Hele bloemkool uit de oven met kruidige yoghurt marinade

Deel met vrienden en familie

Deze hele bloemkool uit de oven is een heerlijk vegetarisch feestrecept. We smeren de bloemkool in met een kruidige yoghurtsaus, waardoor hij tijdens het bakken een prachtige kleur krijgt. Met granaatappelpitjes, amandelschaafsel en verse kruiden maken we het helemaal af! Een echt feest op tafel.

Hele bloemkool uit de oven

Iedereen kent deze groente natuurlijk en inmiddels is ze ook in veel verschillende vormen voorbij gekomen op Flying Foodie: van soep, tot paella en zelfs als bagels. Deze versie ziet er wat mij betreft het meest spectaculair uit. Het lekkerst wordt de bloemkool uit dit recept als je hem van tevoren stoomt, je leest in het recept hoe. Daarna bak je hem af in de oven en hierdoor krijg je een lekkere kruidige korst en een mooie zachte binnenkant.

Kerst hele bloemkool uit de oven

Vegetarisch hoofdgerecht voor Kerst

Deze hele bloemkool uit de oven is niet alleen ontzettend lekker, het ziet er ook nog eens super feestelijk uit. Ideaal dus als vegetarisch hoofdgerecht voor Kerst of als feestelijk bijgerecht natuurlijk. Andere lekkere vegetarische of zelfs vegan Kerstrecepten zijn bijvoorbeeld:

Naast vegetarisch is dit recept ook koolhydraatarm, dus handig als je daar toevallig rekening mee moet houden, ook met Kerst.

Hele bloemkool uit de oven

Deze hele bloemkool uit de oven is een heerlijk vegetarisch feestrecept. We smeren de bloemkool in met een kruidige yoghurtsaus, waardoor hij tijdens het bakken een prachtige kleur krijgt. Met granaatappelpitjes, amandelschaafsel en verse kruiden maken we het helemaal af! Een echt feest op tafel.
Porties 4 bijgerechten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten

Kookgerei

  • Oven

Ingrediënten

  • 1 bloemkool middelgroot
  • 100-150 gr yoghurt
  • 0.25 theelepel kurkuma
  • 0.25 theelepel cayennepeper meer naar smaak
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 0.5 theelepel gemalen komijn
  • 2 teentjes knoflook

Afmaken

  • 2-3 eetlepel yoghurt
  • 1 handje pijnboompitten
  • 0.5 bosje munt
  • 0.5 bosje koriander

Instructies

  • Verwijder de bladeren en was de bloemkool. Snijd eventuele vieze donkere plekjes weg
  • Vul een ruime pan met 2 centimeter water en een snuf zout. Breng aan de kook en zet de bloemkool erin. Stoom deze in zo'n 12-15 minuten beetgaar, op laag vuur en met deksel.
    Alternatief: vul de Instant Pot met 450 ml water en plaats de bloemkool op je trivet in de pan. Ga voor 1 minuut hogedruk en daarna een quick release.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Meng alle kruiden met de yoghurt en smeer hier de bloemkool mee in. Als het je lukt en je durft kun je heel voorzichtig met een vork wat ruimte maken tussen de bloemkoolroosjes en hier ook saus smeren. Doe dit wel met beleid, want als je te wild bent, scheurt je bloemkool doormidden.
  • Plaats in het midden van de oven op een rooster en bak mooi goudbruin in 25 tot 30 minuten. Zorg dat je er iets onder hebt tegen het lekken, bijvoorbeeld een bakplaat. Dit bakt behoorlijk aan, dus dat wil je liever niet op de bodem van je oven hebben
  • Maak de bloemkool af met extra yoghurt en besprenkel met granaatappelpitjes, munt en koriander.

Notities

Bijgerecht voor 4 of hoofdgerecht voor 2.
Vervang de yoghurt door kokos, soja of haveryoghurt voor een vegan recept!
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Westers
Trefwoord: bijgerecht, bloemkool, kerst, kerst bijgerecht, kerst hoofdgerecht, kerst vegan, kerst vegetarisch, koolhydraatarm, koolhydraatarm kerst, oven, vegan, vegetarisch

Pin deze Hele bloemkool uit de oven!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden

hele bloemkool uit de oven

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close