Groene salade met broccoli, feta en walnoten

Groene salade met broccoli, feta en walnoten
Deze groene salade met broccoli, feta en walnoten is een heerlijke, goed vullende salade. Voor als je eens wat anders voor de lunch wilt dan een broodje kaas. Deze salade is vegetarisch en koolhydraatarm en daarnaast geven we je een aantal variatietips!

Zwangerschapsverlof betekent voor mij opeens heel veel thuis lunchen. Dat ben ik helemaal niet gewend, want al jaren lunch ik dagelijks op kantoor. Verwend door alle opties, vind ik het thuis maar saai: weer een broodje kaas? Ik besloot dat het tijd werd voor meer variatie.  Deze salade is geïnspireerd op de rijke salades die ik wel eens bij SLA bestel en de goddelijke pistache feta dip die ik al eerder deelde.

Meenemen voor de lunch
Deze salade is ook heel makkelijk mee te nemen voor de lunch. Houd de dressing apart en laat de avocado achterwege (of neem een hele avocado los mee), dan blijft de salade het lekkerst.

Variatietips voor deze groene salade

Meer kleur: zelf wilde ik graag een helemaal groene salade, maar kerstomaatjes doen het ook heel lekker in deze salade.
Meer koolhydraten: geen zin in koolhydraatarm? Voeg dan knapperige croutons toe.
Vegan: de feta is erg lekker, maar kun je ook makkelijk weg laten (voor een vegan variant) of gebruik vegan feta. En kies voor kokosyoghurt in plaats van gewone yoghurt!
Meer proteïne: ook lekker met wat tonijn!

Groene maaltijd salade met feta

Ingrediënten Groene salade met broccoli, feta en walnoten

lunch voor twee personen
1 broccolistronk
half bosje dille
half bosje koriander
flinke kneep citroensap
2 eetlepels yoghurt
scheut olijfolie (kies een lekkere en smaakvolle versie!)
zout, peper
edamame boontjes
rucola slamelange
gemengde kiemen
handje walnoten (en/of pecannoten)
avocado

Bereiding

  1. Snijd de broccoli in roosjes en blancheer deze in kokend water met flink zout, ongeveer 5 minuten. Voeg de laatste minuut de edamame boontjes toe, zodat deze niet helemaal koud zijn. Giet af en laat even uitstomen. Neem je de salade mee, zorg dan dat de broccoli helemaal afgekoeld is, voordat je deze bij de salade mixt.
  2. Mix de dille, koriander, citroensap en yoghurt samen met wat zout en peper en een flinke scheut olijfolie tot een dressing. Mocht de dressing niet helemaal los komen van de beker, voeg dan beetje bij beetje wat water toe.
  3. Hak de nootjes fijn en snijd de avocado in plakjes.
  4. Verdeel de sla over de borden en verdeel hier de avocado, broccoli, kiemen en edamame boontjes over.
  5. Bestrooi met de gehakte nootjes en kruimel de feta er overheen.
  6. Serveer met de groene dressing.

Is het geen plaatje? Eet smakelijk!

3 Comments

  • Tooske schreef:

    Hoi Mariska, zojuist genoten van deze overheerlijke salade. Een topper die bij ons vaker op tafel gaat komen.
    Wij vragen ons wel af hoeveel koolhydraten dit gerecht bevat.
    Is het mogelijk om deze hoeveelheid koolhydraten toe te voegen aan het gerecht?
    Vriendelijke groetjes
    Tooske

    • Mariska schreef:

      Hi Tooske. Goed om te horen dat hij in de smaak valt. De hoeveelheid koolhydraten is sterk afhankelijk van de producten die jij gebruikt. Welk soort yoghurt, gebruik je pecan of walnoten. Hoe groot is jouw handje noten en heb je een flinke of juist een kleine broccoli stronk. Ik voel mij bij al die wisselende factoren niet prettig om een exact aantal koolhydraten neer te zetten. Daarnaast staat op de ene site bijvoorbeeld dat een avocado 3 gram koolhydraten heeft, op een ander 17. Daarnaast heb je ook nog het verschil tussen carbs en net carbs.

      Ik zou je adviseren een koolhydraatcalculator te gebruiken. Als je altijd dezelfde gebruikt geeft dat stabiliteit. Bijvoorbeeld deze van het voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-.aspx
      Daar kom ik tussen de 10 – 15 koolhydraten per persoon uit.

  • Tooske schreef:

    Dank je wel voor je reactie. Die ga ik gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *