Giardiniera is een heerlijke Italiaanse pickle die je heel makkelijk zelf maakt. Lekker op verschillende broodjes, bij hotdogs, een pastasalade en natuurlijk op je Beef Sandwich! We hebben zowel een milde Italiaanse variant, als een pittige Chicago-style versie voor je.
Giardiniera
Giardiniera is een Italiaanse ingelegde groentemix, traditioneel gemaakt van groenten zoals wortelen, selderij, paprika’s en bloemkool, maar je kan zelf variëren met harde groentes. De groentes worden in stukjes gesneden en ingelegd in een mengsel van azijn, water, zout en kruiden zoals knoflook en oregano.
Giardiniera is vernoemd naar het Italiaanse woord “giardino”, wat “tuin” betekent. Het gerecht is vermoedelijk ontstaan in de 19e eeuw, als een manier om overvloedige zomeroogsten te conserveren voor de wintermaanden.
Je kunt je giardiniera grof laten, maar ook fijn snijden tot een relish.
Italiaans of Amerikaans?
Is giardiniera nou Italiaans of Amerikaans? In dit geval beide, het komt zowel voor in de authentieke Italiaanse keuken als de Amerikaans-Italiaanse keuken. De Amerikaanse giardiniera (vooral in de buurt van Chicago) is vaak een pittige variant, met veel chili’s in de pickle. De Italiaanse is mild en bevat vaak ook olijven. Bij de Chicago-style giardiniera wordt soms ook het zuur afgegoten en wordt dat vervangen door olijfolie.
Andere voorbeelden van de Amerikaans-Italiaanse keuken zijn Chicken Piccata en Pasta Alfredo.
Pin dit recept voor Giardiniera!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden, bijvoorbeeld met onze andere recepten geinspireerd door de serie “The Bear”.