Heerlijke rode linzen dahl

Heerlijke rode linzen dahl: kruidig en fris te gelijk. Perfect recept voor zowel de zomer, als winter. Dahl (ook wel gespeld als ‘dhal’, ‘dal’ of ‘daal’) is een Indiase stoofschotel, gemaakt met gedroogde rode linzen. Dan denk je vast dat het lang op moet staan of dat je de linzen een dag van tevoren moet weken. Niet wegklikken nog, want dit is helemaal niet het geval! De gedroogde linzen kunnen meteen de pan in, oké wel eerst even wassen, en het hele gerecht neemt niet meer dan 30 minuten in beslag!

Mooie pan hè? Dat is mijn nieuwste Creuset pan. Toen ik hem kocht kreeg ik de vraag waar ik hem voor zou gebruiken. Nou, voor bijvoorbeeld Dahl dus! Daarnaast gelukkig ook voor heel veel andere recepten, voornamelijk pastarecepten, waarbij de pasta op het einde lekker door de saus moet worden geroerd. Dus mocht je nog een excuus zoeken voor een nieuwe pan, hier is ie!

Rode linzen Dahl

Ingrediënten rode linzen dahl

voor vier tot zes personen

250 gr rode linzen (gedroogd)
1 blokje groentebouillon
1 normale ui
1 duim gember
3 teentjes knoflook
1 theelepel kurkuma
0.5 theelepel kaneel (voor een meer winterse smaak gebruik je een hele theelepel)
1 theelepel gemalen komijn
1 eetlepel garam masala
 (let op, Indiase, niet Surinaamse!)
chilipoeder naar smaak
300 – 400 ml kokosmelk
390 gr tomatenblokjes

400 gr jonge velderwtjes uit de diepvries

Lekker met rijst, naan of chapaties

Bereiding

  1. Was de linzen goed. Ik ben deze stap wel eens vergeten en had meteen troebel water. Zet op met schoon water en het bouillonblokje en breng aan de kook. Laat 10 minuten zacht koken en ga ondertussen verder met de rest.
  2. Snipper je ui, rasp je gember en pers de teentjes knoflook. Fruit dit samen in een ruime pan aan met een scheut olie. Als de linzen bijna klaar zijn, voeg je aan de pan met uien de kruiden toe en bak je deze nog zo’n 2 minuten mee. Voeg tomatenblokjes en kokosmelk toe. Ik begin met 300 ml kokosmelk en kijk op het eind of ik de dahl dunner wil hebben.
  3. Giet de linzen af en doe deze in de pan erbij. Roer door en laat het geheel 10 minuten pruttelen.
  4. Nu kun je ervoor kiezen om de dahl te pureren, maar zelf hou ik ervan als mijn dahl wat structuur heeft en doe dat niet. Wil je een meer soeperige dahl, dan is nu het moment om de staafmixer erbij te pakken.
  5. Haal de velderwtjes uit de vriezer en roer deze door de warme dahl heen; verwarm een minuut mee. Ze hoeven alleen op te warmen.

En klaar is je dahl alweer, best simpel toch?

Pin deze Rode linzen dahl!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Rode linzen dahl pin

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close