Gyroskruiden, die maak je het lekkerste gewoon zelf. Even de juiste kruiden bij elkaar scheppen en je kan het meerdere keren gebruiken om gyros te kruiden voor in je pitabroodjes. Kip, varken, lam of zelfs rund: deze Griekse kruidenmix smaak eigenlijk overal lekker bij!
Wat zijn Gyroskruiden?
Gyroskruiden is dé populaire kruidemix voor het kruiden van, je voelt hem al aankomen, gyros. De geschiedenis van gyroskruiden is nauw verbonden met de Griekse keuken en de ontwikkeling van gyros als populair street food in Griekenland. Gyros zelf kent zijn wortels in de traditionele Turkse döner kebab, dat dungesneden gegrild vlees bevat. Net zoals bij gyros zie je vaak dat de Turkse en Griekse keuken nauw verbonden zijn.
In de jaren ’20 van de vorige eeuw begon de Griekse immigrant Gyorgos Koloianis in Chicago, Verenigde Staten, met het verkopen van döner kebab, en hij pastte het recept aan met Griekse smaken en kruiden. Dit markeerde het begin van de ontwikkeling van gyros, zoals we dat vandaag kennen.
Ingrediënten Gyroskruiden
Hoewel de samenstelling van gyroskruiden kan variëren, afhankelijk van de regio en het recept van individuele restaurants, zijn er enkele gebruikelijke ingrediënten die je vaak in deze mix zult vinden:
- Oregano: dit kruid voegt een heerlijke Mediterrane smaak toe aan de mix en is echt onmisbaar in de Griekse keuken.
- Tijm: tijm voegt een aardse, kruidige smaak toe aan de mix.
- Paprikapoeder: paprikapoeder zorgt voor een milde pittigheid en een mooie rode kleur.
- Komijn: komijn voegt een warme, nootachtige smaak toe.
- Knoflookpoeder: knoflookpoeder voegt een heerlijke knoflooksmaak toe en maakt de kruidenmix veel houdbaarder dan wanneer je verse knoflook gebruikt.
- Uienpoeder: uienpoeder voegt een zoete en hartige smaak toe.
- Kaneel: geeft de mix wat warmte.
In veel commerciële kruidenmixen (zo ook gyroskruiden) zit vaak heel veel zout. Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten van de kruidenmix lekker goedkoop blijven, maar voor de smaak van je gyroskruiden doet het meestal niet veel goed. Gelukkig heb je dat nu helemaal zelf in de hand.
Pin deze Gyroskruiden!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.