Hele kip uit de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Maak in een handomdraai een heerlijke hele kip uit de Instant Pot, Crockpot Express of andere multicooker. Met kruiden en specerijen kun je eindeloos variëren en iedere keer weer een hele andere kip op tafel zetten!

Hele kip uit de Instant Pot

Waarom zou je een hele kip bereiden in de Instant Pot? Niet iedereen heeft een oven, of misschien staat deze al vol met heerlijke aardappeltjes. Of je wilt besparen op de gasrekening. Een groot voordeel van deze manier van kip bereiden, is dat het altijd echt een super mals resultaat geeft.

Hele kip uit de Instant Pot

Hoe lang moet een hele kip in de Instant Pot?

Hoe lang de kip in de pot moet, is afhankelijk van hoe groot en daarmee hoe zwaar je kip is.

1-1,3 kg: 18 minuten + 15 minuten NR
1,3 – 1,5 kg: 21 minuten + 15 minuten NR
1,5 – 1,8 kg: 24 minuten + 15 minuten NR
2 kg: 27 minuten + 15 minuten NR

Kip afmaken met de Crisp, airfryer of oven

Nadat de kip uit de Instant Pot komt, kun je deze gelijk eten. De kip is al heerlijk mals en vol van smaak. Mocht je nou ook nog een knapperig velletje (en mooie kleur) willen, dan kun je de kip ook nog afmaken door hem even te grillen in de oven, airfryer of met de Instant Pot Crisp deksel.

Mocht je nou zo’n ‘lucky bastard’ zijn met een Crisp deksel op je Instant Pro, haal dan wel eerst even het vocht onderuit de pan. Hier kun je een heerlijke jus van maken en het zou zonde zijn als die allemaal verdampt, toch?

Hele kip uit de Instant Pot

Maak in een handomdraai een heerlijke hele kip uit de Instant Pot, Crockpot Express of andere multicooker. Met kruiden en specerijen kun je eindeloos variëren en iedere keer weer een andere kip op tafel zetten!
Porties 1 kip
Voorbereidingstijd 20 minuten
HP in de Instant Pot 25 minuten
Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • 300 ml water

voor in de kip

  • 0.5 citroen
  • 1 snuf zout
  • 1 ui in parten
  • 2 teentjes knoflook

voor onder de huid

  • 50 gr boter
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 citroenrasp fijne geraspte schil van een halve citroen

voor op de kip

  • 2 theelepels grof zout
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 0.25 theelepel gemalen komijn
  • 0.5 theelepel paprikapoeder

Instructies

  • Meng boter met een geperst teentje knoflook en citroenrasp van een halve citroen.
    50 gr boter, 1 teentje knoflook, 0.5 citroenrasp
  • Neem je hele kip en dep deze droog met een stuk keukenrol. Bestrooi de binnenkant met een snuf zout en stop er een halve citroen, ui en een teentje knoflook in (schil mag er om blijven).
    1 hele kip, 0.5 citroen, 1 snuf zout, 1 ui, 2 teentjes knoflook
  • Maak het vel op de borst voorzichtig los met je hand of met een lepel. Smeer tussen het vel en de kip de boter. Verdeel goed door op de buitenkant van de vel te duwen en schuiven.
    300 ml water
  • Meng de kruiden goed door elkaar en bestrooi de kip hiermee. Druk goed aan.
    2 theelepels grof zout, 1 theelepel uienpoeder, 1 theelepel knoflookpoeder, 0.25 theelepel gemalen komijn, 0.5 theelepel paprikapoeder
  • Giet water in de pot en zet hier bovenop je trivet met daarop de kip. Sluit de deksel. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op:
    1-1,3 kg: 18 minuten
    1,3 – 1,5 kg: 21 minuten
    1,5 – 1,8 kg: 24 minuten
    2 kg: 27 minuten
  • Nadat de timer is afgelopen, wachten we nog minimaal 15 minuten voordat we de pot openen.
  • Haal de kip voorzichtig met trivet en al uit de pot en besluit of je het zo laat, óf het velletje nog even grilt met de Crisp deksel, in de airfryer, of in een oven met grillstand.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: wereldkeuken
Trefwoord: hele kip, instant pot kip, kip

Pin dit recept voor Hele kip uit de Instant Pot!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Hele kip bereiden in de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close