Havermelk recept: makkelijk en goedkoop

Deel met vrienden en familie

Met dit havermelk recept maak jij makkelijk en snel zelf havermelk. Dat zou tussen de 2,99 en 1,60 per liter schelen en is ook nog eens leuk om te maken.

zelf havermelk maken

Havermelk of Haverdrank?

Beide namen beschrijven hetzelfde product. Alleen is ‘melk’ een beschermde term en mag alleen voor koeienmelk gebruikt worden. Tja, je zal maar in de war raken hè? Je zult dus zien dat in de supermarkten het als haverdrank/drink aangeduid wordt, maar dat het in de volksmond gewoon havermelk wordt genoemd.

Waarom is havermelk zo duur?

Om eerlijk te zijn weet ik het niet, waarschijnlijk wordt er aardig aan verdiend. De naturel versies van de haverdrank bevatten, net zoals de zelf gemaakte, alleen water en havermout. Soms zitten er nog wat extra’s in om het langer houdbaar te houden in de winkel. Sommige merken voegen extra vitaminen toe, zelf heb ik dit eigenlijk liever niet. Natuurlijk komt er ook nog verpakking en marketing om de hoek kijken, maar verklaart dat echt het grote prijsverschil?

prijs havermelk

Ik heb zelf even gekeken naar de prijzen van verschillende haverdranken in de supermarkt:

Oatly: € 2,09
Alpro: € 2,09
Innocent: € 3,19
Huismerk: € 1,89

1 liter zelfgemaakte havermelk kostte mij € 0,22.

(De prijzen zijn literprijzen van de naturel versies en zijn allemaal bij een supermarkt bekeken, zowel van de melk als de havermout. Het kan dus zijn dat je nog goedkoper uit kunt zijn. De gebruikte havermout is biologisch, gezien veel van de pakken haverdrank dit ook aangeven te gebruiken).

Ingrediënten Havermelk recept

100 gr havermout
1000 ml water

Overige benodigdheden: Een goede blender/staafmixer/Nutribullet, een schone theedoek, kaasdoek of speciale notenmelkdoek

Bereiding

 1. Doe de havermout bij het koude water.
 2. Vermaal de havermout, tot deze helemaal klein is; het lijkt alsof de havermout helemaal oplost. Dit duurt zo 30 – 45 seconden.
 3. Leg de schone doek in een zeef boven een kom. Giet het mengsel er bovenop en wring de doek helemaal uit.
 4. Breng eventueel op smaak met vanille extract, zout of bijvoorbeeld agave siroop.

Bewaar je havermelk maximaal 5 dagen in de koelkast.

Je kunt je havermelk ook, net zoals alle soorten melk, aanzoeten met dadels. Ik zou voor maximaal één grote dadel per liter gaan en deze eerst fijnmalen, voordat je de havermout en het water toevoegt.

Zelf laat ik de havermelk ongezoet en gebruik ik het bijvoorbeeld in een ijskoffie.

Extra tips om te zorgen dat je havermelk niet slijmerig wordt:

 • Gebruik koud water
 • Week de havermout niet van tevoren
 • Mix niet te lang, 45 seconden is echt de maximale tijd
 • Zorg dat je alles klaar hebt staan zodat je snel kunt werken
 • Bewaar je havermelk in de koelkast

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Ineke Meeuwis says:

  Ik heb ooit in een van je Posts gelezen over je Nutribullet, een uitgebreid artikel was dat. Kan het niet meer terugvinden.
  Bij welk recept was dat? Ik heb het bewaard, maar waar…?
  Groetjes, Ineke.

  1. Hmmm dat zou in een recept geweest moeten zijn denk ik, maar ik kan het zelf ook niet zo snel terug vinden. Ik tip hem wel regelmatig omdat ik er zelf zo tevreden mee ben. Je mag ook gewoon hier je vragen stellen.

   Zelf vind ik hem heel fijn omdat hij fijner pureert dan mijn staafmixer en makkelijker schoon te maken is dan mijn keukenmachine.

 2. Kan je deze ook opwarmen om bv witte saus mee te maken !

  1. Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd, maar ik zie absoluut geen reden waarom niet. Heb wel vaker witte saus gemaakt met alternatieve melk en dat werkte altijd goed.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close