Deze Griekse salade is perfect in zijn eenvoud. Heerlijk fris, knapperig en ziltig. Komkommer, tomaat, ui, feta en olijven vormen de hoofdingrediënten. Heerlijk gewoon zo als koolhydraatarme lunch of als bijgerecht bij een BBQ. Doordat deze salade geen sla heeft, kun je hem ook makkelijk meenemen naar kantoor of een picknick!
Zin om te BBQ’en? Probeer dan ook deze recepten:
Ingrediënten Griekse salade
1 middelgrote komkommer
15 kleine tomaatjes
1 rode ui
150 gr blokjes feta
120 gr kalamata olijven (ongeveer een half potje, luistert niet zo nauw)
1 eetlepel oregano
2 eetlepels extra virgin olijfolie
1 eetlepel witte wijnazijn (of citroensap)
zout & peper
Sommige recepten gebruiken ook nog een teentje knoflook in de dressing. Zelf vind ik de rode ui al genoeg doen en laat deze dus weg.
Bereiding
- Was de groente en dep ze droog. Trek met een vork strepen over de lengte van de komkommer en snijd deze vervolgens in plakken. Dit zorgt ervoor dat de komkommer de smaken beter opneemt en het ziet er ook nog eens leuk uit.
- Snijd de tomaatjes doormidden en de rode ui in halve ringen. Duw de ringen met je vingers een beetje uit elkaar.
- Meng in In een grote kom alle ingrediënten voorzichtig door elkaar. Wacht nog even met het zout, want sommige feta en ook olijven kunnen het al zout genoeg maken.
- Proef en voeg naar smaak extra zout, peper en/of oregano toe.
- Als je het lekker vind en het in huis hebt, kun je ook nog wat citroenrasp (van de schil van een citroen) toevoegen. Dit geeft het een extra frisse noot. Citroenrasp doet het heel goed bij feta.
Zo zie je, super simpel. Het mooie is dat je deze salade makkelijk van tevoren kunt maken en kan bewaren in de koelkast. De smaken trekken dan alleen maar beter in!