Hasselback aardappel met truffelboter

Deel met vrienden en familie

Hasselback aardappels hebben echt een luxe uitstraling door al hun mooie laagjes, maar hoe kunnen we het nog luxer maken? Met truffelboter! Yes, easy does it. Als je nog een stapje verder wilt gaan, doe je er ook nog een goede, fijngeraspte schep Parmezaanse kaas bij. Voor je het weet staat er een heus aardappelfeestjes op je te wachten!

Hasselback aardappel

Hasselback, wat is dat en waarom heten deze aardappels zo? De naam Hasselback komt van een restaurant in Stockholm (Zweden), genaamd Hasselbacken, waar het recept voor Hasselback aardappelen voor het eerst werd geïntroduceerd in de jaren ’40. We hebben dus te maken met een echte klassieker. Deze techniek van dunne sneetjes maken ziet er indrukwekkend uit, maar is verrassend eenvoudig te doen. Hasselback aardappels zijn niet eens door de hoofdchef van het restaurant ontdekt, maar door een van de stagiairs (Leif Eliasson)!

Begonnen met aardappel wordt de Hasselback techniek inmiddels bij allerlei soorten groenten (bijvoorbeeld courgette) en zelfs vlees toegepast! 

Hasselback potatoes

Feestelijke aardappels

Deze Hasselback aardappels zien er heerlijk feestelijk uit met al haar laagjes, de truffel maakt het feest helemaal compleet. Maar goed, verse truffel is duur en lastig aan te komen, en daarom is truffelboter een heerlijke, betaalbare optie. Ben je echt fan van feestelijke aardappels, probeer dan ook eens onze:

Ben je op zoek naar meer feestelijke recepten? Bekijk dan ook zeker onze pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2022, waar je recepten vindt voor alle gangen van je feestmaal en zelfs kant-en-klare menu’s.

Hasselback aardappels met truffelboter

Hasselback aardappels hebben echt een luxe uitstraling door al hun mooie laagjes, maar hoe kunnen we het nog luxer maken? Met truffelboter! Yes, easy does it. Als je nog een stapje verder wilt gaan, doe je er ook nog een goede, fijngeraspte schep Parmezaanse kaas bij. Voor je het weet staat er een heus aardappelfeestjes op je te wachten!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 8 aardappels
  • 0.5 eetlepel olie
  • 100 gr truffelboter
  • 2 handjes Parmezaanse kaas fijn geraspt
  • zout

Optioneel

  • verse kruiden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (180 voor hete lucht) en vet je ovenschaal in met een dun laagje olie.
    0.5 eetlepel olie
  • Was de aardappel grondig en droog ze af. Let ze op een snijplank met aan beide kanten houten chopsticks of pollepels, zo rollen ze niet weg en snijd je de aardappel niet helemaal door! Snijd dunne plakjes.
  • Smelt de truffelboter en smeer de aardappels er mee in. Let op, je hebt straks ook nog truffelboter nodig. Probeer ook tussen de schijfjes te komen. Plaats in de ovenschaal en bestrooi met een beetje zout.
  • Rooster in het midden van de oven tot de aardappels gaar zijn, ongeveer 60 minuten. Smeer elke 20 minuten in met een nieuwe laag truffelboter.
  • Bestrooi met kaas en plaats nog even terug in de oven, tot de kaas gesmolten is.

Optioneel

  • Besprenkel de Hasselback aardappels met verse kruiden, zoals dragon of peterselie.
    verse kruiden
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Europees, zweeds
Trefwoord: aardappel, kerst bijgerecht

Pin dit recept voor Hasselback aardappel met truffelboter!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Hasselback aardappel met truffelboter en parmezaan

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close