Hawaii BBQ spiesjes met kip, ananas en spek! Deze BBQ spiesjes hebben het allemaal: ze zijn sappig, hartig, een tikje zoet en een klein beetje fris-zuur.
Al vrij jong was ik dol op twee dingen: eten en fikkie stoken. Het zal je dus niet verbazen dat zodra er gebarbecued werd, ik er met mijn neus bovenop stond. Ondanks het feit dat ik inmiddels in een appartement woon, barbecue ik nog steeds regelmatig. Bij ouders of vrienden in de tuin, of gewoon op mijn eigen balkon.
Als echte foodie beperk ik mij natuurlijk niet tot het verpakte ‘barbecue vlees’ van de supermarkt. Wat dacht je van heerlijke pulled pork, spareribs die zowat van hun botjes af vallen, heerlijke vispakketjes en gegrilde paksoi (serieus, probeer dit!). Zelfs pizza wordt bereid op de barbecue.
Hawaii BBQ spiesjes met kip, ananas en spek!
Ik weet het, de combinatie kip en ananas is een gevoelig onderwerp. Volgens sommigen zou je fruit en vlees helemaal niet moeten combineren. Zonder de ananas is dit recept alleen ‘zoet’ (van de kip met BBQ-saus) en ‘zout’ (van het spek), maar het mist dan echt nog wat, namelijk ‘zuur’. De ananas zorgt voor de frisheid en dat tikje zuur wat deze spiesjes perfect maken. Gebruik wel verse ananas en geen ananas op siroop uit blik, want dan voeg je alleen maar nog meer zoet toe.
Goed, ik moest dit recept natuurlijk uitproberen op iemand die tegen deze combinatie is en zijn reacties was duidelijk: ‘Ik hou eigenlijk niet van fruit en vlees, maar dit is echt lekker’. Duidelijk dus!
Niet te heet grillen
Of je nou een kleine elektrische barbecue gebruikt, zo’n prachtige grote Green Egg (die hier trouwens heel erg op de wishlist staat!) of een OFYR, deze Hawaii BBQ spiesjes wil je niet te heet grillen. Je wilt dat de kippendijen de kans krijgen om lekker gaar en mals te worden, de spek knapperig wordt en de marinade karameliseert. Is je barbecue toch te heet, dan is de kans groot dat de buitenkant verbrandt, terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
Met een elektrische barbecue regel je dit met een knop, maar met een barbecue op kolen werkt dat net even anders. Zorg dus dat je kolen niet te heet zijn en zorg voor wat verschillende zones qua temperatuur (door je kolen bijvoorbeeld wat naar een kant te schuiven), zodat je wat speelruimte voor je spiesjes hebt.
Pin deze Hawaii BBQ spiesjes met kip!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.