Hawaii BBQ spiesjes met kip, ananas en spek!

Deel met vrienden en familie

Hawaii BBQ spiesjes met kip, ananas en spek! Deze BBQ spiesjes hebben het allemaal: ze zijn sappig, hartig, een tikje zoet en een klein beetje fris-zuur.

Al vrij jong was ik dol op twee dingen: eten en fikkie stoken. Het zal je dus niet verbazen dat zodra er gebarbecued werd, ik er met mijn neus bovenop stond. Ondanks het feit dat ik inmiddels in een appartement woon, barbecue ik nog steeds regelmatig. Bij ouders of vrienden in de tuin, of gewoon op mijn eigen balkon.

Als echte foodie beperk ik mij natuurlijk niet tot het verpakte ‘barbecue vlees’ van de supermarkt. Wat dacht je van heerlijke pulled pork, spareribs die zowat van hun botjes af vallen, heerlijke vispakketjes en gegrilde paksoi (serieus, probeer dit!). Zelfs pizza wordt bereid op de barbecue.

Hawaii BBQ spiesjes met kip ananas bacon

Hawaii BBQ spiesjes met kip, ananas en spek!

Ik weet het, de combinatie kip en ananas is een gevoelig onderwerp. Volgens sommigen zou je fruit en vlees helemaal niet moeten combineren. Zonder de ananas is dit recept alleen ‘zoet’ (van de kip met BBQ-saus) en ‘zout’ (van het spek), maar het mist dan echt nog wat, namelijk ‘zuur’. De ananas zorgt voor de frisheid en dat tikje zuur wat deze spiesjes perfect maken. Gebruik wel verse ananas en geen ananas op siroop uit blik, want dan voeg je alleen maar nog meer zoet toe.

Goed, ik moest dit recept natuurlijk uitproberen op iemand die tegen deze combinatie is en zijn reacties was duidelijk: ‘Ik hou eigenlijk niet van fruit en vlees, maar dit is echt lekker’. Duidelijk dus!

kip ananas BBQ spiesjes

Niet te heet grillen

Of je nou een kleine elektrische barbecue gebruikt, zo’n prachtige grote Green Egg (die hier trouwens heel erg op de wishlist staat!) of een OFYR, deze Hawaii BBQ spiesjes wil je niet te heet grillen. Je wilt dat de kippendijen de kans krijgen om lekker gaar en mals te worden, de spek knapperig wordt en de marinade karameliseert. Is je barbecue toch te heet, dan is de kans groot dat de buitenkant verbrandt, terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

Met een elektrische barbecue regel je dit met een knop, maar met een barbecue op kolen werkt dat net even anders. Zorg dus dat je kolen niet te heet zijn en zorg voor wat verschillende zones qua temperatuur (door je kolen bijvoorbeeld wat naar een kant te schuiven), zodat je wat speelruimte voor je spiesjes hebt.

Hawaii BBQ spiesjes met kip, ananas en spek

Hawaii BBQ spiesjes met kip, ananas en spek! Deze BBQ spiesjes hebben het allemaal: ze zijn sappig, hartig, een tikje zoet en een klein beetje fris-zuur.
Porties 6 spiesjes
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
marineren 15 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

  • BBQ of grill
  • satéprikkers

Ingrediënten

  • 4 kippendijen
  • 3 eetlepels BBQ saus
  • 350 gr ananas
  • 1 blok zuurkool spek (die van mij was 270 gram)
  • olie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Snijd de kippendijen in stukken, besprenkel met een klein beetje zout en roer de BBQ saus er doorheen. Laat dit minimaal 15 minuten marineren.
  • Neem je blok met spek en snijd deze in blokjes. Als er een dikke laag met alleen vet bovenop zit, dan kun je dat een beetje wegsnijden.
  • Prik alles op je spiesjes. Ik ging voor ananas > kip > spek> kip > ananas
  • Vet de grill licht in met een klein beetje olie. Doe dit met een kwast of met een stukje keukenrol.
  • Gril de spiesjes mooi goudbruin en gaar. Liever niet te heet, zodat de kip lekker gaar kan worden en niet verbrandt.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: American, bbq
Trefwoord: ananas, bbq, kip, spiesjes

Pin deze Hawaii BBQ spiesjes met kip!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Hawaii BBQ spiesjes ananas

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close