Hete bliksem met kipschnitzels

Hete bliksem is een simpel stamppot gerecht op basis van aardappel, ui en appels. De appeltjes en uien bakken we zacht met een flinke klont boter, waardoor ze licht karamelliseren en een heerlijke smaak krijgen. De kipschnitzels paneren we zelf met cornflakes, waardoor ze super knapperig worden. En dat geeft een lekkere afwisseling met het zachte van de hete bliksem!

Hete bliksem

Hete bliksem is een oer-Hollandse stamppot of in dit geval zou je officieel oer-Nederlandse moeten zeggen, want het komt uit Limburg! Bij hete bliksem denk je misschien aan een gerecht dat kruidig of pittig is, maar dat is absoluut niet het geval. Dit gerecht dankt zijn naam aan het feit dat het lang heet blijft en als je niet uitkijkt, je mond verbrandt. Weten we dat ook weer.

Je kunt, net zoals bij bijvoorbeeld hutspot, alles in dezelfde pan gooien en tegelijk koken, maar wij vinden het net even lekkerder om de appels en uien los te bereiden met een lekkere klont boter.

Hete bliksem stamppot met appel

Zelf kipschnitzels maken met cornflakes

Met dit recept maken we de kipschnitzels helemaal zelf, met cornflakes als superknapperig jasje. Supersimpel en heel leuk om te doen. Je hebt hier geen bijzondere of speciale cornflakes voor nodig, gewoon dezelfde als die je bij het ontbijt eet. Behalve natuurlijk als je altijd met choco puffs ontbijt. Heb je er nou even helemaal geen zin in, dan kun je natuurlijk ook gewoon kant-en-klare kipschnitzels kopen. Of neem gewoon een rookworst, dat doet het altijd goed bij een stamppot, toch?
Kipschnitzel met cornflakes

Hete bliksem met kipschnitzels

Hete bliksem is een simpel stamppot gerecht op basis van aardappel, ui en appels. De appeltjes en uien bakken we zacht met een flinke klont boter, waardoor ze licht karamelliseren en een heerlijke smaak krijgen. De kipschnitzels paneren we zelf met cornflakes, waardoor ze super knapperig worden. En dat geeft een lekkere afwisseling met het zachte van de hete bliksem!
Porties 3 porites
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min

Ingrediënten

Hete bliksem

  • 500 gr aardappels
  • 2 appels zoet
  • 2 appels zuur
  • 1 ui
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 scheut melk
  • 1 klont boter

Kipschnitzels

  • 2 kipfilets
  • 2 eieren
  • knoflookpoeder
  • zout
  • 3 handen cornflakes
  • olie om in te bakken

Instructies

Hete bliksem

  • Was, schil en snijd de aardappels in stukjes. Kook ze gaar in ruim water met een snuf zout.
  • Schil de appels en snijd ze grof in blokjes. Pel je ui, snijd in vieren en vervolgens in (kwart) ringen.
  • Smelt wat boter in de pan en laat hierin de appels en uien zacht stoven, terwijl de aardappels koken.
  • Stamp de aardappels met de appels, een lepel grove mosterd en een scheut melk fijn. Stamp net zo lang tot je een stamppot hebt die jij lekker vindt. Ik vind het lekker om nog een grove structuur te hebben in mijn hete bliksem, zodat je nog stukjes appel proeft.

Kipschnitzels

  • Leg je kipfilet tussen twee stukken bakpapier en sla ze plat tot ze ongeveer een centimeter dik zijn. Bestrooi met zout en knoflookpoeder.
  • Kluts de eieren los met een snufje zout in een diep bord. Vul een ander diep bord met cornflakes. Knijp één handje cornflakes fijn, zodat je verschillende structuren krijgt.
  • Haal de kip door je ei en leg vervolgens in de cornflakes. Druk goed aan. Draai om en druk weer de cornflakes goed aan. Voor extra dekking haal je hem nog een keer door het ei en de cornflakes. Dit kan een beetje een knoeiboel worden, maar het is wel lekker.
  • Bak de kipfilets op midden hoog vuur in een goede laag olie goudbruin. De kipfilet is zo dun, dat deze makkelijk gaar wordt, terwijl de korst bruint!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: aardappel, appel, kidsproof, kip, kipfilet, stamppot

Pin deze hete bliksem met kipschnitzels!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Hete bliksem stamppot

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close