Hollandse Pannenkoeken; het perfecte basisrecept

Deel met vrienden en familie

Het perfecte basisrecept voor Hollandse Pannenkoeken. Heerlijk in hun eenvoud!

Natuurlijk kun je een pak pannenkoekenmix uit de supermarkt halen. Vaak moet je hier alleen nog wel melk en eieren aan toevoegen. De ouderwetse pannenkoeken hebben eigenlijk maar vier ingrediënten, dus veel heb je niet zo’n pak.

Een handig trucje voor de perfecte pannenkoeken is een scheutje olie of gesmolten boter toe te voegen aan je beslag. Dit zorgt ervoor dat de pannenkoeken flexibeler worden en veel minder snel zullen breken, bijvoorbeeld wanneer je ze omdraait. Ik zou wel voor een neutrale (zonnebloem)olie gaan of een hele milde olijfolie, anders krijgt je pannenkoek een ongewenste bijsmaak. 

Hollandse Pannenkoeken; het perfecte basisrecept

Het perfecte basisrecept voor Hollandse Pannenkoeken. Heerlijk in hun eenvoud!
Porties 4 pannenkoeken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 125 gr bloem
  • 250 ml melk
  • 1 groot ei
  • snufje zout
  • olijfolie of klontje boter
  • boter om te bakken

Instructies

  • Zeef de 125 gr bloem boven een grote kom, voeg het snufje zout ook toe. Maak in het midden een kuiltje.
    125 gr bloem, snufje zout
  • Klop het 1 groot ei samen met de 250 ml melk los. Voeg de helft toe in het kuiltje van je bloem. Roer dit vanuit het midden door met een garde, tot een glad beslag. Voeg nu de rest van de melk toe en roer goed door. Voeg een kleine scheutje olie of gesmolten boter toe aan je beslag en roer nogmaals door.
    250 ml melk, 1 groot ei, olijfolie
  • Laat het beslag nu even rusten, zo’n 10 minuten.
  • Verwarm een koekenpan op middellaag vuur, met een klein beetje olijfolie of boter om te bakken. Verdeel dit goed over de pan.
    olijfolie
  • Schep met een soeplepel een flinke schep van het beslag in je pan. Houd de pan met je andere hand schuin, zodat het beslag zich meteen goed verdeelt. Zodra de pannenkoek bovenop droog is, en onderop mooi bruin kleurt, draai je de pannenkoek om.
  • Herhaal tot je beslag op is. Vergeet niet na elke pannenkoek je pan weer een klein beetje in te vetten!

Notities

Variatie tips: 
Voeg wat geraspte appel en een snuf kaneel toe aan het beslag. Je zou er zelfs nog wat rozijnen door kunnen strooien. Of bak wat spek en/of kaas mee!
Liever andere pannenkoeken? We hebben ook heerlijke recepten voor Amerikaanse pancakes en heerlijk luchtige Japanse hotcakes.
Auteur: Mariska
Gang: Breakfast
Keuken: Nederlands
Trefwoord: pannenkoek

Wat eet jij het liefst op je pannenkoek? Zelf ben ik erg gek op stroop, maar ook op kristalsuiker met citroensap!

Echte Hollandse pannenkoeken

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close