Giardiniera

Deel met vrienden en familie

Giardiniera is een heerlijke Italiaanse pickle die je heel makkelijk zelf maakt. Lekker op verschillende broodjes, bij hotdogs, een pastasalade en natuurlijk op je Beef Sandwich! We hebben zowel een milde Italiaanse variant, als een pittige Chicago-style versie voor je.

Giardiniera

Giardiniera is een Italiaanse ingelegde groentemix, traditioneel gemaakt van groenten zoals wortelen, selderij, paprika’s en bloemkool, maar je kan zelf variëren met harde groentes. De groentes worden in stukjes gesneden en ingelegd in een mengsel van azijn, water, zout en kruiden zoals knoflook en oregano.

Giardiniera is vernoemd naar het Italiaanse woord “giardino”, wat “tuin” betekent. Het gerecht is vermoedelijk ontstaan in de 19e eeuw, als een manier om overvloedige zomeroogsten te conserveren voor de wintermaanden.

Je kunt je giardiniera grof laten, maar ook fijn snijden tot een relish.

Italiaanse Giardiniera
chicago style Giardiniera relish

Italiaans of Amerikaans?

Is giardiniera nou Italiaans of Amerikaans? In dit geval beide, het komt zowel voor in de authentieke Italiaanse keuken als de Amerikaans-Italiaanse keuken. De Amerikaanse giardiniera (vooral in de buurt van Chicago) is vaak een pittige variant, met veel chili’s in de pickle. De Italiaanse is mild en bevat vaak ook olijven. Bij de Chicago-style giardiniera wordt soms ook het zuur afgegoten en wordt dat vervangen door olijfolie.

Andere voorbeelden van de Amerikaans-Italiaanse keuken zijn Chicken Piccata en Pasta Alfredo.

Giardiniera

Giardiniera is een heerlijke Italiaanse pickle die je heel makkelijk zelf maakt. Lekker op verschillende broodjes, bij hotdogs, een pastasalade en natuurlijk op je Beef Sandwich! We hebben zowel een milde Italiaanse variant, als een pittige Chicago-style versie voor je.
Porties 25 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 dagen
Totale tijd 2 dagen 10 minuten

Kookgerei

  • keukenweegschaal

Ingrediënten

Deel 1

  • 1 mini bloemkool ongeveer 350 gr
  • 2 wortels
  • 1 paprika
  • 4 stengels bleekselderij
  • water
  • 50 gr zout ongeveer, zie recept voor berekening

Deel 2

  • 350 ml witte azijn zie recept voor berekening
  • 350 ml water zie recept voor berekening
  • 4 tenen knoflook
  • 0.5 eetlepel oregano
  • 1 theelepel mosterzaad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 2 blaadjes laurierblaadjes
  • 1 eetlepel suiker

Optioneel voor de Chicago-style Giardiniera

  • 2 groene chili's
  • olijfolie

Instructies

Deel 1

  • Snijd alle groente fijn, ongeveer in gelijke stukken.
    1 mini bloemkool, 2 wortels, 1 paprika, 4 stengels bleekselderij
  • Was alle groente goed. Zet een bak op je weegschaal en zet deze weer op 0.
    Doe de groente in de bak en bedek met water zodat de groenten helemaal onderstaan, maar niet drijven.
    water
    Bereiding Giardiniera met water en zout
  • Neem het gewicht (in gram) van je groente en water samen en doe dit maal 0.035 voor de hoeveelheid zout die erbij moet. Doe het zout erbij en roer goed door. Laat met een deksel op de bak minimaal een dag staan.
    50 gr zout

Deel twee

  • Giet het vocht van je groente af en vang dit op in een maatbeker. Lees af hoeveel ml het is. Je wilt nu half water en half azijn samen in een pan doen, tot je op dezelfde hoeveelheid uitkomt.
    Voorbeeld: bij mij kwam er 700 ml vocht uit de bak met groent. Ik had dus 350 ml water en 350 ml azijn nodig.
    350 ml witte azijn, 350 ml water
  • Voeg de kruiden toe aan de steelpan en laat dit 5 minuten zacht sudderen.
    4 tenen knoflook, 0.5 eetlepel oregano, 1 theelepel mosterzaad, 1 theelepel korianderzaad, 1 theelepel venkelzaad, 2 blaadjes laurierblaadjes
  • Giet dit mengsel nu bij je groenten, samen met een eetlepel suiker en laat dit in de koelkast minimaal 3 dagen intrekken.
    1 eetlepel suiker
  • Ga je voor een pittige Chicago-style, voeg dan nu ook je chili toe, die je in plakjes hebt gesneden.
    2 groene chili's

Optionele extra stappen voor Chicago-style Giardiniera

  • Giet het vocht van je giardiniera af en snijd de groente eventueel fijner. Doe in een pot en giet er olijfolie bij, tot alles onderstaat.
    olijfolie
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Amerikaans, Italiaans
Trefwoord: inmaken, the bear

Pin dit recept voor Giardiniera!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden, bijvoorbeeld met onze andere recepten geinspireerd door de serie “The Bear”

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close