Koolhydraatarme courgette pannenkoekjes (hartig)

Deel met vrienden en familie

Maak met deze hartige courgette pannenkoekjes een feest van je maaltijd! Past helemaal binnen een koolhydraatarm en/of glutenvrij dieet, maar daarbuiten zijn ze ook gewoon heerlijk! Deze groentepannenkoeken zijn ideaal om een (extra) portie groente binnen te krijgen, zowel voor groot áls klein. Zeg nou zelf, zo’n stapeltje pannenkoeken ziet er toch een stuk gezelliger uit dan een standaard AVG-tje of stamppot?

Koolhydraatarme courgette pannenkoekjes

Vaak krijg ik bij dit recept de vraag wat je hier dan bij kunt eten. Heel simpel, alles wat je normaal gesproken ook zou eten bij aardappelen of andere hartige pannenkoeken. Denk bijvoorbeeld aan gekruide worstjes en gegrilde asperges of  een lekkere artisjoksalade. Selderijsalade doet het ook erg goed bij deze pannenkoekjes.

Houd je meer van bloemkool, dan van courgette? Probeer dan eens de heerlijke bloemkooltortilla’s, die bijna niet te onderscheiden zijn van het echte werk (recept). Wist je dat we ook een compleet zomers koolhydraatarm weekmenu online hebben staan?

Variaties

Met dit recept kun je heel makkelijk variëren door verschillende kruiden toe te voegen. Mijn favoriet is vadouvankruiden, met daarbij een stukje gegrilde vis en citroen aioli. De kruidenmix ‘Knoflooksletten‘ is een kruidenmix van Green Gypsy Spices met onder andere knoflook, zeezout, oregano, tijm en paprika en dat combineert ook heel lekker met dit recept. 

Koolhydraatarme courgette pannenkoekjes

Maak met deze hartige courgette pannenkoekjes een feest van je maaltijd! Past helemaal binnen een koolhydraatarm en/of glutenvrij dieet, maar daarbuiten zijn ze ook gewoon heerlijk! Deze groentepannenkoeken zijn ideaal om een (extra) portie groente binnen te krijgen, zowel voor groot áls klein. Zeg nou zelf, zo'n stapeltje pannenkoeken ziet er toch een stuk gezelliger uit dan een standaard AVG-tje of stamppot?
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min

Kookgerei

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 4 middelgrote  eieren
  • zout
  • olie of boter
  • geraspte kaas optioneel

Instructies

  • Bedek een vergiet met een schone theedoek. Was de courgette goed, droog hem af en rasp hem grof boven de vergiet.
    1 courgette
  • Besprenkel de geraspte courgette met wat zout. Als je de tijd hebt, laat het dan ongeveer een kwartiertje zo staan.
    zout
  • Sluit de theedoek om de courgette heen en knijp en wring er zoveel mogelijk vocht uit. Echt flink wringen: hoe meer vocht eruit, hoe beter!
  • Klop de eieren los in een grote kom en roer hier de courgette doorheen. Je ‘beslag’ is nu klaar.
    4 middelgrote  eieren
  • Verwarm een koekenpan met een klein beetje olie of boter en bak hier je courgette pannenkoekjes in. Ongeveer vier minuten aan de ene kant en één à twee aan de andere kant. Ik maak het liefst meerdere kleine pannenkoekjes, dan kun je niet alleen een schattig stapeltje maken, ze draaien ook makkelijker om!
    olie of boter, geraspte kaas
Auteur: Mariska
calorieën: 20kcal
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Westers
Trefwoord: courgette, koolhydraatarm

Nutrition

Calorieën: 20kcal | Carbohydrates: 3g | Protein: 1g | Fat: 1g | Saturated Fat: 0.1g | Polyunsaturated Fat: 0.1g | Monounsaturated Fat: 0.1g | Cholesterol: 7mg | Sodium: 11mg | Potassium: 259mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 207IU | Vitamin C: 18mg | Calcium: 17mg | Iron: 0.4mg

Pin deze Hartige courgette pannenkoekjes!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Wat ligt er voor dipsaus boven op?

    1. Citroen-mayonaise. Je kunt kant en klaar kopen in de supermarkt, maar ik maak het liever zelf. Gewoon wat mayo mengen met citroenrasp en eventueel wat knoflook.

  2. Caroline Steenwijk says:

    O dat lijk me zeker heerlijk! Dank je wel.

  3. Hoe en Hoelang kun je ze het beste bewaren?

    1. In de koelkast goed verpakt in plastic folie, ik denk maximaal twee dagen. Zelf vind ik ze alleen vers het lekkerste.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close