Gravlax met bietjes en gin

Deel met vrienden en familie

Gravlax met gin en bietjes, het perfecte luxe hapje. In dunne plakjes gesneden is het heerlijk op een simpel toastje. Je moet even 48 uur geduld hebben, maar dan heb je ook wat!

Op zoek naar nog meer feestelijke gerechten, bekijk dan zeker onze Kerstpagina, vol met heerlijke recepten!

Gravlax met gin en bietjes roos

De kleine zwarte pareltjes in het midden is geen kaviaar, maar een imitatie gemaakt van zeewier en algen die ik kocht bij Ikea. Je hebt al een potje voor net iets minder dan twee euro.

Gravlax of Gravad Lax

Gravlax of Gravad Lax is een gerecht uit de Scandinavische Keuken, waarbij rauwe zalm ingemaakt wordt (‘cured’) met onder andere zout, suiker en dille. In dit recept heb ik voor de smaak ook nog gin, citroen en bietjes toegevoegd. Het aardse van de bietjes doet het heel erg goed bij het vette van de zalm en geeft natuurlijk ook nog eens een prachtige kleur.

Welke Gin gebruiken je?

Veel soorten gin werken heel goed voor het maken van Gravlax. Denk bijvoorbeeld aan een Tanqueray Gin of bijvoorbeeld een Malfy Gin con Limone. Hendricks gin werkt ook goed met met dit recept. Kom je er niet uit, dan kunnen ze je bij de slijterij ook altijd goed helpen. Je wilt een niet te kruidige gin met citrus tonen.

Gravadlax recept

Gravlax met gin en bietjes

Gravlax met gin en bietjes, het perfecte luxe hapje. In dunne plakjes gesneden is het heerlijk op een simpel toastje. Je moet even 48 uur geduld hebben, maar dan heb je ook wat!
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 2 dagen
Totale tijd 2 dagen 5 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr zalm zeer vers
  • 180 - 200 gr bietjes voorgekookt
  • 4 eetlepels gin
  • 10 gr verse dille
  • 40 gr kristalsuiker
  • 30 grof zeezout
  • 1 citroen

Instructies

  • Pureer de bietjes met de gin tot een gladde massa. Voeg de takjes dille, suiker, zeezout en de rasp van de schil van de citroen toe en pureer dit ook mee.
    180 - 200 gr bietjes, 4 eetlepels gin, 10 gr verse dille, 40 gr kristalsuiker, 30 grof zeezout, 1 citroen
  • Bedek een schaal waar de zalm in past met meerdere laagjes plasticfolie. Zorg dat de folie aan alle kanten van de schaal flink overhangt, zodat we straks de zalm kunnen inpakken.
  • Dep de zalm droog. Giet de helft van de bieten-gin mengel in de schaal en leg hier de zalm boven op. Giet de rest over de bovenkant van de zalm en smeer alles goed in. Alles moet bedekt zijn.
    300 gr zalm
  • Pak de zalm in met het plasticfolie en zet in de koelkast. Zet bovenop de zalm iets van gewicht om aan te drukken. Ik gebruikte zelf, heel toepasselijk, flessen tonic als gewicht, maar blikken bonen werken bijvoorbeeld ook goed.
  • Laat de zalm 48 uur met rust in de koelkast. Haal de folie van de zalm en haal de vis uit de marinade, neem een stuk keukenrol en dep de overgebleven marinade van de zalm af.
  • Snijd in plakjes en geniet van je heerlijke gravlax!
Auteur: Mariska
Gang: amuse, hapje, Voorgerecht
Keuken: Europees, Scandinavisch
Trefwoord: kerst vis, kerst voorgerecht, zalm

 

Pin deze Gravlax!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Gravlax met bietjes en gin kerst pin

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Hallo Mariska voor de gravlax met bietjes en Gin .? Zijn dat opgelegde bietjes in een pakje of verse biet? Grtjs Emiel

    1. Mariska Author says:

      Hi Emiel, voorgekookte bietjes in zo’n pakje werken het makkelijkste! Ik ga kijken of ik het recept kan verduidelijken

      1. Emiel Vervloesem says:

        Oké prima dan kan ik beginnen te marineren alvast bedankt voor dit leuke recept.grtjs Emiel

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close