Grieks gehaktbrood met feta, olijven, paprika en spinazie

Een heerlijk Grieks gehaktbrood, die zowat uit zijn voegen barst van smaak. Lekker gevuld met feta, olijven, paprika en spinazie. Natuurlijk op smaak gebracht met onder andere knoflook en oregano. Ideaal als warme maaltijd, bijvoorbeeld met gegrilde groente, een flinke klodder tzatziki, pita’s of lekker rijst, maar ook heel erg lekker koud op een broodje. Makkelijk in grote hoeveelheden te maken, zodat je er met het hele gezin van kan genieten en nog over hebt om in te vriezen. Dit gehaktbrood geeft je minimaal 8 porties!

Bij Flying Foodie zijn de gehaktbroden erg populair, ken je bijvoorbeeld onze Mexicaanse versie met chorizo of Indonesische met pindasaus al? Daarnaast zijn we ook flink aan het testen met een Spaanse versie die heerlijk gekruid is met paprika en natuurlijk een tomatensaus topping heeft!

Grieks gehaktbrood

Gehaktbrood goed gevuld met Griekse smaken

Een Grieks gehaktbrood moet voor mij allemaal smaken uit de Griekse keuken hebben: feta, spinazie, olijven, gegrilde paprika. En dat is natuurlijk een ontzettend lekkere combinatie. Al deze vulling zou nooit lekker werken in een gehaktbal. De kans is dan heel groot dat de bal uit elkaar valt. Door de massa, vorm en doordat een gehaktbrood stil ligt in de oven, gaat het wel goed. Waar vaak één ei genoeg is voor een gehaktbrood, vraagt deze goedgevulde Griekse versie om een extra eitje om alles goed bij elkaar te houden.

Wil je minder ei en/of paneermeel gebruiken, gebruik dan een cakeblik als vorm. Hier kun je het gehakt goed in aandrukken en blijft het op die manier beter bij elkaar. Je gehaktbrood wordt hier wel wat compacter van, maar dit hoeft helemaal geen nadeel te zijn natuurlijk.

Grieks gehaktbrood

Heerlijk simpel gehaktbrood bomvol Griekse smaken.
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 45 min

Apparatuur

  • Oven
  • Bakblik of -vorm

Ingrediënten

  • 1 kilo rundergehakt (zie notitie)
  • 200 gr spinazie
  • 200 gr feta
  • zwarte olijven (zonder pit)
  • 200 gr gegrilde paprika
  • 2-3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 0.25 theelepel kaneel
  • 2 eieren
  • zout, peper en olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een bakblik of vorm heel licht in met olie.
  • Dep de paprika en olijven droog met keukenrol
  • Bak met een klein beetje olie de spinazie in een koekenpan. Laat goed uitlekken, schep vervolgens in een theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
  • Snijd de feta in blokjes en de gegrilde paprika in repen.
  • Meng alle ingrediënten, BEHALVE het gehakt en paneermeel, door elkaar in een ruime kom. Meng nu rustig het gehakt er doorheen. Voeg handje voor handje het paneer toe, tot het mooi samen komt.
  • Vorm het gehaktbrood. Zelf vorm ik een soort van ovale vorm van het gehakt, zodat het een wat meer rustieke vorm krijgt. Je kunt ook het gehakt in een vorm duwen.
  • Plaats voor 45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

Notities

Variatietip: vervang 250 gram rundergehakt door lamsgehakt!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Grieks, Mediterranean
Trefwoord: gehaktbrood

Pin dit Griekse gehaktbrood!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Griekse gehaktbrood pin

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close