Griekse yoghurt cake is een heerlijke, smeuïge vanillecake met een fris honing-yoghurt glazuur. Bij Griekse yoghurt denk ik altijd gelijk aan honing en… walnoten! Helemaal optioneel, maar voor mij konden ze niet ontbreken bij deze heerlijke cake! Bij dit recept komt geen mixer kijken, het is een heel simpel roerbeslag.
Griekse yoghurt cake
Als afsluiter van de Griekse week op Flying Foodie moest er natuurlijk ook nog een zoet recept online komen. Griekse yoghurt leent zich uitstekend om mee te bakken en wie is er nou niet gek op een goede cake? Uiteraard kun je ook voor andere yoghurt gaan, maar zorg er wel voor dat het een dikke yoghurt is.
Cake met yoghurt en olie
Yoghurt en olie zijn niet de meest standaard ingrediënten in een cake. Hoewel veel gebruikt, zijn de meeste mensen toch meer bekend met cakes op basis van boter. Waar boter bij koelen weer hard wordt, blijft olie vloeibaar. Hierdoor blijft de cake ook langer zacht. Je kunt veel verschillende soorten olie gebruiken, maar ik ga helemaal in stijl van het recept natuurlijk voor Griekse olijfolie die lekker mild is. Kies een olie die je lekker vindt en die niet teveel overheerst.
Yoghurt maakt de cake ook smeuïger, zorgt voor een tikje frisheid en door de yoghurt hebt je minder vet nodig in je cake. Het resultaat is dus niet alleen een heerlijk smeuïge cake als hij net uit de oven komt, maar ook eentje die lekker smeuïg blijft.
Bijkomend voordeel is dat je door yoghurt en olie te gebruiken niet hard hoeft te mixen, maar een roerbeslag krijgt. Een pollepel maakt toch makkelijker schoon dan een elektrische mixer.
Honing-yoghurt glazuur
Het glazuur of frosting op deze cake is helemaal optioneel natuurlijk, maar wel heel erg lekker. Doordat het uit niets meer dan yoghurt en honing bestaat heb je niet het idee dat je echt een suikerlaag zit te eten, zoals bij traditioneel glazuur, maar toch is het lekker zoet. Maak het af met wat geroosterde stukjes walnoot, geraspte sinaasappel of citroen. Ook heel lekker zijn een paar blaadjes fijngesneden rozemarijn. Ja, dat bosje ligt er niet alleen voor de sier bij op de foto.
Pin dit recept voor Griekse yoghurt cake met honing-yoghurt glazuur
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Heerlijke cake, met makkelijk te maken recept. Bij de ingrediënten voor de cake zelf staat suiker, alleen in het recept komt dit niet terug wanneer je dit moet toevoegen. Dus zelf maar op een creatief moment de suiker er alsnog bijgevoegd! Hij staat nu in de oven, ben benieuwd!
De suiker mag tegelijk met de andere ingredienten in het beslag, dus bij de eieren, olie, yoghurt etc. Gelukkig maakt het bij een roer beslag niet zoveel uit 🙂
Kan het ook gemaakt worden in een tulband bakvorm? Of is de hoeveelheid beslag niet voldoende?
Afhankelijk van hoe groot je tulband is vermoed ik dat het net wat weinig is. Ik zou voor 1,5x keer gaan.