Ghoegrie is een heerlijk en makkelijk gerecht voor Surinaamse kikkererwten. De kikkererwten worden gebakken met onder andere ui, knoflook, tomaat en selderij. Super snel te maken en ook nog eens gezond. Van mild tot super pittig, de keuze is aan jou!
Gek op de Surinaamse keuken? Kijk dan hier voor meer recepten uit deze fantastische wereldkeuken.
Surinaamse kikkererwten
In sommige regio’s van Suriname wordt dit recept ook wel Tjanna genoemd. Dat laatste klinkt weer al ‘chana’, wat Indiaas is voor kikkererwten. Gezien de mix van culturen en smaken in Suriname zal dat vast geen toeval zijn.
Regelmatig doe ik mee aan de Foodblog Swap en deze keer mocht ik aan de slag met de blog van Jasmina: Sparkles inside. Midden in mijn Surinaamse week kwam dat heel goed uit, want Jasmina heeft Surinaamse roots en dus veel lekkere Surinaamse recepten op haar blog staan. Tussen haar vegan hapjes met kikkererwten vond ik het recept voor Surinaams-Hindoestaanse kikkererwten: ghoergrie. In plaats van zout, geef ik het recept extra smaak door een klein vierkant Maggi-blokje toe te voegen. Daarnaast heb ik een klein beetje piment toegevoegd.
Vlammend heet of kidsproof?
Hoe pittig je dit recept maakt, is helemaal aan jezelf. Hou je wel van pittig, voeg dan gerust wat Madame Jeanette toe bij het malen van de ui en knoflook een fruit deze lekker mee. Aangezien er hier thuis een dreumes mee eet, die trouwens gek is op kikkererwten en andere soorten bonen, maken we de kikkererwten zelf niet te pittig. Ik meng wat Madame Jeanette door piccalilly of ketchup, zodat we bij het eten zelf de pittigheid kunnen aanpassen.
Pin dit recept voor Ghoegrie: Surinaamse kikkererwten!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.