Gezouten Karamelsaus

Deel met vrienden en familie

Bestaat er een lekkerdere saus dan gezouten karamelsaus? Ik denk het niet! In ieder geval op dit moment niet. Het is veel makkelijker te maken dan je zult denken en binnen 10 minuten klaar. Zo ontzettend veel lekkerder dan elke kant-en-klare saus die je in de supermarkt kunt kopen.

Uiteraard kun je met dit recept ook prima normale karamelsaus maken, zonder zout. Laat dan gewoon het zout weg uit de saus. Maar….. het zout, al is het maar een beetje, haalt de karamelsmaak wel flink op!

Let op! Dit is geen recept waarbij je weg kunt lopen. Raak de hete suiker of de karamel nooit direct aan. Dit kan zeer ernstige brandwonden veroorzaken! Karamel wordt veeeeeeel heter dan kokend water.

Gezouten karamel saus flesje Fleur de sel voor karamelsaus

Ingrediënten gezouten karamelsaus

200 gr suiker
100 ml water
300 ml slagroom
50 gr boter
1 flinke theelepel zout  (of naar smaak)

Qua pan gebruik ik graag een steelpan voor het maken van de saus. Welke pan je ook gebruikt, zorg ervoor dat er een hoge rand op zit. Zodra je bij stap (3) namelijk de room toevoegt, zal de karamel tijdelijk drie keer zo groot worden. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de saus overstroomt.

Bereiding

  1. Meng het water met de suiker in een pan en zet dit op een middel hoog vuurtje. Zodra de suiker is opgelost in het water, mag je het vuur wat hoger zetten. Ik zou het persoonlijk niet op de hoogste stand zetten, maar rustig aan doen. Zeker als je voor de eerste keer karamel maakt.
  2. Je ziet nu witte belletjes ontstaan in je suiker, heel langzaam zal je karamel bruin worden. Probeer niet te roeren in je saus, maar draai/schud de pan voorzichtig. Dit voorkomt kristallen in je saus. Zodra je mengsel begint te verkleuren is het opletten geblazen. De kleur die je wilt bereiken is donker amberkleurig
  3. Zodra het de juiste kleur heeft, haal je het van het vuur en doe je voorzichtig de slagroom en de boter erbij. Nu goed roeren met je garde! Er kan een klont ontstaan, maar wees gerust, je hebt het niet verpest. Blijf roeren tot de klont weg is. Lukt dit niet, dan kun je het pannetje terug op een laag vuurtje zetten en doorwarmen en roeren, tot de klont gesmolten is.
  4. Voeg als laatste je zout toe. Proef (voorzichtig, heet!) en voeg eventueel extra zout toe, als je het zouter wilt hebben. De karamelsaus zal dikker worden tijdens het afkoelen.

De gezouten karamelsaus is in de koelkast ongeveer twee weken goed houdbaar.

Ik vind zoute karamelsaus heerlijk met chocolademousse en pannenkoeken. Waar zouden jullie het mee combineren?

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close