Heerlijke sticky Char Siu gehaktballetjes

Heerlijke, plakkerige Chinese Char Siu gehaktballetjes. Char siu is een hartige honing-sojasaus uit de Kantonese keuken. Het is plakkerig op de goede manier: zoet, maar ook hartig. Vaak wordt de saus gebruikt in combinatie met geroosterd varkensvlees, maar wij maken het onszelf heel makkelijk met lekkere sappige gehaktballetjes. Super lekker als maaltijd met noedels of rijst, maar ook gewoon zo, als borrelhapje.

Char Siu gehaktballetjes met rijst

Char Siu gehaktballetjes met twee soorten gehakt

Voor het lekkerste resultaat voor deze balletjes maak ik gebruik van een combinatie van varkensgehakt en kippengehakt. Dit klinkt misschien als een gekke combinatie, maar in Zuid Oost Azie komt deze combinatie vaker voor. Varkensgehakt wordt zelfs succesvol gecombineerd met garnalen.  In dit recept voegt het varkensgehakt vettigheid toe, terwijl de het kippengehakt het licht houdt. Dit resulteert in heerlijke sappige balletjes.  Andere combinaties die goed werken:

  • Kip & Half-om-Half gehakt
  • Kip & Kalfsgehakt

Char Siu gehaktballetjes

Waar koop je Char Siu saus?

Char Siu saus is te koop in de meeste toko’s en tegenwoordig zelfs ook bij de grotere supermarkten. Je kunt het vaak vinden in het Aziatische schap in de buurt van de woksauzen, ketjap en soja en zit altijd in een glazen pot. Ik gebruik de saus van Lee Kum Kee een zeer bekend merk uit Azie.

Sticky Chinese Char Siu gehaktballetjes

Heerlijke, plakkerige Chinese Char Siu gehaktballetjes. Char siu is een hartige honing-sojasaus uit de Kantonese keuken. Het is plakkerig op de goede manier: zoet, maar ook hartig. Vaak wordt de saus gebruikt in combinatie met geroosterd varkensvlees, maar wij maken het onszelf heel makkelijk met lekkere sappige gehaktballetjes. Super lekker als maaltijd met noedels of rijst, maar ook gewoon zo, als borrelhapje.
Porties 20 balletjes
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 25 min

Ingrediënten

  • 300 gr kippengehakt
  • 300 gr varkensgehakt zie notitie voor alternatief
  • 1 lente ui fijn gesneden
  • 50 gr geraspte wortel fijn geraspt
  • 2 eetlepels char siu saus
  • 1 eetlepel ketchup
  • 0.5 theelepel witte peper
  • zonnebloemolie

Voor de sticky glaze

  • 2 eetlepels char siu saus
  • 1 eetlepel ketchup

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor de gehaktballetje goed door elkaar. Bak een klein teststukje en proef of er eventueel nog wat zout bij moet. Je kunt het gehakt niet rauw proeven, doordat er kip in zit.

Bereiding in de pan

  • Rol ballen, ongeveer 20 stuks, en bak deze op midden hoog vuur tot ze rondom mooi bruin gebakken zijn. Zet lager en bak rustig, tot de balletjes ook van binnen gaar zijn.
  • Giet het vocht en vet uit de pan in een kommetje en meng 1 eetlepel van dit vocht met je char siu saus en ketchup. Verdeel deze saus over de gehaktballen.
  • Draai en schud voorzichtig met de pan, totdat alle balletjes bedekt zijn. Plaats terug op het fornuis en verwarm nog 2-3 minuten, tot de saus licht begint te karamelliseren.

Bereiding in oven

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bedek een bakplaat met bakpapier. Vorm ballen en leg deze op de bakplaat. Bak de balletjes in ongeveer 18-20 minuten goudbruin en gaar.
  • Giet het vocht af en meng 1 eetlepel van dit vocht met je char siu saus en ketchup. Kwast de balletjes in met de saus en plaats terug in de oven, tot de saus licht begint te karamelliseren. Zet eventueel de bovengril aan voor een sneller resultaat.

Notities

Als je geen 100% varkensvlees kunt vinden, kies dan voor half-om-half (dus met rundergehakt erbij. Eet je geen varkensvlees, neem dan alleen kippengehakt of kies voor een deel kalfsgehakt!
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, borrel, Snack
Keuken: Aziatisch, Chinees
Trefwoord: borrel, chinees, gehaktballetjes, snack

Meer Chinese recepten

Smaakt dit recept naar meer? Dan hebben we goed nieuws, we hebben namelijk nog meer Chinese recepten voor je:

Pin deze Sticky Char Siu gehaktballetjes!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Char Siu gehaktballetjes voor de borrel

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close