Heerlijke rode linzen dahl

Deel met vrienden en familie

Heerlijke rode linzen dahl: kruidig en fris te gelijk. Perfect recept voor zowel de zomer, als winter. Dahl (ook wel gespeld als ‘dhal’, ‘dal’ of ‘daal’) is een Indiase stoofschotel, gemaakt met gedroogde rode linzen. Dan denk je vast dat het lang op moet staan of dat je de linzen een dag van tevoren moet weken. Niet wegklikken nog, want dit is helemaal niet het geval! De gedroogde linzen kunnen meteen de pan in, oké wel eerst even wassen, en het hele gerecht neemt niet meer dan 30 minuten in beslag!

Mooie pan hè? Dat is mijn nieuwste Creuset pan. Toen ik hem kocht kreeg ik de vraag waar ik hem voor zou gebruiken. Nou, voor bijvoorbeeld Dahl dus! Daarnaast gelukkig ook voor heel veel andere recepten, voornamelijk pastarecepten, waarbij de pasta op het einde lekker door de saus moet worden geroerd. Dus mocht je nog een excuus zoeken voor een nieuwe pan, hier is ie!

Wat eet je bij rode linzen dahl

Lekker met rijst, naan of chapaties, maar ook zo kan je het eten als volledige maaltijd. 

 

Heerlijke rode linzen dahl

Heerlijke rode linzen dahl: kruidig en fris te gelijk. Perfect recept voor zowel de zomer, als winter. Dahl (ook wel gespeld als ‘dhal’, ‘dal’ of ‘daal’) is een Indiase stoofschotel, gemaakt met gedroogde rode linzen. Dan denk je vast dat het lang op moet staan of dat je de linzen een dag van tevoren moet weken. Niet wegklikken nog, want dit is helemaal niet het geval! De gedroogde linzen kunnen meteen de pan in, oké wel eerst even wassen, en het hele gerecht neemt niet meer dan 30 minuten in beslag!
Porties 5 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 250 gr rode linzen gedroogd
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 ui
  • 1 duim gember
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel kurkuma
  • 0.5 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel garam masala Indiase
  • chilipoeder naar smaak
  • 300-400 ml kokosmelk
  • 390 gr tomatenblokjes
  • 400 gr jonge velderwtjes

Instructies

  • Was de linzen goed. Ik ben deze stap wel eens vergeten en had meteen troebel water. Zet op met schoon water en het bouillonblokje en breng aan de kook. Laat 10 minuten zacht koken en ga ondertussen verder met de rest.
    250 gr rode linzen, 1 blokje groentebouillon
  • Snipper je ui, rasp je gember en pers de teentjes knoflook. Fruit dit samen in een ruime pan aan met een scheut olie.
    1 ui, 1 duim gember, 3 teentjes knoflook
  • Als de linzen bijna klaar zijn, voeg je aan de pan met uien de kruiden toe en bak je deze nog zo’n 2 minuten mee.
    1 theelepel kurkuma, 0.5 theelepel kaneelpoeder, 1 theelepel gemalen komijn, 1 eetlepel garam masala, chilipoeder
  • Voeg tomatenblokjes en kokosmelk toe. Ik begin met 300 ml kokosmelk en kijk op het eind of ik de dahl dunner wil hebben.
    390 gr tomatenblokjes, 300-400 ml kokosmelk
  • Giet de linzen af en doe deze in de pan erbij. Roer door en laat het geheel 10 minuten pruttelen.
    250 gr rode linzen
  • Nu kun je ervoor kiezen om de dahl te pureren, maar zelf hou ik ervan als mijn dahl wat structuur heeft en doe dat niet. Wil je een meer soeperige dahl, dan is nu het moment om de staafmixer erbij te pakken.
  • Haal de velderwtjes uit de vriezer en roer deze door de warme dahl heen; verwarm een minuut mee. Ze hoeven alleen op te warmen.
    400 gr jonge velderwtjes

Notities

Voor een meer winterse smaak verdubbel je de hoeveelheid kaneel.
Auteur: Mariska
calorieën: 424kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Indiaas
Trefwoord: Instant pot vegan, linzen, stoofpot, vegetarisch

Nutrition

Calorieën: 424kcal | Carbohydrates: 54g | Protein: 20g | Fat: 16g | Saturated Fat: 13g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 1g | Sodium: 156mg | Potassium: 1115mg | Fiber: 23g | Sugar: 12g | Vitamin A: 805IU | Vitamin C: 45mg | Calcium: 97mg | Iron: 7mg

 

Pin deze Rode linzen dahl!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Rode linzen dahl pin

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. heb dit vandaag gemaakt, ik heb er nog een rode paprika, himalaya zout en currypoeder aan toegevoegd. Dit was de eerste keer dat ik dahl at en het was zeer lekker, ik ga dit zeker vaker maken. Dankje voor het recept :o)

    1. Mariska Author says:

      Dankjewel Tanja, leuk om te lezen dat je zo genoten hebt van het gerecht 🙂

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close