We hebben voor jou niet zomaar een volkoren bananenbrood. Nee, we hebben het allerlekkerste volkoren bananenbrood! Je hebt niet eens door dat je volkoren aan het eten bent! Een simpel roerbeslag, waar je geen speciale apparatuur voor nodig hebt.
Rijpe bananen voor bananenbrood
Voor bananenbrood gebruik je rijpe bananen. Hoe rijper, hoe beter en misschien nog beter: ze mogen overrijp zijn. Dus geen groene of puntgave gele bananen. Nee, je wilt bananen met bruine vlekken, die je eigenlijk niet meer zo uit het vuistje zou willen eten (persoonlijk gruwel ik van bruine bananen). Juist die zijn perfect voor een bananenbrood. Deze bananen zijn lekker zoet, smeuïg en ook nog eens heel goed te prakken. Perfect voor je beslag dus. Dus gooi je overrijpe bananen niet weg, maar gebruik ze in een bananenbrood!
Is volkoren bananenbrood gezond?
Tja, lastige vraag. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe je er zelf mee omgaat. Eet je een plakje als ontbijt of tussendoortje of prop je een half brood achter elkaar naar binnen. Is het gezonder dan snoep of een zak chips? Ja, zeker! Is het gezonder dan een bananenbrood met witte bloem? Dat ook. Volkoren is voedzamer en geeft een langer verzadigd gevoel.
We laten een deel van de suiker achterwege en gebruiken rijpe, zoete bananen. Die hebben een hogere voedingswaarde dan geraffineerde suiker. Je kunt ook alle geraffineerde suiker vervangen door bijvoorbeeld dadels, zelf ben ik daar niet zo’n fan van. Ik eet dan liever wat minder.
5-Spice
Je kunt eindeloos variëren met welke extra’s jij toevoegt aan je bananenbrood. Zo voegde ik eerder al eens chocolade en pompoen met speculaas toe aan mijn bananenbroden. De laatste tijd ben ik helemaal gek op 5-Spice (Five Spice) in mijn bananenbrood. 5-Spice is een Chinese kruidenmix met:
- Steranijs
- Venkelzaad
- Szechuan peperkorrels
- Kruidnagel
- Kaneel
Allemaal smaken die perfect combineren met het zoete van een bananenbrood!
Variatie tips
Je kunt zoveel kanten op met een volkoren bananenbrood; hier een aantal variaties die ik zelf heb uitgeprobeerd:
- Vervang 5-Spice door kaneel of speculaaskruiden
- Snijd een extra hele banaan doormidden en leg die boven op je bananenbrood
- Vervang de boter door olie
- Voeg pecan-, wal- of andere noten toe
- Giet over je afgekoelde bananenbrood een dikke laag gesmolten chocolade
- Bestrooi je volkoren bananenbrood voor het bakken met havervlokken voor een extra rustiek uiterlijk
Pin dit recept voor het allerlekkerste volkoren bananenbrood!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Ben ik weer hahahah. Kan ik evt de roomboter vervangen door kokosolie? Dit voor een kindje bij me in de opvang die geen zuivel mag. ☺️
Ik zou dan eerder voor een plantaardige boter gaan dan voor kokosolie. Olie veranderd de smaak licht en ook de structuur van het brood.