Gyroskruiden

Deel met vrienden en familie

Gyroskruiden, die maak je het lekkerste gewoon zelf. Even de juiste kruiden bij elkaar scheppen en je kan het meerdere keren gebruiken om gyros te kruiden voor in je pitabroodjes. Kip, varken, lam of zelfs rund: deze Griekse kruidenmix smaak eigenlijk overal lekker bij!

Wat zijn Gyroskruiden?

Gyroskruiden is dé populaire kruidemix voor het kruiden van, je voelt hem al aankomen, gyros. De geschiedenis van gyroskruiden is nauw verbonden met de Griekse keuken en de ontwikkeling van gyros als populair street food in Griekenland. Gyros zelf kent zijn wortels in de traditionele Turkse döner kebab, dat dungesneden gegrild vlees bevat. Net zoals bij gyros zie je vaak dat de Turkse en Griekse keuken nauw verbonden zijn.

In de jaren ’20 van de vorige eeuw begon de Griekse immigrant Gyorgos Koloianis in Chicago, Verenigde Staten, met het verkopen van döner kebab, en hij pastte het recept aan met Griekse smaken en kruiden. Dit markeerde het begin van de ontwikkeling van gyros, zoals we dat vandaag kennen.

Griekse Gyroskruiden die je helemaal zelf maakt zonder zout of met weinig zout

Ingrediënten Gyroskruiden

Hoewel de samenstelling van gyroskruiden kan variëren, afhankelijk van de regio en het recept van individuele restaurants, zijn er enkele gebruikelijke ingrediënten die je vaak in deze mix zult vinden:

 1. Oregano: dit kruid voegt een heerlijke Mediterrane smaak toe aan de mix en is echt onmisbaar in de Griekse keuken.
 2. Tijm: tijm voegt een aardse, kruidige smaak toe aan de mix.
 3. Paprikapoeder: paprikapoeder zorgt voor een milde pittigheid en een mooie rode kleur.
 4. Komijn: komijn voegt een warme, nootachtige smaak toe.
 5. Knoflookpoeder: knoflookpoeder voegt een heerlijke knoflooksmaak toe en maakt de kruidenmix veel houdbaarder dan wanneer je verse knoflook gebruikt.
 6. Uienpoeder: uienpoeder voegt een zoete en hartige smaak toe.
 7. Kaneel: geeft de mix wat warmte.

In veel commerciële kruidenmixen (zo ook gyroskruiden) zit vaak heel veel zout. Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten van de kruidenmix lekker goedkoop blijven, maar voor de smaak van je gyroskruiden doet het meestal niet veel goed. Gelukkig heb je dat nu helemaal zelf in de hand. 

Gyroskruiden

Gyroskruiden, die maak je het lekkerste gewoon zelf. Even de juiste kruiden bij elkaar scheppen en je kan het meerdere keren gebruiken om gyros te kruiden voor in je pitabroodjes. Kip, varken, lam of zelfs rund: deze Griekse kruidenmix smaak eigenlijk overal lekker bij!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 1 minuut
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 2 minuten

Kookgerei

 • maatlepels

Ingrediënten

 • 2 theelepels gedroogde oregano
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • 1 theelepel paprikapoeder (zoet)
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 0.5 theelepel gemalen zwarte peper
 • 0.5 theelepel kaneel
 • 0.25 theelepel nootmuskaat

Optioneel

 • 0.5 theelepel zout
 • 0.25 theelepel cayennepeper

Instructies

 • Meet alle ingrediënten goed af en schep door elkaar. Als je een goed afsluitend potje hebt, kun je alles ook heel goed door elkaar schudden! Easy peasy!
  2 theelepels gedroogde oregano, 1 theelepel gedroogde tijm, 1 theelepel paprikapoeder (zoet), 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel uienpoeder, 0.5 theelepel gemalen zwarte peper, 0.5 theelepel zout

Notities

Dit recept voor gyroskruiden is voldoende voor meerdere porties, maar de exacte hoeveelheid zal afhangen van hoeveel je per keer gebruikt en hoeveel vlees je wilt kruiden. Over het algemeen kun je verwachten dat deze hoeveelheid gyroskruidenmix genoeg is voor ongeveer 4 tot 6 porties, afhankelijk van je persoonlijke smaakvoorkeur en de hoeveelheid vlees die je kruidt.
Auteur: Mariska
Gang: kruidenmix
Keuken: Grieks
Trefwoord: kruidenmix

Pin deze Gyroskruiden!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Griekse Gyroskruiden

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close