderij (in kleine blokjes)
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • 1 theelepel oregano
  • 0.25 theelepel tijm
  • 200 ml tomaten frito
  • 200 ml bouillon kip of groente

Instructies

  • Schil de zoete aardappelen en verwijder alle rare plekjes. Was ze goed en snijd ze in stukjes. Kook in ruim water tot ze gaar zijn. Giet ze goed af en laat ze nog even na stomen. Voeg boter en een eierdooier toe en stamp tot puree.
  • Bak in een flinke braad- of koekenpan het kippengehakt met een klein beetje olie mooi bruin. Haal het kippengehakt uit de pan en laat het gehakt wat uitlekken. Voeg de ui nu toe aan de pan en bak deze ongeveer 2 à 4 minuten. Voeg vervolgens de stukjes wortel, selderij en knoflook toe. Roer goed door en bak ongeveer 5 minuten mee.
  • Voeg worcestersaus toe. Roer door en voeg vervolgens de overige ingrediënten toe (oregano, tijm, tomaten frito en bouillon) en tot slot ook het kippengehakt dat we eerder gebakken hebben. Laat het geheel sudderen tot je een dikke saus begint te krijgen. Proef en voeg eventueel wat zout toe, waarschijnlijk is dit niet nodig, vanwege de bouillon.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Vul je ovenschaal met het kippengehakt mengsel en verdeel de aardappelpuree erover. Gebruik je een ovenbestendige koekenpan, dan schep je de aardappelpuree gewoon bovenop.
  • Bak de Shepherd's Pie nog ongeveer 25 minuten in de oven.

Notities

De stappen kun je allemaal van tevoren doen, zelfs een dag van tevoren. Zodra je wilt gaan eten, verwarm je de oven voor op 180 graden Celsius en bak je de gezondere Shepherd’s Pie in 30 minuten af.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Engels
Trefwoord: aardappel, kip, kipgehakt, ovenschotel

Pin deze Gezondere Shepherd’s Pie!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Gezondere Sheppards pie-3

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close