Heerlijke echte Griekse Tzatziki

Heerlijke Griekse tzatziki is romig, vol van smaak, maar ook fris. De knoflook overheerst niet. Je zult voor dit recept iets meer geduld moeten hebben dan je gewend bent van een super snelle tzatziki, maar dat is het helemaal waard.
Naast heerlijk gegrilde vis of gegrild vlees is tzatziki toch wel één van de eerste gerechten waaraan ik denk als het over de Griekse keuken gaat. Dit iconische bijgerecht met geraspte komkommer en yoghurt doet het altijd goed. Grieken eten er waarschijnlijk flatbread of pita’s bij, maar ik vind stiekem naan het allerlekkerste om in mijn tzatziki te dippen.

Natuurlijk gebruik je voor dit recept dikke Griekse yoghurt. Kun je net als ik niet zo goed tegen lactose of eet je vegan? Dan kan ik je de tip geven om ongezoete kokosyoghurt te gebruiken. Wees gerust, het zal niet naar kokos smaken, maar wel die heerlijke dikke structuur hebben. Ik heb meestal het huismerk van Albert Heijn, maar KoKo die bij de Jumbo wordt verkocht is ook lekker dik.

De beste tzatziki

De beste tzatziki krijg je met geduld. Je hoeft niet veel extra werk te doen om een betere tzatziki te krijgen, maar je moet wel meer geduld hebben. Door de knoflook en de yoghurt een nachtje met elkaar door te laten brengen, trekken de smaken niet alleen goed in, het haalt ook de scherpte van de knoflook af. Daarnaast is het belangrijk om de komkommer goed te laten uitlekken, zodat je tzatziki niet te waterig wordt en smaak verliest. Iets sneller kan het gaan als je de zaadlijsten van de komkommer verwijderd en met de hand het vocht er uit drukt in een zeef of een kaasdoek.

Griekse Tzatziki

Heerlijke Griekse tzatziki is romig, vol van smaak, maar ook fris. De knoflook overheerst niet. Je zult voor dit recept iets meer geduld moeten hebben dan je gewend ben van een super snelle tzatziki, maar het is het wachten helemaal waard.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 10 min

Ingrediënten

  • 0.5 komkommer
  • 300 gr dikke yoghurt
  • 1 eetlepel Griekse olijfolie
  • 1 theelepel witte wijn azijn
  • 1 snufje zout

Optionele kruiden

  • zoals, dille, munt of peterselie

Instructies

  • Snijd de komkommer doormidden en verwijder de zaadlijsten. Rasp met een grove rasp, bijvoorbeeld een Microplane, en laat in de koelkast uitlekken in een zeefje met een kom eronder.
  • Snijd de knoflook fijn. Liever niet met de pers, dan wordt de knoflook te scherp. Meng dit door de yoghurt samen met een snufje zout, olijfolie en witte wijn azijn. Dek af en laat lekker een nachtje in de koelkast rusten (of minimaal 6 uur).
  • Roer de komkommer door de yoghurt en voeg eventueel verse kruiden toe.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Grieks, Mediterranean
Trefwoord: bijgerecht, komkommer, yoghurt

Pin dit recept!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Griekse Tzatziki pin

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close