Hartige Banketstaaf met Kipgehakt

Deel met vrienden en familie

Een banketstaaf mag niet ontbreken tijdens de feestdagen. Ik ben zelf helemaal fan van een hartige banketstaaf en deze vandaag is met kipgehakt! Wij brengen de banketstaaf deze keer op smaak met Indonesische smaakmakers, maar je kunt natuurlijk naar hartelust variëren. Kipgehakt is daar echt ideaal voor. Uiteraard kun je in plaats van een hartige banketstaaf met dit recept net zo makkelijk een letter of krans maken! Alles blijft hetzelfde, behalve de vorm dan natuurlijk.

Hartige Banketstaaf met Kipgehakt

Bladerdeeg en gehakt, wie is er nou niet gek op die combinatie? Het makkelijkste maak je deze staaf met behulp van bladerdeeg op een rol. Deze vind je niet in de diepvries, maar in koeling van de supermarkt. Kun je geen rol bladerdeeg bemachtigen, maar heb je alleen bevroren, vierkante plakjes? Geen zorgen. Je kunt dit op twee manieren oplossen. De eenvoudigste (hoewel niet de meest elegante) is om de plakjes iets overlappend naast elkaar te leggen en met je vingers stevig op elkaar te drukken. Een andere optie is om een werkblad lichtjes met bloem te bestrooien en alle plakjes gestapeld op elkaar te leggen (wel even het plastic verwijderen ;)). Druk ze goed aan en rol dit met een deegroller uit tot een rechthoekige lap. Banketstaaf met kippengehakt Hartige banketstaaf met kipgehakt in plakken gesneden

Variëren met smaakmakers

Zelf ben ik deze keer gegaan voor de smaakmakers die veel voorkomen in de Indonesische keuken. Andere lekkere combinaties zijn:

  • Knoflook, gember, gochujang en lente-ui
  • Ui, oregano, mosterd en Worcestershire-saus
  • Chorzio, paprika, komijn en jalapeño
  • Feta, olijven en oregano

Hartige Banketstaaf met Kipgehakt

Een banketstaaf mag niet ontbreken tijdens de feestdagen. Ik ben zelf helemaal fan van een hartige banketstaaf en deze vandaag is met kipgehakt! Wij brengen de banketstaaf deze keer op smaak met Indonesische smaakmakers, maar je kunt natuurlijk naar hartelust variëren. Kipgehakt is daar echt ideaal voor.
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 250 gr kipgehakt ongekruid
  • 2 stuks ei
  • 1 lente-ui fijngesneden
  • 1 handje paneermeel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel gember verse, geraspt
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 theelepel sambal naar smaak
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 0.5 theelepel gemalen koriander
  • 0.25 theelepel kurkuma
  • 1 snuf zout
  • 1 snuf peper
  • 1 rol bladerdeeg ongeveer 270 gr
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Meng de smaakmakers door het kipgehakt heen. Voeg slechts 1 ei toe aan je gehakt.
    250 gr kipgehakt, 2 stuks ei, 1 lente-ui, 1 teentje knoflook, 1 theelepel gember, 1 eetlepel ketjap, 1 theelepel sambal, 1 theelepel gemalen komijn, 0.5 theelepel gemalen koriander, 0.25 theelepel kurkuma, 1 snuf zout, 1 snuf peper
  • Voeg beetje bij beetje paneermeel toe, tot je een stevig mengsel hebt, net als bij het maken van gehaktballen. Als je tijd hebt, verpak het vlees dan goed en laat het een paar uur of zelfs een nacht lekker intrekken in de koelkast.
    1 handje paneermeel
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bedek een bakplaat met een stuk bakpapier.
  • Maak een lange rol van het gehakt en plaats deze in de lengte op je bladerdeeg. Laat een beetje ruimte over aan de uiteinden. Rol het deeg op zodat al het gehakt is bedekt en een beetje overlapt.
    1 rol bladerdeeg
  • Snijd het overtollige bladerdeeg weg, dit gaat heel makkelijk met een pizzasnijder. Je zult nu misschien zien dat je rol niet helemaal mooi rond is. Je kun nu zachtjes rollen, zoals je vroeger vast wel gedaan hebt met klei om hem langzaam ronder te makken. Dit helpt ook met het verdelen van het gehakt, mocht dat niet helemaal netjes gelukt zijn.
  • Knijp de uiteinden dicht en vouw netjes onder de rol.
  • Plaats de rol op de bakplaat met de naad naar beneden.
  • Kwast in met wat losgeklopt ei, bestrooi met sesamzaadjes en bak in 25 tot 30 minuten mooi goudbruin.
    sesamzaadjes

Notities

Kun je geen rol bladerdeeg bemachtigen, maar heb je alleen bevroren vierkante plakjes? Geen zorgen. Je kunt dit op twee manieren oplossen. De eenvoudigste (hoewel niet de meest elegante) is om de plakjes iets overlappend naast elkaar te leggen en met je vingers stevig op elkaar te drukken. Een andere optie is om een werkblad lichtjes met bloem te bestrooien en alle plakjes gestapeld op elkaar te leggen (wel even het plastic verwijderen ;)). Druk ze goed aan en rol dit met een deegroller uit tot een rechthoekige lap.
Auteur: Mariska
Gang: hapje, Snack
Keuken: fushion, Nederlands, Westers
Trefwoord: bladerdeeg, kerst, kerst recept

Pin dit recept voor een Hartige Banketstaaf met Kipgehakt!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan een foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden. Hartige banketstaaf met kipgehakt in plakken gesneden

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close