Het allerlekkerste volkoren bananenbrood

Deel met vrienden en familie

We hebben voor jou niet zomaar een volkoren bananenbrood. Nee, we hebben het allerlekkerste volkoren bananenbrood! Je hebt niet eens door dat je volkoren aan het eten bent! Een simpel roerbeslag, waar je geen speciale apparatuur voor nodig hebt.

Volkoren bananenbrood met overrijpe bananen

Rijpe bananen voor bananenbrood

Voor bananenbrood gebruik je rijpe bananen. Hoe rijper, hoe beter en misschien nog beter: ze mogen overrijp zijn. Dus geen groene of puntgave gele bananen. Nee, je wilt bananen met bruine vlekken, die je eigenlijk niet meer zo uit het vuistje zou willen eten (persoonlijk gruwel ik van bruine bananen). Juist die zijn perfect voor een bananenbrood. Deze bananen zijn lekker zoet, smeuïg en ook nog eens heel goed te prakken. Perfect voor je beslag dus. Dus gooi je overrijpe bananen niet weg, maar gebruik ze in een bananenbrood!

Volkoren bananenbrood

Is volkoren bananenbrood gezond?

Tja, lastige vraag. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe je er zelf mee omgaat. Eet je een plakje als ontbijt of tussendoortje of prop je een half brood achter elkaar naar binnen. Is het gezonder dan snoep of een zak chips? Ja, zeker! Is het gezonder dan een bananenbrood met witte bloem? Dat ook. Volkoren is voedzamer en geeft een langer verzadigd gevoel.

We laten een deel van de suiker achterwege en gebruiken rijpe, zoete bananen. Die hebben een hogere voedingswaarde dan geraffineerde suiker. Je kunt ook alle geraffineerde suiker vervangen door bijvoorbeeld dadels, zelf ben ik daar niet zo’n fan van. Ik eet dan liever wat minder.

Volkoren bananenbrood

5-Spice

Je kunt eindeloos variëren met welke extra’s jij toevoegt aan je bananenbrood. Zo voegde ik eerder al eens chocolade en pompoen met speculaas toe aan mijn bananenbroden. De laatste tijd ben ik helemaal gek op 5-Spice (Five Spice) in mijn bananenbrood. 5-Spice is een Chinese kruidenmix met:

  • Steranijs
  • Venkelzaad
  • Szechuan peperkorrels
  • Kruidnagel
  • Kaneel

Allemaal smaken die perfect combineren met het zoete van een bananenbrood!

Volkoren bananenbrood van bruine bananen

Variatie tips

Je kunt zoveel kanten op met een volkoren bananenbrood; hier een aantal variaties die ik zelf heb uitgeprobeerd:

  • Vervang 5-Spice door kaneel of speculaaskruiden
  • Snijd een extra hele banaan doormidden en leg die boven op je bananenbrood
  • Vervang de boter door olie
  • Voeg pecan-, wal- of andere noten toe
  • Giet over je afgekoelde bananenbrood een dikke laag gesmolten chocolade
  • Bestrooi je volkoren bananenbrood voor het bakken met havervlokken voor een extra rustiek uiterlijk

Het allerlekkerste volkoren bananenbrood

Dit fantastische volkoren bananenbrood smaakt naar meer. Een heerlijk knapperig korstje met een smeuïge binnenkant.
Porties 12 plakken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
In de oven 55 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel 5-Spice (optioneel)
  • 150 - 175 gr suiker
  • 250 gr volkoren bloem
  • 1 theelepel vanillepasta
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 snuf zoet
  • 1 handvol gehakte pecannoten (optioneel)
  • 125 gr boter (gesmolten)
  • 60 ml melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Vet je cakeblik in en bedek eventueel met bakpapier. Zelf vind ik dat het makkelijkst werken.
  • Prak in een ruime kom de bananen en meng samen met de eieren en een eetlepel 5-Spice (of kruiden naar eigen keuze) goed door.
  • Voeg alle ingrediënten toe, zorg dat je eindigt met de gesmolten boter. Roer alles rustig door, tot een goed gemengd beslag. Dit kan gewoon met een lepel of vork, het hoeft niet gemixt te worden.
  • Giet het beslag in je bakvorm. Besprenkel eventueel nog met extra nootjes, zaden of havermoutvlokken. Ik ging deze keer voor chiazaad.
  • Bak in het midden van de oven 55-65 minuten (verschilt per oven), tot een prikker er schoon uit komt.
Auteur: Mariska
Gang: Breakfast, brunch, Snack
Keuken: American, Westers
Trefwoord: banaan, bananenbrood, zoet

Pin dit recept voor het allerlekkerste volkoren bananenbrood!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Volkoren bananenbrood

 

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. lin wouters says:

    Ben ik weer hahahah. Kan ik evt de roomboter vervangen door kokosolie? Dit voor een kindje bij me in de opvang die geen zuivel mag. ☺️

    1. Mariska Author says:

      Ik zou dan eerder voor een plantaardige boter gaan dan voor kokosolie. Olie veranderd de smaak licht en ook de structuur van het brood.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close